Počelo testiranje pravila koje će zauvijek promijeniti fudbal
Pierluigi Colina je predsjednik FIFA-ine sudijske komisije

Nešto kao u ragbiju

Počelo testiranje pravila koje će zauvijek promijeniti fudbal

Edmir Škorić
Teme:

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) odobrio je isprobavanje novog pravila koje bi moglo uveliko promijeniti fudbal i koje nailazi na različite reakcije.

IFAB je fudbalski nadzornik koji određuje i razvija pravila igre, a sada je odoborio eksperimentisanje s novim pravilom koje bi se sastajalo od isključenja igrača na 10 minuta.

Ideja, inspirirana ragbijem, bila bi isključivanje igrača na 10 minuta u nekoliko vrlo specifičnih slučajeva: protesti protiv sudije i taktički prekršaji, poput zaustavljanja protivničkog kontranapada u situaciji koja bi bila veoma opasna po gol.

Izvršni direktor IFAB-a Mark Bullingham objasnio je svrhu novog pravila: "Cilj je poboljšati ponašanje igrača na svim razinama."

Konačna odluka UEFA i FIFA očekuje se u martu naredne godine. Kad bi ovo pravilo bilo na snazi, sudija bi bijelim kartonom kaznio igrača kojeg želi da "ohladi" na 10 minuta, a naravno ostalo bi još uvijek pravilo žutog i crvenog kartona.

Oglasi

U suštini, kao dvominutna suspenzija u rukometu, s tim da bi u fudbalskoj utakmici isključenje bijelim kartonom trajalo 10 minuta, nakon čega bi se igrač vratio u teren.

U Francuskoj odavno na snazi privremena suspenzija

U Francuskoj je od 2018. godine u amaterskim takmičenjima na snazi ​​privremena suspenzija, odnosno bijeli karton, ali sada će se početi s implementiranjem ove neobične odluke u profesionalnom fudbalu.

Pierluigi Collina, predsjednik FIFA-ine sudijske komisije, koja je dio tehničkog podkomiteta IFAB-a, kazao je da bi testiranje privremene suspenzije u profesionalnom fudbalu moglo biti održano već sljedeće sezone, uz odobrenje Generalne skupštine u martu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

“Testiranje ove opcije je završeno među amaterima. Sada govorimo o mnogo višem, veoma profesionalnom nivou. Moramo razviti nešto što funkcioniše ili je vrijedno fudbala na visokom nivou“, poručio je Collina.

S novim pravilom značajno bi se povećala razina fair-playa na sportskim terenima, ali s druge strane, puno je onih koji negoduju i smatraju da bi ovo pravilo moglo da bude štetno po sam fudbal.

Top Komentari

Mel_Glupson
Hahaha kaki idioti
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi