Platini još jednom upozorio Hrvatsku

Na proslavi rođendana HNS-a

Platini još jednom upozorio Hrvatsku

M. Maksimović

Hrvatski nogometni savez je prije dva dana proslavio 100 rođendan. Među velikim brojem uzvanica našli su se predsjednik UEFA-e Michel Platini i prvi čovjek FIFA-e Seppa Blattera.Platinijev govor je ostao pod posebnim povečalom, jer je Francuz otvoreno govorio i svim problemima koji prate nogomet u Hrvatskoj.

 

''Budući da je oružje utihnulo prije više od 15 godina i Hrvatska je na pragu ulaska u Evropsku uniju, hrvatski nogomet mora ponovno postati izvor ponosa zemlje. Stoga je potrebno okrenuti novi list i zaboraviti nasilje. UEFA vam je pružila savjete i pomoć u izbacivanju huligana s vaših stadiona, no ne mogu sakriti da smo razočarani slabim rezultatima koje ste postigli. Vi ste, nažalost, loš učenik, poput jednog od vaših susjeda. Također jako zabrinjava što vaše prvenstvo prate kriminalne pojave koje izazivaju sumnju u regularnost takmičenja, poručio je između ostalog Platini prisutnima.

 

Ova izjava Platinija je neke iznenadile, neke i ne pogotovo ako se zna da su ne tako davno uhapšeni Željko Širić (dopredsjednik Saveza), Stjepan Djedović (član izvršnog odbora HNS-a) i Neven Šprajcer (sekretar Udruženja prvoligaša). Predsjednik saveza Davor Šuker nije pretjerano komentarisao 

Platinijev govor, ali je sigurno svjestan zadatka koji je stavljen pred njega i koji nije nimalo lagan.I dok Šuker uglavnom šuti, izvršni predsjednik Damir Vrbanović tvrdi kako je HNS bez razloga došao na stub srama.

 

''Bez razloga smo na stubu srama. Huliganizam i “prvenstvo minirano kriminalnim pojavama” su dvije različite stvari, protiv huliganizma potrebna je pomoć Vlade, baš kao što je ne tako davno naglasio Uefin povjerenk za bezbjednost. Uporno se priča o nerugularnistima u NHL-u, ali ja sto posto tvrdim kako je liga regularna'' kaže Vrbanović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.