Plavi voz, dobar skroz
"Željo je potcijenjena ekipa", poručio je Adžem nakon pobjede u derbiju nad Sarajevom. Bio je u pravu.

Adžem i Željezničar zaslužuju poštovanje

Plavi voz, dobar skroz

Ko se imalo razumije u domaći fudbal, zna koliko je teško jednom, a kamoli dva puta pobijediti Široki Brijeg na Pecari, Borac u Banjaluci i Sarajevo, bilo gdje. Kada ostvarite četiri takve pobjede i to u samo 15-ak dana, onda znate da ste nešto napravili.

To je uspio Željezničar, ekipa koja je od početka Premijer lige nekako bila potcijenjena i u drugom planu. Rekao je tako i sam Admir Adžem nakon trijumfa nad Sarajevom, a zaista se stiče dojam da su prije nekoliko sedmica samo rijetki imali povjerenja kako u njega, tako i u ekipu koja je, barem po imenima, u novu sezonu ušla slabija nego lani. Ali, imena ništa ne moraju da znače a to su na Grbavici valjda već naučili.

Tri vruća gostovanja i derbi na Grbavici

Rezultati govore da je današnji Željezničar ekipa vrijedna poštovanja. Nakon četiri posljednje pobjede koje su izborene u teškim uvjetima, na vrućim gostovanjima (u svakom pogledu), te protiv velikih rivala, protivnicima nije preostalo ništa drugo nego da čestitaju Plavim. Odigrao je Željo dobro te utakmice, na nekim je imao i sreće, ali ona nije tu slučajno.

Najveće zasluge za uspjehe pripadaju treneru Admiru Adžemu, koji je očigledno pronašao dobitnu formulu. Donedavno je Željin trener bio sklon čestim rokadama u prvoj postavi, ali je s vremenom formirao okosnicu tima. Pohvalno je što pruža šansu mladim igračima, ali ne tek toliko da se pojave na terenu, već se sada može reći da Željo u ekipi ima nekoliko mladih momaka koji imaju važne uloge. Tako i treba biti, jer to je nešto po čemu je klub sa Grbavice uvijek bio prepoznatljiv. Bh. javnost je već upoznala Šabanadžovića, Hajdarevića, Žerića i Osmankovića, a vrlo brzo će Adžem u vatru gurnuti još neke mladiće koji čekaju svoju šansu u prvom timu.

Osporavani Adžem pokazao hrabrost, ekipa pobjednički mentalitet

Trener Željezničara je trpio brojne kritike, ali nije odustajao. Svoju hrabrost nije pokazao samo uvođenjem dječaka u prvu postavu, već i stilom igre. Recimo, rijetko kada smo u prošlosti viđali da Željezničar nakon vodstva od 1:0 u derbijima nastavi da napada. Plavi se nisu zatvarali i odugovlačili, nastavili su igrati pa je drugi gol tada došao kao nagrada, baš kao i pobjeda nad Sarajevom (2:1).

Željo još uvijek ima problema u završnici. Utakmice koje bi mogao dobiti ubjedljivo obično pobjeđuje sa jednim golom razlike, ali se na Grbavici niko ne buni zbog toga dok se skupljaju bodovi. Adžem je najavio da će Željo uvijek igrati ofanzivno, za sada se drži toga i rezultati dolaze, a možda će s vremenom doći i bolja realizacija.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Slučajno ili ne, Željezničar je proigrao otkako u prvoj postavi nema povrijeđenog kapitena Zajka Zebe, a još je zanimljivije što su se rezultati popravili otkako je za sportskog direktora imenovan Saša Papac. Jednostavno, na Grbavici se u posljednje vrijeme poklopilo mnogo toga.

Do kraja prvog dijela sezone Željezničar ima odigrati još dvije utakmice, revanš protiv Širokog Brijega u srijedu i domaći duel protiv Radnika za vikend. Sa čak 12 pobjeda na 17 utakmica, Plavi su prvi na tabeli i sa tog mjesta žele otići na pauzu, a još kada bi ovjerili plasman u polufinale Kupa, jesen bi se mogla okarakterisati kao izuzetno uspješna.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi