"Pep i Tuchel su satima pričali samo o nogometu, konobari su se bojali da im priđu"

Dva nogometna trenerska maga

"Pep i Tuchel su satima pričali samo o nogometu, konobari su se bojali da im priđu"

Edmir Škorić

Iako je Pep Guardiola obično lijepo govorio o Joseu Mourinhu, svi su znali da dvojica trenera nisu prijatelji. Slično je bilo i s Juergenom Kloppom, koji je postao najveći rival Guardiole u Premier ligi.

Sad mjesto Nijemca može zauzeti njegov sunarodnjak Thomas Tuchel, koji se već susretao s Guardiolom u Bundesligi. Međutim, odnos između njih dvojice je jedinstven. To je čvrsto i iskreno prijateljstvo zasnovano na istim pogledima prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

"Prošle smo sezone igrali protiv njegovog Mainza i zaista su htjeli da nas pobijede. U pravilu, u utakmicama protiv nas ekipe tih razina bi se branile i bile bi zadovoljne kad nisu previše izgubile, ali njegov Mainz nas je pritiskao i htio dati što više golova. Iznimno ga poštujem", tako je Pep Guardiola govorio o Thomasu Tuchelu 2014. godine. Pep je vodio Bayern, a Tuchel ekipu Mainza. Razlika u kvalitetama tih timova bila je ogromna, ali jedan od drugog mogli su da uče.

Katalonac, koji je u to vrijeme bio glavni trener minhenskog Bayerna, u Njemačkoj je pronašao rivala kojeg je prvo jako cijenio i s kojim se kasnije borio za državno prvenstvo kada je 2015. godine Tuchel preuzeo Borussiju iz Dortmunda. No, najviše od svega, Guardiola i Tuchel sprijateljili su se i mogli su satima razgovarati o nogometu. Večeras u Portu će odmjeriti snage kao menadžeri Manchester Cityja i Chelseaja u finalu Lige prvaka.

Kada je Pep 2014. godine pitao bivšeg sportskog direktora Bayerna Michaela Reschkea ko je najtalentovaniji njemački trener, ovaj mu je odmah pokazao na Tuchela.

Tuchel je privukao Guardiolinu pozornost vrlo sličnim pogledom na nogomet. Nijemac, baš kao i Katalonac, želi što duže ostati na lopti, zanimaju ga dominacija i stalno kretanje na terenu. Tuchel odbacuje reaktivni nogomet koji je Jose Mourinho predložio u Realu protiv Guardioline Barcelone i koji je Juergen Klopp koristio i protiv katalonskog Bayerna u Borussiji Dortmund.

Oglasi

"Da sam tako igrao, završio bih trenersku karijeru", rekao je Guardiola.

Tuchel je bio drugačiji. Iako nikada nije pobijedio Guardiolu tokom njihovih mečeva u Njemačkoj, zaradio je njegovo poštovanje, a možda čak i fascinaciju.

"Pep je već bio Pep kojeg poznajemo, a Tuchel je bio samo mladi trener koji je pet godina radio u Mainzu. Još nije bio pobjednik njemačkog kupa s Borussijom iz Dortmunda, niti francuski prvak i finalist Lige prvaka s PSG-om. Guardiola ga je cijenio brže od ostalih. Poštovao ga je zbog izgradnje momčadi s ograničenim resursima i zbog preciznosti plana igre. On ima odgovor na sve," ispričao je Reschke u intervjuu za The Athletic.

Koliko je Katalonac cijenio Tuchela, najbolje svjedoči činjenica da je Guardiola, kada je 2016. napustio Bayern, uputio klupske čelnike da umjesto njega angažuju Nijemca.

Sličan pogled na nogomet kod oba trenera nije nastao tek onako. Tuchel, dok je još bio trener Mainza, često je posjećivao Barcelonu, gdje je analizirao Guardiolinu momčad koja se smatra jednom od najboljih u povijesti.

Oglasi

"Guardiolina Barcelona naučila me puno toga. Zahvaljujući tome, shvatio sam da možeš lijepo igrati i osvojiti sve. Zahvaljujući tome znam da istodobno možete intenzivno napadati i braniti. Zahvaljujući njoj, vidim da se sve to može postići zahvaljujući kombinaciji zvijezda i mladosti iz akademije. Još uvijek imam osjećaj da još uvijek učim nove stvari dok gledam utakmice njegovih ekipa", rekao je Tuchel nakon što se pridružio Chelseaju.

Njihovo međusobno poštovanje poraslo je ubrzo nakon što je Nijemac napustio Mainz. Tada su se Guardiola i Tuchel sastali u jednom od bavarskih restorana kako bi razgovarali o nogometu. Ovaj je sastanak utoliko posebniji što Katalonac obično izbjegava takve razgovore.

"U početku su bili vrlo oprezni, odmjeravali su se pogledima. Tada je, međutim, rasprava prešla na novu razinu, nedostižnu drugima. Razgovarali su o taktičkim promjenama koje su napravili na utakmicama nekoliko godina ranije. Premještali su papar, sol i vinske čaše na stolu, stvarajući i najsitnije detalje", ispričao je Reschke.

"I sam volim razgovarati o nogometu i premda se nisu koristili nikakvim znanstvenim izrazima, nisam ih mogao pratiti. Govorili su mješavinu njemačkog i engleskog, pokrenuli su puno situacija od prije godina i analizirali što bi se dogodilo da se teren drugačije promijenio. Bili su toliko zaokupljeni razgovorom da su se čak i konobari bojali prići im. Bili su u svom svijetu četiri sata. Bili su poput Cicerona i Sokrata koji raspravljaju o nogometnoj filozofiji", dodao je.

Nedugo nakon prvog susreta, Guardiola i Tuchel ponovno su se sreli. Ovoga puta pridružio im se tadašnji Pepov pomoćnik u Bayernu Peter Hermann, koji je također radio u klubu s Juppom Heynckesom.

Oglasi

"Zahvalio mi je što sam ga odveo na ovaj sastanak, ali nakon tog sastanka Hermann je nazvao suprugu i rekao joj da će napustiti posao nogometnog trenera. Rekao je da je mislio kako zna sve o nogometu, ali da sada više nije siguran u to i da su 'Pep i Tuchel neka sasvim druga liga'".

Bivši sportski direktor Bayerna također je odlučio usporediti dvojicu trenera.

"Obojica su vrlo zahtjevni za igrače i najbolje se slažu s onima koji na nogomet gledaju jednako široko kao i oni. Oni koji samo igraju svoju igru imaju problema. Guardiola i Tuchel žele dominirati. Za obojicu sve započinje pitanjem: 'Kako možemo postići gol?' Tuchel je više tehnokrat, Guardiola više umjetnik", rekao je Reschke.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ovo večeras će biti treći susret Katalonca i Nijemca otkako se Tuchel pridružio Chelseaju. Chelsea je pobijedio u posljednja dva meča, bilo je 1:0 u FA kupu i 2:1 u Premier ligi. Prije subotnje utakmice, oba su se trenera složila da u subotu dosadašnji rezultati neće biti važni, ali poštovanje među njima ostaje.

MOZZART kladionica nudi zaista bogatu ponudu za večerašnje finale, a kvote možete pogledati OVDJE.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi