Piši propalo, Mundijal u Rusiji gledamo iz toplih domova

BiH više nema ni teoretskih šansi

Piši propalo, Mundijal u Rusiji gledamo iz toplih domova

Od večeras je jasno - Bosna i Hercegovina sigurno neće igrati na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

Ako su Zmajevi nakon sinoćnjeg poraza imali nekih mizernih, teoretskih šansi da se ipak domognu baraža, a onda možda i Mundijala, one od večeras ni matematički ne postoje. Ionako nerealne snove o baražu srušile su Slovačka, koja je savladala Maltu (3:0), te Slovenija, koja nije uspjela pobijediti Škotsku (2:2).

Podsjetimo, našoj reprezentaciji je, osim pobjede u Estoniji, bio potreban gostujući trijumf Gibraltara nad Grčkom, koji je smiješno i spominjati u ozbiljnom kontekstu, baš kao i pobjedu Malte nad Slovačkom. Uz to, trebalo nam je i da Slovanija savlada Škotsku, a kako se ništa od pomenutog nije i neće desiti, ne preostaje nam ništa drugo nego da zaključimo da ćemo u Talinu igrati samo utakmicu za prestiž.

BiH će tako propustiti drugo uzastopno veliko takmičenje, nakon što se 2016. godine nije pojavila na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, gdje su prvi put u historiji nastupile čak 24 reprezentacije. Ako se tada nismo uspjeli 'ugurati' među 24 najbolje ekipe na kontinentu, bilo je zaista teško i očekivati da ćemo biti među 13 evropskih selekcija koje će zaigrati na Mundijalu u Rusiji. Ako ništa, nadali smo se da ćemo barem biti malo konkurentniji, a na kraju se stiče dojam da smo pali bez ispaljenog metka.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Ovo je također i prvi put nakon dugo, dugo vremena da posljednju utakmicu u jednom kvalifikacionom ciklusu čekamo bez bilo kakve šanse da možemo nešto napraviti. Nema više ni one, u 99% slučajeva, jalove nade koja nas je uvijek krasila kada zazivamo neko čudo i rasplet koji bi samo nama išao u prilog.

Kraj našim realnim nadanjima u baraž došao je nakon poraza u Nikoziji, a poslije smo se samo zavaravali. Nema se više smisla vraćati na to, piši propalo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi