Pilav: Najlakše je usloviti klubove, mislim da osnivanju U-23 lige trebamo težiti

Kakva je budućnost bh. fudbala?

Pilav: Najlakše je usloviti klubove, mislim da osnivanju U-23 lige trebamo težiti · Intervju

Adnan Beganović

Polako se bliži kraj 2019. godine koja za ljubitelje fudbala, prije svega onog reprezentativnog neće ostati u lijepom sjećanju s obzirom da se reprezentacija kroz kvalifikacije nije uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo, te da omladinske selekcije nisu upisale očekivane rezultate.

Gledajući rezultate može se konstatovati da situacija nije dobra, no osim toga ono što bode u oči sve zaljubljenike u fudbal je to što, bar vidljive dugogodišnje strategije za razvoj nema ili se pak o istoj malo razgovara.
Upravo o tome, kao i o Premijer ligi SportSport.ba je razgovorao sa direktorom sektora za sport Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Elmirom Pilavom.

Premijer liga? Zadovoljni, ima li mjesta napretku, odnosno šta činiti da podignemo takmičenje na još jedan viši nivo?

"Prvo bih se osvrnuo na sistem takmičenja. Mislim da smo prelaskom na trokružni sistem napravili dobru stvar. Evo, nakon odigrane sezone i pol, mislim da to možemo konstatovati. Liga je zanimljivija, imamo rezultatsku neizvjesnost, imamo sportski motiv klubova. Ima mnogo prostora za napredak, tu prije svega mislim na infrastrukturu, odnosno na kvalitet terena. Mi u Fudbalskom savezu da tako kažem ulažemo u pojedine segmente infrastrukture. Recimo reflektori, pa brojčanici na ulazima, no prioritet u narednom periodu trebaju biti tereni. Trenutno imamo dva fukcionalna i kvalitetna terena i sami možete vidjeti da su utakmice na Grbavici i Bilinom polju kvalitetnije nego na nešto lošijim terenima. Mislim da bismo svi zajedno trebali raditi na promociji mlađih igrača jer na taj način bismo jačali i reprezentativne selekcije. Pored toga siguran sam da u narednom periodu trebamo puno više raditi na marketinškoj promociji Premijer lige. Imamo potencijalno dobar proizvod od kojeg svi možemo očekivati benefite".

Spomenuli ste terene, nekako se čini da već desetak godina govorimo da je to jedan od gorućih problema Premijer lige. Postoji li možda način da Savez, recimo u vidu licenciranja, "natjera" klubove da po tom pitanju urade nešto konkretno?

"Savezu je najlakše staviti neki ultimatum, a da li je to rješenje? Mislim da nije. Mislim da se treba intenzivnije razgovarati sa lokalnim zajednicama i klubovima kako bi se počeli praviti ti tereni. Nigdje na svijetu Savez sam ne radi terene. Zato sam mišljenja da intenzivniji razgovori sa lokalnim zajednicama i klubovima mogu biti od ogromne važnosti. Treba naglasiti da su i Grbavica i Bilino polje rađeni uz saradnju lokalnih zajednica. Kvalitetni tereni znače i kvalitetnije
utakmice i moramo biti toga svjesni".

Prije godinu i pol broj stranaca koji mogu biti u zapisniku je smanjen sa šest na četiri. Možemo li govoriti o rezultatima takve odluke s obzirom da i danas ima klubova pa i fudbalskih radnika koji su mišljenja da se takvom odlukom mnogo više izgubilo nego što se dobilo?

"Vidite, jedan od zaključaka Izvršnog odbora je da se izvrši analiza te odluke pa da vidimo da li smo dobili ono što smo zapravo htjeli. U saradnji i sa UEFA-om radimo jednu cjelovitu analizu i oni su nam već dostavili preliminarni izvještaj. Analizu su počeli raditi od sezone 2009/2010 i
radi se o tome da se u toj analizi gleda uticaj broja stranaca na rezultate kao i uticaj forsiranja mladih igrača. Još uvijek analiza nije konačna, trebala bi se završiti do kraja januara kada će ista biti prezentovana našem Izvršnom odboru. Lično mislim da je odluka o manjem broju stranaca dobra stvar, no isto tako smatram da uz to moramo kombinovati i broj mladih igrača koji bi morali biti u igri. Dakle, kombinacijom više apekata možemo očekivati napredak, a samo jedna mjera neće nam donijeti željeni napredak."

U posljednje vrijeme sve više se spominje uvođenje VAR-a na utakmice Premijer lige.

"VAR je neminovnost. Mislim da će doći vrijeme kada će sve elitne lige u Evropi to morati imati. No, treba reći da VAR neće riješiti sve probleme. Varaju se svi koji misle da je to tako. Vjerujem da će u dogledno vrijeme i kod nas biti implemetiran VAR mada bih lično volio da prvo otklonimo neke druge probleme o kojima smo govorili. S druge strane interes svih je da se broj sudijskih grešaka svede na minimum i zbog toga mislim da će VAR biti prije ovih drugih stvari. Postoji nekoliko uslova koji se prethodno moraju ispuniti da bi VAR zaživio. To je prije svega kvalitetna produkcija prenosa pa zatim edukacija službenih lica koja traje najmanje godinu dana po FIFA protokolu. Zatim infrastrukturalni uslovi, odnosno moramo se opredijeliti da li će VAR biti centralizovan ili će biti na stadionima."

Na kraju sezone ističe važeći ugovor BH Telecoma za sponzorstvo lige a s obzirom da ste sami rekli da imamo potencijalno dobar proizvod, je li tajna visina iznosa ugovora?

"Ne bih govorio o iznosima, no mogu reći da se pokriju troškovi službenih lica i kotizacija, odnosno jedan određeni iznos koji pokriva pomenute troškove svim klubovima kao što postoji i iznos koji se dijeli svim klubovima s obzirom na plasman".

Da li ste zadovoljni iznosom koji dobijate od generalnog sponzora, odnosno da li mislite da možete dobiti više s obzirom da za ligu odnosno prenose vlada poprilična zainteresiranost?

"Za prenose utakmica Premijer lige jeste poprilična potražnja, tu ste u pravu ali da li postoji
potentna firma u našoj državi koji bi to mogao platiti. Ja ne znam, u svakom slučaju treba uvijek težiti boljem. Svima nam je to u interesu. Savez, na dio koji se odnosi na sponzorstvo lige sve dijeli klubovima. Ništa ne zadržava. Čak se daju i dodatna sredstva. Recimo, na jednoj od sjednica IO je napravljena kalkulacija da Savez u toku godine kroz razna izdvajanja klubovima daje od 200.000 do 250.000 KM."

Prelazni rok? Većina bh. javnosti, pa i fudbalskih radnika mišljenja je da prelazni rokovi u Bosni i Hercegovini nisu u da tako kažemo, pravo vrijeme?

"Imali smo prijedloga da se datumi prelaznih rokova "ravnaju" prema onima u Evropi. I nismo mi protiv toga, no imamo nekoliko faktora na koje treba gledati. Vjerovatno će doći do promjene, odnosno do produženja prelaznih rokova, pogotovo jer je FIFA izmjenama Pravilnika o statusu igrača uvela obavezu transfera amatera kroz FIFA TMS sistem. Dosad je to bila obaveza samo za profesionalce, tako da će biti razdvojeni prelazni rokovi za profesionalce i amatere. No, kod amatera neće biti moguć transfer van prelaznog roka, dok je kod profesionalaca to moguće. Dakle, zatražit ćemo mišljenje klubova i onda ćemo donijeti odluku. Postoji mogućnost da se produži rok za recimo 15 dana ili možda opet da se napravi kombinacija koja bi omogućila igračima iz inostranstva da se produži prelazni rok. Opet kažem, vidjet ćemo kroz razgovor sa klubovima, nikada takve odluke ne donosimo na svoju ruku".

Uvijek je aktuelna tema osnivanja Udruženja premijerligaša. Kakav je stav Saveza po tom pitanju?

"Podržavamo, Savez je uvijek to podržavao. Čak je čini mi se 2011. bila pokrenuta ta priča, pa su predstavnici klubova putovali u Srbiju i Hrvatsku da vide kako to funkcioniše. Dakle, podržavamo i mislimo da bi to moglo biti dobro za Premijer ligu."

Posmatrajući rad u FSBiH stiče se dojam da većina zaključaka ili recimo postupaka se odnose na neke kratkoročne ciljeve. Da li postoji neki dugogodišnji plan za razvoj fudbala u BiH i ako postoji ko su ljudi koji su zaduženi za provedbu tog plana?

"Postoje parcijalne strategije razvoja pojedinih segmenata fudbala. Recimo razvoj omladinskog fudbala, ženskog fudbala... U narednom periodu radićemo na objedinjavanju tih strategija i pravićemo strateški plan za narednih četiri do pet godina. Mogu vam reći da je nedavno stručno-tehnički komitet predložio i s tim počinjemo već od zimskih kampova, a radi se o planu testiranja i praćenja antropološkog razvoja mladih igrača. To će se raditi zajedno u saradnji sa klubovima
i to će biti dio te strategije. U januaru ćemo imati sastanak sa strukom iz klubova i selektorima omladinskih selekcija kako bismo sihronizovano djelovali u tom pogledu. To će zahtjevati i nabavku određene aparature, a u dogledno vrijeme i formiranje dijagnostičkog centra u kampu."

Na posljednjoj sjednici IO za selektora kadetske selekcije imenovan je Nermin Šabić, dok je Slaven Musa potpisao novi ugovor i ostat će na klupi juniorske selekcije. Kadeti i juniori ne mogu se pohvaliti dobrim rezultatima u posljednje vrijeme, a ono što nas zanima je to da li se prilikom izbora pred selektore postavljaju određeni uslovi. Recimo, da u pionirskoj selekciji se mora forsirati određeni sistem igre ili nešto slično tome?

"Teško je usloviti selektore da igraju jednim određenim sistemom. Recimo, logično je da sistem igre u omladinskim selekcijama bude prilagođen sistemu igre A selekcije. Imamo česte promjene selektora A selekcije, pa samim tim i isteme igre. Svaki selektor ima svoju viziju i i on je apsolutno autonoman u odabiru tog sistema za koji smatra da je najbolji. Također, sitem igre ovisi i od kvaliteta i sposobnosti igrača kao i drugih faktora u tom trenutku.  Ono što je nama bitno je da se u startu izvrši što kvalitetnija selekcija igrača. Dakle, da se ne propuste talentovani igrači a da li će oni doći do mlade reprezentacije to je drugo pitanje. Znate i sami da se mnogi talentovani igrači izgube u tom odrastanju. Meni je recimo pohvalno to što je na prvom spisku sadašnjeg selektora mlade reprezentacije od 24 igrača njih 18 ili 19 bilo selektirano u U-15 reprezentaciji. Najveći problem su igrači koji prelaze iz U-19 u prvi tim. Tu se najviše gube, toga smo svjesni svi. Iz juniora dolaze u prvi tim, tamo ne dobiju minutažu, pa onda idu na posudbu u niže lige gdje se ne mogu razvijati na adekvatan način."

Često se govori o da tako kažemo nekoj razvojnoj ligi u Bosni i Hercegovini pa je li se razmišljalo o formiranju neke Prve lige na nivou cijele Bosne i Hercegovine?

"Da bi došlo do takve odluke potrebna je saglasnost udruženih članica Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Dakle, oba entitetska saveza pa bi se na kraju to trebalo verifikovati od strane generalne Skupštine krovnog saveza. U ovom trenutku je teško to očekivati, ali treba se razmišljati u tom pravcu. Možda za početak bi trebalo razmišljati da se u prvim ligama igra recimo isti sistem kao u Premijer ligi."

Iz vašeg odgvovora može se zaključiti da od takve ideje u ovom trenutku nema ništa, no ako je već tako, zašto se ne bi, prije svega radi onih igrača koji se gube prelaskom iz juniora u seniore, možda formirala neka U-23 liga od klubova koji igraju Premijer ligu?

"Bilo je razgovora s klubovima po tom pitanju i mogu vam reći da su mišljenja podijeljena. Uslovno rečeno, "veći" klubovi su za, dok "manji" nisu i smatraju da se reformom U-19 lige treba omogućiti da i određeni stariji igrači mogu igrati. No, to se ne može primjeniti jer prvak te lige igra omladinsku UEFA Ligu prvaka pa je to faktički nemoguće. Mislim da je ideja o U-21 ili U-23 ligi ta kojoj moramo težiti u budućnosti. To bi moglo biti neko dobro rješenje."

U svim bh. selekcijama već godinama igraju fudbaleri koji su odrasli van Bosne i Hercegovine. Često se kaže da je dijaspora nepresušeni izvor za bh. reprezentacije. Na koji način mi zapravo saznamo za te igrače?

"Nekada smo imalo projekat otvorenih vrata, no nije se pokazao kao dobar izbor. Kako radimo, odnosno kako saznajemo za te igrače? Svakodnevno dobijamo mailove o mogućim reprezentativcima. U Njemačkoj imamo Misimovića koji na kvalitetan način selektuje igrače koji bi mogli doći u obzir za kamp. Naši selektori imaju potpunu autonomiju da na kamp pozovu igrače kako bi se uvjerili u njihove kvalitete. Naravno, za utakmice je drugačije. Organizuju se kampovi i u SAD, no iskreno nije nešto što u konačnici donosi potpuni efekat. Bio je kolega Darko Ljubojević na jednom takvom kampu i istakao je da možda samo jedan igrač može konkurisati, ali ni on ne odskače od ovih što imamo ovdje. U svakom slučaju trebamo i dalje nastaviti pratiti talente u inostranstvu i pokušati ih privoliti da igraju za BiH. Za svakog kvalitetnog igrača uvijek su otvorena vrata reprezentacije. Mislim da u proteklih sedam-osam godina nije propušten nijedan kvalitetan igrač, a mislim da ih je 20-ak pristalo igrati za BiH.
Radimo na tome, no istina je da se oni sve teže i teže odlučuju d igraju za našu reprezentaciju, pogotovo u mlađim selekcijama. Bilo je igrača koji su govorili da bi promijenili selekciju ali su nas uslovljavali da moraju igrati ili odmah nastupiti za A reprezentaciju. To ne može, kako
usloviti selektora da mora nekoga staviti u igru? Ono čemu se moramo više posvetiti u narednom periodu je kvalitet domaćih takmičenja u omladinskim kategorijama. Dosta klubova pristupa, neću reći neozbiljno, ali manje ozbiljno od ostalih klubova. Imali smo slučajeve da gol razlika na kraju sezone bude 3:117, no pokušavamo promjenama sistema takmičenja smanjiti taj jaz. Baza po mom mišljenju treba da bude U BiH, a moramo mnogo više raditi na omasovljavanju. Sa UEFA-om radimo na tom projektu, pa već naredne godine ćemo pokušati pokrenuti i školske lige, te povećati broj registrovanih igrača. Iz kvantiteta dolazi kvalitet."

Primjeti se da Savez u posljednje vrijeme mnogo ulaže u ženski fudbal, odnosno u ženske reprezentativne selekcije.

"Dobro je da se primjeti, drago mi je to čuti. Pored takm,ičenja seniorki i U-17 uveli smo i regionalno takmičenje za djevojčice do 13 godina. Pored WU-17, WU-19 i A ženske selekcije, formirana je i WU-23 selekcija koja je filter za A tim i treba doprinijeti zadržavanju i boljem razvoju igračica. Također, oformljene su i regionalne selekcije djevojčica d 13 godina sa kojima dva puta mjesečno rade treneri i trenerice angažovane u našim reprezentacijama. Ova generacija trebala bi biti nosilac igre na Evropskogm prvenstvu za kadetkinje čiji smo organizatori 2022. godine. I na kraju treba spomenuti nedavno formiranje futsal ženske reprezentacije koja će se već od naredne godine uključiti u UEFA takmičenja".


U bh. javnosti vlada mišljenje da selektori A selekcije malo pažnje poklanjaju igračima iz bh. klubova. Recimo, Prosinečki je rekao da će pratiti Premijer ligu, no na posljednjoj utakmici, rezultatski nevažnoj, protiv Lihtenštajna, niti jednog igrača iz bh. klubova nije bilo u rosteru.

"Slažem se da je moglo biti više prostora za igrače iz domaće lige, pogotovo na toj utakmici. No, trebamo biti iskreni i reći da igrači čim malo "odskoće" idu iz Premijer lige. Na početku mandata bilo je igrača iz domaće lige, no kako je vrijeme odmicalo taj broj se rapidno smanjivao. Ne želeći pravdati prethodnog selektora po tom pitanju, mislim da je i njegovo zdravstveno stanje kumovalo slabijem praćenju domaće lige."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za novog selektora izabran je Dušan Bajević, a da li će on imati drugačiji stav po pitanju igrača iz domaćih klubova?

"Hajde da mu damo malo vremena pa da vidimo šta će uraditi. Vjerujem da će uz pomoć svojih saradnika obratiti pažnju i na domaće prvenstvo. Na kraju krajeva, Bajević je i prije imenovanja dosta vremena provodio u Mostaru, znam da je posjećivao utakmice Veleža kada je god to mogao. Zato vjerujem da će veća pažnja biti i na domaće prvenstvo, no sada je fokus baraž i kako se plasirati na Evropsko prvenstvo 2020."

Top Komentari

Haroni
Svjedočio kako ovaj lopov ispija kafe na račun saveza.
4 1
silver
Gospon Pilav apsolutno ne govorite istinu u vezi sa izjavom da je od 24 igrača selekcije U 21 selektirano u selekciji U 15.Po Transfermarketu samo je jedan od istih selektiran sa 15 godina ,to je Nemanja Nikolić bivši kadet FK Sarajevo a sada član Olimpijakosa.Svi ostali su selektirani uglavnom sa 18 ili 19 godina,a samo neki sa 16 ili 17 godina.Da ne bude zabune radi se o igračima :Kovačević,Šabanović;Šerbetić, Mukakić,Bojo;Šabanadžović,Demirović ,Čavar,Beganović,Danilović Čoko i dr. Isto iz prve generacije U 15 koja se je formirala 2011.godine samo su tri selektirana igrača postali igrači:Samir Radovac,Stipe Lončar i Kerim Memija.Pitam se gdje su ostali, a smatramo se da posjedujemo izuzetni fudbalski talenat.Sigurno da posjedujemo,ali iz razloga pogrešne i nepoštene selekcije imamo veliki problem da od obečavajućih talenata dođemo do realizirajućih.Svakako izuzetak u ovom periodu na planu dobre i ispravne selekcije je gospodin Malkočević i da kojim slučajem njega nije bilo situacija bi bila drastično kritičnija.Pametan je izbor što je Malkočević sada koordinator svih selekcija,ali je pitanje šta može u narednom periodu učiniti obzirom kakava je sadašnja situacija.Što se tiče selekcije U 15 potrebno je samo uči u statistiku iste i vidjeti da mi nemožemo u Zenici u našem kampu pobijediti ni slabašnu selekciju Crne Gore koja ima 5/6/ x manje registrovanih igrača od BiH.Poznato je šta se je nedavno desilo s U 17 ,samo nam je trebao bod u dvije utakmice i ...
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi