Petrović je opet stanovnik Sarajeva

Aco ima ključ za punu Skenderiju i EP 2013

Petrović je opet stanovnik Sarajeva

Dan prije četvrtfinalne utakmice Kupa prvaka, daleke 1995. godine, imao sam privilegiju prisustvovati zadnjem treningu Cibone prje prve utakmice protiv Reala iz Madrida. Uživao sam u treningu tima kojeg je tada trenirao Aco Petrović.

Tada nisam ni pomišljao da bi on jednoga dana mogao postati selektor Bosne i Hercegovine. Nisam tada niti u ludom snu mogao usniti da će ovaj stručnjak od prvog februarskog dana 2012. godine biti selektor našeg nacionalnog tima.

Trice 9 od 10 i vojni rok proveden na treninzima Bosne

Uglavnom, vratimo se Aci i Ciboni iz 1995. Dobrano ošamućen od granata i ratnih slika i strahota rata u Sarajevu neću mnogo zapamtiti od utakmice koja je završila pobjedom Reala 82:78. Ono što i dan danas pamtim bio je sami početak treninga prije tog meča u kojem će "Draženov dom" bukvalno goriti pokušavajući gurnuti "vukove" da daju svoj maksimum protiv Sabonisa i ostalih.

Dakle, pamtim taj trening. Sjedim na tribini sa još nekoliko kolega gdje je i par povrijeđenih igrača. Na parketu je već Aco Petrović sa saradnicima, a tu su još i svi igrači. Još je nekoliko minuta do početka treninga i Petrović prikuplja i važe opklade. Tvrdi da će od deset šuteva sa linije tri poena pogoditi svih deset. Prepoznajem poziciju sa koje je "Aco trica" tokom igračke karijere bio najprecizniji i sa koje počinje šutirati dok svi prisutni broje.

"1 od 1, 2 od 2, 3 od 3, 4 od 4, 5 od 5... 9 od 10."

Da, 9 od 10, bez zagrijavanja, tek tako, reda radi.

Aco se smije, trening lagano kreće, igrači dok trče tiho komentarišu ono što su upravo gledali. Ali, zbog tih 9 od 10, tek takvih, nekad su se tribine prolamale frenetičnim navijanjem "Aco trica, Aco trica", da, nekad su tribine gledale Acin avion nakon pogodaka, njegovo slavljenje koševa, ali i košarke... Nekad.

Ali pamtim još nešto. Pored "ludila" sa košarkaških parketa pamtim Aleksandra dok je služio vojni rok u ondašnjoj Jugoslovenskoj armiji. Naravno, ne pamtim ga iz kasarne. Kako i bih kad sam bio klinac. Ali ga pamtim. Služio je vojni rok u naselju u kojem sam živio na Alipašinom polju. Svaki dan nosio je sportsku torbu preko ramena vračajući se sa treninga iz Olimpijskog sela gdje je godinu dana trenirao sa Bosnom. U drugoj ruci je nosio "Sportske" i "SN -reviju". Stanovao je u jednom ulazu našeg, velikim zgradama nabijenog naselja i naravno da je bio u civilu.

Pa sam znajuči da i moju generaciju čeka gubitak jedne godine života u JNA (roditelji su nas samo tješili da u kasarne idemo da postanemo ozbiljni i zreli ljudi),  ja sam se divio Petroviću jer je "mangupski", godinu dana armije, kao zaslužni sportista bivše nam države ali i uz vjerovatnu, veliku pomoć uticajne Cibone nastavio sa treninzima, a što je meni, klincu sa punom sobom košarkaških postera nevjerovatno imponovalo. 

Veliki Aco Petrović je u Sarajevu, živi sa nama, trenira u Bosni i svaki dan prođe pored moje zgrade. To su bila vremena.

I evo ga, ponovo je u Bosni i Hercegovini, opet ćemo ga gledati, ali u ulozi selektora državnog tima.

Acino šutiranje trica ne treningu Cibone, 9 od 10 i vojni rok proveden u civilu, u jednom sarajevskom naselju, prije su samo skice iz jednog života košarkaškog ovisnika, a nikako fakti koji bi mogli odlučiti o sjedanju na klupu košarkaške selekcije BiH.

Ali, zato je ovo što slijedi u tekstu itekako dovoljno za izbor novog selektora naše zemlje.

Od Šibenika do Los Angelesa

Aleksandar Petrović je rođen 16. 02. 1959. godine u Šibeniku u kojem je i počeo igrati košarku 1972. godine. Posebno je bilo dramatično prije toga, jer je kao dijete prebolio tuberkulozu i prema mišljenju ljekara bilo je upitno hoće li uopšte prohodati.

Aleksandar je bio fenomenalan košarkaš za igračkih dana, a mlađi brat Dražen Petrović je bio definitivno najbolji košarkaš Evrope i zasigurno jedan od najboljih igrača svijeta u trenutku prerane smrti u automobilističkoj nesreći 1993. godine nakon jednog od nastupa reprezentaciju Hrvatske na kvalifikacijama.

Petrović 1976. godine odlazi u Cibonu u kojoj će se zadržati sve do 1987. godine. Ljubimac je Mirka Novosela, koji ima mnogo strpljenja i vjere u Aleksandra i u trenutku kada u klub stiže i brat Dražen 1984. godine legenda o takvoj Ciboni se već počinje stvarati. Naravno da je stariji brat imao presudnu ulogu u dolasku Dražena iako se za njega sa velikim novčanim iznosima borilo pola lige.

I onda, slijedi fantazija pretočena u prvaka Evrope 1985. već od ranije osvojeno je prvenstvo Jugoslavije 1982, pa 1984. i 1985. godine. Kup Jugoslavije - prava sitnica (1979, 1980, 1981, 1982. i 1984.). Dva puta je Aco bio i osvajač Kupa Kupova, a jednom je bio i prvak Italije sa Scavolinijem 1988.

Interesantna je bila priča Aleksandra Petrovića na nedavnom simpoziju u Sarajevu, kada je nasmijao sve prisutne podsjećanjem kako su se uz Draženovih redovnih 40 poena, svi oni u Ciboni "šlepali" sa desetak poena.

Za reprezentaciju bivše Jugoslavije imao je preko stotinu nastupa, te je sa njom osvojio 4 bronzane medalje (1982. SP u Kolumbiji, 1984. OI u Los Angelesu, 1986. SP u Španjolskoj i 1987. EP u Grčkoj)

Bio je poznat po velikom slavlju na terenu nakon postignutih koševa. Skakao je, trčao po terenu šireči ruke oponašajući let aviona. Mnogi protivnici su takvo ponašanje stavljali u kontekst nesportskoga. Nesputani temperament je prenio i na klupu, ali to ni izbliza nije bilo kao nekad. Mada, zna biti veoma žestok.


Reprezentacija BiH dobila je trenera koji je prošao mnogo toga i iza kojeg su godine i godine na klupi raznih klubova, ali i reprezentacije Hrvatske.

Kao trener karijeru je započeo 1991. godine u Ciboni gdje se zadržao sve do 1995. Sa selekcijom Hrvatske je osvojio bronzu na EP u Grčkoj 1995. godine. Petrović je bio trener u Španiji kada je 1997. godine radio u San Fernandu. Poljska i Wloclawek, Italiji i Scafati. U međuvremenu opet Cibona, ali i Zadar.

I na kraju Cedevita i plasman na Final Four Eurocupa 2011. godine. Ovaj zadnji doseg dogodio se u trenutku kada se klupska košarka u regionu praktično na koljenima lelujala prije pada na pod. U trenutku kada su preostala samo sjećanja na velike uspjehe košarke sa ovih prostora.

Uz Aleksandra Petrovića sve je moguće. Uz Aleksandra Petrovića moguć je i odlazak na Eurobasket u Sloveniju. Uz Petrovića sa Teletovićem i ostalim igračima, moguća je možda ponovo puna Skenderija, slika koju već dugo nismo vidjeli, slika koja nam nedostaje, ali slika koja bi opet mogla biti redovna pred našim očima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.