Petković: Kao junior davao sam 60 golova za Sarajevo

Od narednog ljeta selektor Švicarske

Petković: Kao junior davao sam 60 golova za Sarajevo

U petak je FS Švicarske potvrdio odluku kojom će Vladimir Petković, sadašnji trener Lazija, nakon Svjetskog prvenstva na selektorskoj poziciji reprezentacije te zemlje naslijediti legendarnog Ottmara Hitzfelda.

Za rođenog Sarajliju, koji se fudbalski i trenerski dokazao i afirmisao u ovoj alpskoj zemlji, imenovanje na selektorsku funkciju veliko je priznanje, ali i obaveza. Petković bi u narednim danima trebao potpisati dvogodišnji ugovor, sa opcijom produženja, ako ispuni glavni cilj koji je postavljen pred njega – plasman na EURO 2016.

Fudbaler koji je tokom svoje karijere igrao na mjestu klasičnog napadača, ovih dana je jedna od najinteresantnijih sportskih ličnosti u Švicarskoj.

Petković, inače Ilidžanac, je u dobi od 14 godina prešao u redove Sarajeva a već tada je konstitucijom odskakao od ostalih vršnjaka.

"Imao sam 14 godina kada u sam stigao u FK Sarajevo. Bio sam robusni napadač i već tada sam fizički odudarao od svoje generacije. Imao sam dobar pregled igre, a golove sam davao iz svih pozicija na sve moguće načine. Davao sam 60 golova po sezoni", kazao je Petković u jednoj od svojih izjava za švicarske medije.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Sa 18 godina Petković je potpisao za prvi tim Sarajeva.

"Ubrzo nakon potpisa profesionalnog ugovora morao sam u vojsku, a tokom služenja vojnog roka trenirao sam sa Crvenom zvezdom i Partizanom, ali i prvenstvu nisam mogao igrati. Sa Sarajevom sam 1985. osvojio titulu prvaka, a ali smo ispali iz Lahtija u Ligi prvaka", istakao je popularni Petko ukazavši na činjenicu da se tada iz bivše Prve lige Jugoslavije moglo otići tek nakon što fudbaler napuni 28 godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.