Početak kraja jedne reprezentacije

Zadnja kvalifikacijska utakmice "one" Jugoslavije

Početak kraja jedne reprezentacije

Na današnji dan 13.novembra 1991.godine reprezentacije Jugoslavije odigrala je svoju posljednju zvaničnu utakmicu u kvalifikacijama za EURO 1992.godine u Švedskoj. Vrijeme i istorija će kasnije pokazati kako je to bila posljednja "prava" utakmice one Jugoslavije.

Jugoslavija se našla i u žrijebu za EURO zajedno sa Švedskom, Engleskom i Francuskom, prvi put nakon 1984.godine. Zbog rata i agresije na BiH i Hrvatsku, stigle su i sankcije pa Jugoslavije nije zaigrala na ovom prvenstvu.

Par mjeseci ranije Jugoslavija je u Beču trebala pobjedu protiv Austrije s obzirom na domaći poraz u duelu sa Danskom. Na kraju je sve bilo gotovo za poluvrijeme golovima Vladana Lukića i Dejana Savićevića. Selekciju Jugoslavije je sa klupe vodio Ivica Osim, dok su se u početnoj postavi našli Omerović, Vujačić, Milanič, Novak, Hadžibegić, Jokanović, Lukić, Savičević, Pančev, Baždarević i Mihajlović.

Već tada za reprezentaciju nisu igrali igrači iz Hrvatske koji su posljednju utakmicu odigrali u maju protiv Farskih Ostrva na Marakani. Ova reprezentacija Jugoslavije nakon utakmice u Beču na sceni ostala još vrlo kratko, odradila je i nekoliko prijateljskih utakmica, a posljednja je bila ona sa Holandijom 25.marta 1992.godine u Rotterdamu.  Iz BiH su igrali Omerović, Hadžibegić, Kodro i Baždarević.

Ostaci reprezentacije iz Beča našli su se u Švedskoj, ali su deset dana prije početka prvenstva morali da se vrate kući zbog uvedenih sankcija. Zanimljivo, reprezentacija Austrije u ciklusu koji je odigran za SP u Italiji 1990 godine, posljednju utakmicu kvalifikacija odigrala protiv Istočne Njemačke. To je također bila posljednja zvanična utakmica nekadašnjeg DDR-a.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.