Peti juni je ove godine poseban i za jedne i za druge

Plavi slave "Zubandan", a na Koševu novu titulu

Peti juni je ove godine poseban i za jedne i za druge

E. Škorić

Današnji dan poseban je za navijače sarajevskih vječitih rivala.

Navijači Želje se prisjećaju historijskog momenta, a navijači Sarajeva spremaju se da obilježe novu titulu.

FK Sarajevo će večeras proslaviti sedmu titulu prvaka države nakon što je prethodno u ponedjeljak Takmičarska komisija odlučila da se prekine sezone i titula dodijeli lideru na tabeli. Bordo navijači već su imali proslavu u ponedjeljak na ulicama, no slavit će se i večeras.

Doduše, zbog pandemije koronavirusa nema organizovane proslave ispred Vječne vatre, kako to obično biva, ali najavljen je šampionski autobus s igračima koji će napraviti krug od Koševao, pa oko centra grada i nazad do stadiona.

Mnogi navijači Sarajeva će tako večeras izaći na ulice da pozdrave svoje šampione, nije isključena ni neka individualna proslava u lokalima, a s druge strane navijači Željezničara obilježavaju tradiconalno 5. juni kao dan kada je Hadis Zubanović srušio Sarajevo na Koševu i donio Plavima titulu.

Finale play-offa za prvaka BiH odigrano je na današnji dan prije 22 godine, 5. juna 1998. godine, pred oko 40.000 gledalaca. Zubanović je u 90. minuti nakon kontre obišao Dedića i pogodio za veliko slavlje Plavih.

Tim pogotkom Plavi su osvojili prvu poslijeratnu titulu pod nadzorom UEFA-e, a navijači Željezničara svake godine 5. juni obilježavaju kao “Zubandan”.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

papagaj
To je bila najcistija titula na svijetu, sudije na novou akteri na visini zadatka, Željovci sretan nam ZUBANDAN
6 14
krems_krems12
Sedmu titulu prvaka drzave ne slave sigurno (osim u njihovim mislima). Kad nekad osvoje jos dvije onda neka slave, a do tad imaju svojih pet titula prvaka Bosne i Hercegovine i jos uvijek gledaju u ledja najtrofejnijem klubu u drzavi.
3 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi