Legenda o legendi: Robi je genijalac koji je pušio i pod tušem i na poluvremenu

Crouch o Prosinečkom

Legenda o legendi: Robi je genijalac koji je pušio i pod tušem i na poluvremenu

E. Ganibegović

Kultni engleski napadač Peter Crouch 2019. godine okačio je kopačke o klin i završio karijeru.

Jedno vrijeme je ovaj bivši napadač Stoke Cityja u Portsmouthu, kada je počinjao karijeru, igrao s legendarnim hrvatskim fudbalerom i bivšim selektorom reprezentacije BiH, Robertom Prosinečkim.

Nastupi Prosinečkog, koji je u Portsmouthu igrao samo u sezoni 2001/02. kada je skoro sam spasio ispadanja tada engleskog drugoligaša, a samo ta sezona bila mu je dovoljna da bude izabran u najboljih 11 ovog kluba u historiji.

Tih vremena se prije nekog vremena u razgovoru za magazin "Four Four Two" prisjetio i Crouch, koji je kazao kako mu je skoro svih 19 golova koliko je te sezone postigao, namjestio upravo Prosinečki.

"Mislim da sam postigao 19 golova te sezone, a Prosinečki mi je gotovo svaki namjestio kao na pladnju. Nije puno pričao, ali znali ste da razumije puno više nego što je to izgledalo. Mogli ste razgovarati s njim nasamo na savršenom engleskom, ali kad bi mu rekli da se vrati u obranu, rekao bi da ne razumije engleski", prisjeća se Crouch.

Kada govorimo o Prosinečkom, nemoguće je neprisjetiti se njegovih poroka koji ga i dan danas prate.

Oglasi

"Pušio je prije utakmice, na poluvremenu, u toku tuširanja. I to je pušio teški crveni Marlboro. Jedva da smo ga viđali na treninzima, ali kada izađe na teren, bio je genijalan", rekao je 40-godišnji Englez.

Nakon odlaska iz Portsmoutha, Prosinečki je još igrao po jednu sezonu u ljubljanskoj Olimpiji i za NK Zagreb, a onda se penzionisao 2004. godine.

Fudbalsku reprezentaciju BiH vodio je od januara 2019. godine do novembra 2020. na 22 utakmice i ostvario je učinak od devet pobjeda, šest remija i sedam poraza uz gol-razliku 29:21.

Našu selekciju uveo je u A diviziju Lige nacija, ali nije uspio da se plasira na EURO 2020. jer smo u kvalifikacijama završili iza Italije, Finske i Grčke.

Godine 2019. izjednačio je rekord Safeta Sušića po broju utakmica u nizu koje nismo izgubili (9).

Nakon odlaska iz reprezentacije BiH vodio je Kayserispor (19 utakmica) i Denizlispor (9), a od novembra 2020. godine je bez posla.

Top Komentari

miki30
Šta je ovo, sve nekakve legende? Sad i Crouch legenda??
3 0
bk123
Ne seri te... Prosinečki kao igrač je bio čudo, malo je igrača igralo i u Barci i Realu...osvojio sa Zvezdom ligu šampiona, s Hrvatskom treći na svijetu, uz sve to dug je popis igrača kojima je "slomio kičmu"...ne miješajte igračku karijeru s trenerskom...
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi