Petković: Za BiH je baraž bio uspjeh, potrebne su promjene!
FOTO: EPA

Selektor reprezentacije Švicarske za SportSport.ba

Petković: Za BiH je baraž bio uspjeh, potrebne su promjene!

Fudbalska reprezentacija BiH će 26. marta naredne godine po prvi put u svojoj dosadašnjoj historiji odigrati prijateljsku utakmicu sa Švicarskom.

Našem timu će predstojeća utakmica poslužiti kao "zagrijavanje" za početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, dok će Švicarcima predvođenim Vladimirom Petkovićem to ujedno biti provjera za Evropsko prvenstvo koje će biti održano naljeto u Francuskoj.  

Petković, koji je inače rođen u Sarajevu, ujedno će biti naš "predstavnik" na kontinentalnoj smotri i u razgovoru za SportSport.ba je govorio o ostvarenom uspjehu sa Švicarskom, reprezentaciji BiH, takmičenju u bh. prvenstvu...  

"Veliki je uspjeh plasirati se sa Švicarskom na jedno veliko takmičenje, ali u ovoj državi je to već postala navika. Ostvarili smo ono što je javnost očekivala. Međutim, nije bilo lako ostvariti cilj, jer smo izgubili u prve dvije utakmice i trebali smo napraviti seriju pobjeda kako bi se progurali na vrh tablice", kazao je Vladimir Petković na početku razgovora za SportSport.ba.

Apetiti kod švicarske javnosti znatno su porasli poslije uvjerljivih predstava u kvalifikacijama, a toga je svjestan i sam selektor Vladimir Petković.  

"Ovdje su apetiti uvijek veliki i nastoji se održati neki nivo. Uvijek postoje ciljevi, a jedan od njih svakako je i da prođemo dalje takmičenje u grupi. Znači, najbitnije je da završimo na prvoj ili drugoj poziciji i onda da vidimo dokle možemo dogurati. Uvjereni smo da posjedujemo određeni kvalitet" 

Izabranici Mehmeda Baždarevića nažalost nisu uspjeli osigurati plasman na svoje drugo veliko takmičenje. Ključan je bio loš start.  

"Više se moglo postići u tom baražu, jer je BiH kvalitetnija dosta od Republike Irske. Ne treba zaboraviti da je nakon imenovanja Mehmeda Baždarevića to treće mjesto predstavljalo uspjeh, ali nažalost je nedostajalo sreće i da u pravom trenutku igrači budu u pravoj formi. Teško je reći da li je smjena generacija najbolje rješenje, međutim dvije do tri izmjene sigurno bi dobro došle reprezentaciji", smatra Vladimir Petković. 

Interesantno je da je upravo Vladimir Petković glavni inicijator dogovorene prijateljske utakmice između BiH i Švicarske. Mjesto odigravanja će biti Cirih.  
"Moja ideja je bila da dođe do odigravanja te utakmice. I ranije se nekoliko puta razgovaralo sa Elvedinom Begićem, Mehmedom Baždarevićem i ostalima iz Saveza da organizujemo takvo nešto, a to je ujedno za obje selekcije izazov. Nama će to poslužiti i kao kontrolni meč pred Evropsko prvenstvo i odgovara nam što je BiH potpuno različit protivnik."  

Švicarska javnost već neko vrijeme vrši pritisak na Vladimira Petkovića da uputi poziv Danijelu Milićeviću iz Genta, koji se također spominje kao "nova lasta" u svlačionici BiH.  

"Svašta se može desiti u narednim mjesecima, ali u ovom trenutku teško da u Švicarskoj za njega ima mjesta. Na njegovoj poziciji su igrači poput Embola, Shaqirija, Mehmedija, a uz to njemu će u januaru biti 30 godina i igrači koje sam spomenuo su znatno mlađi. No, u konkurenciji je i nikad se ne zna."  

Osvrnuo se tokom razgovora za SportSport.ba i na Premijer ligu BiH u kojoj ponajviše prati "svoje" Sarajevo, koje prema njegovom mišljenju ima sve mogućnosti da dominira u prvenstvu. 

"Pratim bh. ligu, ne baš detaljno, ali u slobodno vrijeme pročitam neke novosti. Uz Sarajevo, pratim također situaciju i u ostalim klubovima poput Željezničara, Slobode... Šteta je što je Sarajevo prvi dio sezone okončalo na petom mjestu, klub sa takvim mogućnostima treba stalno dominirati u prvenstvu. Ko će biti prvak? Teško je reći, jer uvijek ispliva neko treći." 

Na kraju je dodao i da je u kontaktu sa bivšim igračem Senadom Lulićem.  

"Čuli smo se nakon što se povrijedio. Drago mi je da je operacija uspješno prošla i da je uspio sačuvati prst. Ide mu bolje, i za jedno 45 dana trebao bi ponovo igrati. Sada je najvažnije da to izliječi i da se napravi prava terapija kako bi prst bio funkcionalan", zaključio je selektor švicarske reprezentacije.  

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Rođeni Sarajlija je svoju igračku karijeru gradio u mnogo klubova, a izdvajaju se Sarajevo, Sion, Bellinzona i Locarno. Kao trener počeo je u Bellinzoni, da bi potom preko Lugana, Young Boysa, Samsunspora, Siona i Lazija stigao do švicarske reprezentacije u kojoj je na selektorskoj klupi naslijedio Hitzfelda.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.