Pjanićev doktorat i grogirani Iniesta

Natavak rivalstva Barce i Juventusa

Pjanićev doktorat i grogirani Iniesta

Barcelona i Juventus večeras će se sastati četvrti put u posljednje nešto više od dvije godine. Prvo su igrali finale Lige prvaka 6. juna 2015. kada je Maxu Allegiju prvi put izmaklo da osvoji "ušati" trofej, ali je prošle sezone "Stara dama" u dva četvrtfinalna meča naplatila prethodne dugove. 

Bio je to pravi potop Barcelone, uzrokovan besprijekornom taktičkom organiziranošću protivnika. Katalonci su u prvom meču poraženi u Torinu 0:3, iako možda nisu zaslužili toliki debakl. Imao je Iniesta dobru priliku, pa i Messi...no najimpresivnije od svega bilo je dvostruko markiranje najboljih Barcinih fudbalera. Defanzivni masterclass potpuno je obesmislio Enriqueov plan. Posebno u revanšu na Kamp Nouu.

U tom poduhvatu Juventusu su mnogo pomogli Dani Alves kojeg više nema i Mario Mandžukić čiji je nastup večeras vrlo neizvjestan, pa je pitanje da li će Allegri biti u mogućnosti ponovo u djelo pretvoriti svoju već oprobanu ideju. Njih dvojica su bili krilni igrači, ali sa veoma jasnim defanzivnim zadacima, dok su sredinom ordinirali neumorni Sami Khedira i Miralem Pjanić!

Naš veznjak u dvije utakmice s Barcom položio je doktorsku disertaciju, potpuno zasjenivši jednog od najvećih svih vremena, Andresa Iniestu. Koordinacijom, kretanjem, kratkim pasovima, ubačajima iza odbrane i perfektnom disciplinom i čitanjem igre.

U zavisnosti od toga u kojoj će formaciji igrati večeras, zavisi i kakvu će on imati ulogu. Juventus će biti hendikepiran neigranjem nekoliko fudbalera, pa bi Miralem morao biti besprijekoran ukoliko Juve želi ostati neporažen.

"Protiv Chieva smo igrali s tri igrača u veznom redu i Pjanićem ispred odbrane. On je bio je fantastičan, kada ima prostora pokazuje sav svoj talenat i lepršavost. Imao je dosta prostora i odigrao odličnu utakmicu", kazao je Allegri koji je kazao da još razmišlja u kojoj će formaciji Juventus istrčati protiv Barce.

"Ne znam koju ću formaciju koristiti jer je Cuadrado suspendovan. Večeras možemo osvojiti važne bodove u borbi za prvo mjesto, ali naš primarni cilj je da prođemo u sljedeću fazu takmičenja.”

U prethodne dvije utakmice Allegri je Barceoni suprostavio sistem 4-4-2, pa će tako vjerovatno biti i večeras, vjerovatno s Matuidijem uz Pjanića jer nema ni Marchisija. I odbrana je desetkovana, jedino su napadu sigurni Higuain i Dybala.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Kako god, treneru Barcelone Ernestu Valverdeu neće biti nimalo lako slomiti otpor Torineza, premda je lako mogao izvući pouke zbog čega je Barca bila toliko nemoćna u posljednja dva okršaja.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi