Petev: Individualni kvalitet postoji, moramo napraviti tim
FOTO - EPA

Petev: Individualni kvalitet postoji, moramo napraviti tim · Intervju

A. Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine juče je dobila novog selektora. Dušana Bajevića na klupi našeg nacionalnog tima naslijedit će bugarski stručnjak Ivaylo Petev.

Petev je dobio povjerenje bosanskohercegovačke fudbalske vlade, a ovaj 45-godišnji stručnjak pokušat će Zmajeve vrati na pobjedničke staze.

Neće mu biti lako, vjerovatno je i on svjestan toga, no iz razgovora se može zaključiti da je spreman za sve izazove, uprkos tome što mu i bosanskohercegovačka javnost nije naklonjena.

Gospodine Petev, prije svega želio bih vam čestitati i poželjeti mnogo sreće na klupi našeg nacionalnog tima.

"Hvala, velika je čast biti selektor Bosne i Hercegovine, ali u isto vrijeme i veliki izazov. Iskreno se nadam da ćemo na kraju svi imati razloga za zadovoljstvo.

Vaša igračka karijera trajala je nekih 15 godina, a tako da kažem, čim ste objesili kopačke o klin, mjesto na terenu ste zamijenili onim pored terena. Da li ste kao igrač znali da ćete nakon igračkih uploviti u trenerske vode?

Oglasi

"Iskreno, na početku karijere nisam o tome razmišljao. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, odnosno kako se bližio kraj igračke karijere, tako sam zapravo bio sve svjesniji da će fudbal i nakon toga biti moj život. Počeo sam se trenerski usavršavati 2005. godine, a u klubu Lyubimetsu sam bio igrač-trener. To je početak moje trenerske karijere?

Šta je teže biti, igrač ili trener?

"Pitanje na koje je najlakše dati odgovor. To će vam vjerovatno reći svi oni koji su bili igrači i treneri. Mnogo lakše je biti igrač.

Ludogorets, čini se zapravo da je to klub koji vam je mnogo "pomogao", ali u isto vrijeme i klub kojem ste vi mnogo "pomogli".

"Lijepa priča za bugarski fudbal je Ludogorets. No, malo ljudi zna da prilikom mog preuzimanja kluba cilj zapravo nije bio ulazak u viši rang. Međutim, nekada pred kraj prvog dijela sezone, kada se rezultatski otvorila ta mogućnost, predsjednik kluba je pozvao na sastanak i rekao mi je da moramo učiniti sve kako bismo se plasirali u elitni rang. U zimskom prelaznom roku smo doveli osam novih igrača, nije bilo lako sve to posložiti, ali na kraju smo uspjeli. Onda u prvoj sezoni osvajamo trostruku krunu, prvenstvo, Kup i Superkup. Mislim da do danas nikom to nije uspjelo. Lijepa sjećanja me vežu za Ludogorets, ali mogu vam reći da se tu složila jedna jaka energija. Predsjednik mlad, ja mlad. Doista smo sjajno sarađivali, a rezultati su dokaz toga".

Oglasi

U svojoj karijeri pored nekoliko klubova, vodili ste i bugarsku reprezentaciju.

"Da, imao sam čast da budem selektor bugarske reprezentacije. Preuzeo sam reprezentaciju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, bilo je i dobrih i loših rezultata. Nažalost, ni tada, a ni sada, stanje nije dobro. Malo je igrača koji su igrali vani, imali neke zapaženije uloge u svojim klubovima. Skoro dvadesetak godina je tako".

Nakon reprezentacije preuzeli ste Dinamo s kojim niste uspjeli osvojiti titulu. Da li je to vaš najveći trenerski neuspjeh?

"Kao selektor Bugarske počeo sam kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, no onda je stigla ponuda Dinama, koju nisam mogao odbiti. Vlastitim novcima sam platio obeštećenje i stigao sam u Zagreb. Ne bih vam mogao reći da li je to najveći trenerski neuspjeh, ali svakako da je jedan veliki minus. Međutim, fudbal je takav. U toj sezoni smo pružili priliku mnogim mladim igračima. Gurnuo sam u 'vatru" Olma, Moru, Gojaka, pa je i Hodžić blistao. Kasnije je iz te generacije u kasu Dinama 'leglo' više od 60 miliona eura."

Vjerujete mladim igračima, čini se da niste trener kojeg je strah gurnuti ih u 'vatru'. Možemo li očekivati tako nešto i u reprezentaciji?

Oglasi

"Za reprezentaciju će igrati najbolji, godine nisu bitne. Reprezentacija je reprezentacija, ali budite sigurni, ako budem mislio da mladi igrač može donijeti nešto dobro reprezentaciji, onda će i igrati. Straha od pružanja prilike mladim kod mene nema."

Za razliku od Bugarske, Bosna i Hercegovina i danas, istina nešto manje nego prije desetak godina, ima mnogo igrača u inostranstvu, pa tako i onih mlađi.

"U pravu ste, upravo zbog toga znam da možemo napraviti respketabilnu reprezentaciju. To mi daje i jedan dodatni motiv. Znam da individulana kvaliteta postoji, znam također da ima mladih igrača kojima treba dati priliku, ali moramo napraviti tim. Čini mi se da to zapravo nedostaje. Značajnu ulogu u stvaranju tima imat će i iskusniji igrači. Zapravo njihova uloga u stvaranju tima će biti ključna".

Klubovi koje ste vodili uglavnom su igrali u formaciji 4-2-3-1. Da li ćemo i Bosnu i Hercegovinu gledati u toj formaciji?

"Preferiram taj stil, mislim da je i igračima najlakše ga usvojiti. Znate i sami, od trenera se uvijek traži da gase požar, odnosno uvijek je situacija napeta, pa je onda po mom mišljenju bitno i to da igrači što prije i što lakše prihvate vaše zamisli. Međutim, nema velike razlike u tom sistemu i recimo sistemu 4-3-3. Bitno je da su igrači taktički disciplinovani. Fudbal je danas takav sport gdje se uglavnom svi brane i svi napadaju. Nije to više kao prije 20 ili 30 godina, pa kada krilni napadač 'probije', predribla i centrira i ostane na protivničkoj polovini".

Kvalifikacije počinju u martu. Grupa nimala naivna, no čini se da ipak možemo u borbu, ako ništa, onda za baraž.

"Francuska je svjetski prvak, nemam vam šta više reći. Ukrajina se digla, na sceni je generacija od prije par godina koja je uzela titulu evropskog prvaka U21. Tu je i Finska koja se već pokazala kao neugodna. No, mislim da imamo kvalitet i ne bih se u ovom trenutku mnogo bavio našim protivnicima. Moj tim je ono što me najviše zanima. Bilo bi dobro da imamo par prijateljskih utakmica, pa da možemo vidjeti kako će igrači međusobno funkcionisati na terenu. Nažalost, nemamo, ali ne smijemo kukati. Moramo raditi, ponovo ću reći da kvalitet individualni postoji, a naš zadatak je da napravimo tim".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Za sami kraj, atmosfera među navijačima reprezentacije nije najbolja, javnost vam nije naklonjena. Kako to promijeniti?

"Vidite, pratio sam sva dešavanja. Svjestan sam svega, ali ono što želim reći, ako je politika ubačena u fudbal, onda nisam sretan. Mene te stvari ne zanimaju, došao sam raditi, svjestan sam da mi neće biti lako, ali tako je u fudbalu. Znam samo da dobrim igrama, poštenim radom i rezultatima ćemo atmosferu popraviti. Vjerujem da to možemo, da mislim drugačije ne bih se ni prihvatio posla. Jedno je sigurno, za reprezentaciju će dok sam selektor igrati samo najbolji".

Top Komentari

jassony
Odlazi ubleho, da imas imalo obraza ne bi ni prihvatio ponudu kad au svi protiv tebe osim vickovih prasica
32 34
Mackintosh
Ako je jedna Engleska angazovala stranca jos prije 20 godina, a kolijevka je fudbala, smijesno je da mi nesto pogovaramo ovom covjeku. To je goli fasizam! Fasizam i nista vise. Mnogi su zaboravili da nam je reprezentaciju uredio covjek koji je dosao sa strane, tacnije tada iz Hrvatske - Ciro Blazevic. Na Cirinom temelju je i Pape radio i gradio. A sa Fuadom, Dzemom, Farukom, Misom, Bakom, Kodrom, Mesom smo redovito bili donji. Toliko o nasim "znalcima". Ni Barbarez nije bolji, gori je od vecine nabrojanih, od svih vjerovatno. Dok nam navijaci biraju selektore mi mozemo damo da faflamo cunu. Htjeli su navijaci i Robija prije Amara, pa smo ga od finski amatera pofaflali u kvalama...
27 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije