Pero Stojkić: Završiti karijeru šestom titulom? To bi bilo savršeno!

Dugogodišnji kapetan HŠK Zrinjski

Pero Stojkić: Završiti karijeru šestom titulom? To bi bilo savršeno! · Intervju

Pero Stojkić, dugogodišnji kapetan nogometaša HŠK Zrinjski kroz godine igranja u mostarskom klubu postao je sigurno jedna od ikona Premijer Lige Bosne i Hercegovine.

Toj tvrdnji u prilog ide i činjenica da je Stojkić najtrofejniji nogometaš Premijer Lige s pet osvojenih titula i jednim Kupom BiH u svojim vitrinama. Njegovo ime stoji ispred mnogih rekorda u mostarskom klubu a spomenimo onaj da je s 239 nastupa u dresu s lentom daleko ispred ostalih, dok recimo, njegov prvi pratitelj na ovoj listi, također jedna od premijerligaških legendi i mostarskog kluba Mario Ivanković ima 210 nastupa, dok je na toj listi treći sada igrač Radnika Velibor Đurić s 202 nastupa u dresu Zrinjskog.

Iako je Pero 'lokalni momak', nije bilo lako uhvatiti ovog 34-godišnjaka za intervju u kojem je za SportSport.ba pričao o novopotpisanom ugovoru, godinama provedenim u Zrinjskom te o tome kako ga u septembru očekuje jedna malo zahtjevnija uloga nego što je ona na lijevom boku u Zrinjskom, ali o tom pročitajte sve u ispod napisanim redovima. Iako Pero ne voli intervjue i izjave, rekao nam je mnogo toga.

Pero, nedavno si produžio ugovor sa Zrinjskim, kakva očekivanja imaš od samog sebe i od Zrinjskog?

"Što se tiče Zrinjskog, odgovor na to pitanje možda će najbolje dati činjenica da smo sa šest osvojenih naslova prvaka među najtrofejnijim klubovima, pa se valjda podrazumijeva da ćemo i u ovoj sezoni pucati na najviše ciljeve. Opet ćemo imati odličan tim, dosta igrača je otišlo, ali došli su novi, kvalitetni nogometaši te očekujem opet borbu za oba trofeja" - otpočeo je Stojkić intervju za naš portal i dodao:
"Što se tiče mene, prije svega sretan sam što ću ostati tu u svom Zrinjskom još barem godinu dana. Sada je najvažnije proći pripreme što je moguće bezbolnije, nadam se bez ozljeda".

Konkurencija na lijevom beku bit će paklena?

"Tako je, no to je ono što svemu daje draž. Tu je novi igrač Almir Bekić koji je izrazito kvalitetan te Lucho Ibanez koji je u ovom trenutku još malo van stroja, ali vjerujem da će se brzo oporaviti, tako da će konkurencija za prvih 11 biti, posebno kad se on oporavi, biti izrazito žestoka. Ali to je dobro, igrač u takvoj konkurenciji iz sebe izvlači i više od realnih mogućnosti".

Od aktivnih igrača u Premijer Ligi od tebe nitko nema više titula? Jesi li ponosan na tu činjenicu?

"Da, što se tiče Premijer Lige nijedan nogometaš nema više titula, jedino Benjamin Čolić ima isto koliko i ja, njih pet, no on igra trenutno u Češkoj. Kakav je osjećaj? Pa iskreno, ponosan sam, no sad dok još uvijek igram, ne razmišljam previše o tome. Vjerujem da ću kad konačno okončam karijeru jedan dan sjesti, pogledati iza sebe i shvatiti da sam zaista ostavio trag u Premijer Ligi Bosne i Hercegovine" - skromno govori kapetan Zrinjskog.

Također si dugogodišnji kapetan Zrinjskog?

"Da, to je velika čast, privilegija ali i velika odgovornost. Sve je to kao neki djeački san, biti kapetan svog kluba, u svom gradu, tako da opet kažem, teško je ne osjećati veliki ponos zbog te činjenice a ja se nadam da sam sve to pravdao i na terenu i izvan njega".

Pero, nakon produženja ugovora u ovoj godini bit će još dobrih vijesti za tebe?

"Supruga i ja očekujemo prinovu, ako Bog da u septembru, te se nadam da će taj osjećaj što ću postati otac samo zaokružiti ovu godinu, od koje da budem iskren, očekujem mnogo na nogometnom planu. Unatoč svemu što se izdogađalo, prvenstveno mislim na pandemiju, ova godina bi mogla da bude jedna od najboljih za mene, ali o tom po tom".

Igračke poznije godine (34) su tu, misliš li da je ovo možda i zadnja sezona karijere?

"Polako, tek sam produžio ugovor" - kroz osmijeh govori Stojkić i nadovezuje se:
"Osjećam se stvarno dobro, tko zna, ako ne bude ozljeda i ako tijelo bude slušalo zašto ne probati ostati još koju godinu? U principu, ovisit će sve o meni. Nadam se da će me ozljede zaobići, pa ukoliko sve bude kako treba, zašto ne razmišljati o još kojoj sezoni. Opet ću ponoviti da je najbitnije proći kroz ove pripreme što bolje, malo je naporno trenirati po ovim ogromnim vrućinama koje počinju u Mostaru, ali eto, meni kao domaćem igraču koji sam navikao na ovu klimu malo možda manje smetaju".

Bilo bi sjajno završiti karijeru šestom titulom?

"Uh, kakav bi to bio pothvat. I poticaj. Uz rođenje djeteta to bi bila baš velika stvar, proslaviti sedmu titulu Zrinjskog i moju šestu, kojom bi se izdvojio na vrhu najtrofejnijih nogometaša. Ali opet, kako god bude, najvažnije je da ostanemo svi zdravi i živi, a ostalo će doći samo po sebi. A u borbi za titulu, nemam nikakvih dvojbi da ćemo opet biti i više nego konkurentni".

Pero, imaš li plan šta i kako poslije karijere?

"Uh, nemoj me to pitati" - smije se Stojkić i dodaje:
"Tek sam produžio ugovor, moj fokus je sada samo na tome iako to možda zvuči otrcano i kao floskula ali je stvarno tako. U nogometu sam dugo, da tako kažem 'u mlinu' koji sa sobom nosi profesionalno bavljenje sportom. Možda ću se malo više odmoriti i nadoknaditi neke stvari koje sam propustio zbog nogometa, ali ponavljam, ne zamaram se s tim i još manje razmišljam. Nova sezona je ispred mene i - neka traje"!

Pet titula stvarno je mnogo. Je li neka od tih pet možda draža od ostalih?

"Opet će zvučati otrcano ako kažem da su sve posebne i drage na svoj način ali zaista jesu. No ako moram izdvojiti, onda je to svakako ona u sezoni 2013/14. kada nas nitko nije doživljavao kao favorite a mi smo par kola prije kraja osigurali naslov. To je ujedno bila i prva titula u kojoj sam podigao trofej s kapetanskom trakom oko ruke, pa joj to daje još veću draž nad ostalim, no i sve druge su nezaboravne, pamtim svaki detalj od svake sezone kada smo na kraju kroz cilj prolazili prvi".

Najnezgodniji protivnik - Ahmetović

Dugo si na premijerligaškoj sceni i igrao si sigurno protiv sjajnih nogometaša, postoji li neki kojeg bi izdvojio, da je bio zahtjevan protivnik, posebniji od ostalih?

"Bilo je tu igrača i igračina, još od 2005. kad sam bio dijete i priključen prvom timu. Tada je bilo i sjajnih suigrača te protivnika da ih ne nabrajam. Ipak, jedno je ime koje bih izdvojio u posljednjih nekoliko sezona. To je Mersudin Ahmetović koji je tu negdje mojih godina, a iz godine u godinu ostavlja veliki trag. Najbolji strijelac lige i po meni daleko najbolji igrač prvaka Sarajeva, osobno, on mi je od protivničkih igrača bio i daleko najzahtjevniji protivnik a i ono što radi već godinama je stvarno za svaki respekt".

A od suigrača?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Ista stvar je i sa suigračima, veliki broj i nezahvalno za spominjati. Svaka generacija imala je fantastičnih pojedinaca, no eto, Nemanja Bilbija je jedan veliki znalac i profesionalac i možda je on malo ispred ostalih. Teško je spomenuti nekoga, a zaboraviti drugoga. Sjajni su bili Tomić, Mešanović, pa sada Filipović, Jakovljević. Eto, opet sam neke spomenuo, a neke ne pa će biti problema" - kroz osmijeh je, kako je i počeo završio svoj intervju za SportSport.ba Pero Stojkić kapetan Zrinjskog.

Kada god da završi karijeru, bilo na kraju ove sezone ili za 10 godina, ovaj momak ostat će upisan u anale i Premijer Lige i posebno svog Zrinjskog. Van terena miran, tih i nenametljiv, na terenu sušta suprotnost, momak velikog srca kojeg ćemo i dalje gledati na terenima širom Bosne i Hercegovine.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Realist
Legendo
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi