Pohlepnik sam, e pa nek' sam: Pastore dragi gdje će ti duša...
Javier Pastore: Dobro naplaćuje talenat iako rijetko kad igra u PSG-u

Pamet protiv "Ludila"

Pohlepnik sam, e pa nek' sam: Pastore dragi gdje će ti duša... · Kolumna

Diego Armando Maradona nije ponajbolji fudbaler svih vremena samo zbog svoga majstorstva i nevjerovatne vještine. Niti je Pep Guardiola ponajbolji fudbalski trener današnjice zbog svog autentičnog doživljavanja fudbala, vizije i oštroumnosti.

Ovaj tekst nije hvalospjev pomenutoj dvojici već hommage "ludilu" ako pod njim podrazumijevamo posebnost, neuobičajenost, Drugost...

Profesor na Filozofskom fakultetu Ugo Vlaisavljević čiju mudrost, opće znanje i filozofsku potkovanost niko u BiH nije u stanju dokučiti, jednom je prilikom dao savjet nesigurnima u ispravnost "strana".

Na koju stranu ići kad su krucijalne stvari u pitanju. Šta je pravilno, kako ćemo biti sigurni da smo ispravno postupili?

"Pogledate samo na koju je stranu krenula rulja, vi onda krenete u suprotnom pravcu. Tako ćete biti sigurni da ste napravili pravi potez."

Pod "rulju" bi danas - u fudbalskom smislu konkretno - mogli svrstati coutinhe, fabregase, sancheze, pogbe, mhktaryane, aubameyange, ali i potpisniku ovih redova vrlo drage Draxlera, Carasca i posebno Javiera Pastorea!

Za razliku od rulje u doslovnom smislu, koju karakteriše izrazita glupost, odsustvo razuma, ukusa i reda, pobrojani imaju crtu apsolutno suprotnu. Oni su vrlo pametni!

Šta danas znači biti pametan i uopće u životu šta je mjera pameti? Pa valjda to koliko ste para zaradili!

Pametan je onaj koji zna napraviti posao, onaj što kad je neraspoložen pogleda prema bankovnom računu i procvjetaju mu odmah lale, zasja sunce. Ćiro Blažević je pametan. Alexis Sanchez isto. Što bi on bezveze zarađivao u Arsenalu 100.000 funti sedmično, kad u Manchester Unitedu - koji igra blistavo, krasno, tečno i vrlo nadahnjujuće - može zarađivati 300.000.

Pametan je i Paul Pogba. Za razliku od Marca Reusa. Ne bi taj napustio Borrusiju Dortmund zarad bauljanja u Arsenalu, nema šanse pa makar za hljeba nemao. Kakav intelektualni ptić. Ili da je fino poput Lewandovskog otišao u Bayern pa tamo prodavao fore i izvrtao svoje čuvare na glavu.

Možda najveća dva glupana su Francesco Totti i Marek Hamsik, oni kao da nisu iz ovog svijeta. Šta su to oni osvojili, koliko su to oni para zaradili? Pa više je uzeo Mino Raiola za dva prelazna roka...

Nije nepoznato da ove gore "pametne" osim pameti paralelno krase egoizam i pohlepa, a danas su Narcisi i pohlepnici toliko rasprostanjeni da biti suprotno, u prevodu znači biti glup. Svojstveno je ljudskom rodu da grabi i svojstveno je da ljudi preferiraju sami sebe više nego druge. A sada im je materijalno još i posebno dragom jer je ono mjerilo.

U današnjem fudbalu su primjeri "glupana" Diega Maradone i Pepa Guardiole nezamislivi, nemogući. Tadašnji odlazak Maradone u Napoli bi se mogao uporediti recimo s dolaskom Neymara u Borusiju Dortmund. To se međutim neće desiti. Danas dobar igrač jedino može otići iz Napolija u Juventus. Nikako obrnuto.

Ili da maksuz neki budalaš dođe u Bresciju jer mu tamo igra drag fudbaler (Roberto Baggio) pa hoće da uživa. Danas samo možete iz stanja uživanja otići tamo gdje se osvajaju trofeji i gdje je veća plaća (Monaco je primjer ili Dortmund od prije nekoliko sezona).

Možda su glupi bili Maradona i Guardiola, kao danas Reus i Hamsik, jučer Totti, ali samo iz vizure vladajuće "rulje" koja je napravila da se sve gleda kroz novac i trofeje.

Svi oni su zapravo "ludaci", izopćenici. Oni su Drugi s velikim D. Oni su krenuli stazom suprotnom od utabane. Oni su ili uživali igrati s Baggiom, ili su besmrtni i voljeni.

Za razliku od Javiera Pastorea, kojeg je ovaj autor volio kao Juana Carlosa Valerona, Zeku Turkovića i Ivicu Huljeva zajedno, ali kojeg je zaboravio kako izgleda.

Zanimljivo je to. Svi ćemo se diviti suludošću Maradone i vjernosti Tottija, a malo ko bi od nas igrao u Napoliju gdje nikad ne znate šta se kuha u glavama navijača, nauštrb satnice od 730 milijardi koju ubire Pastore, a rijetko kad uopće zaigra.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Šta ga boli briga, uzima lovu. Pametan. Nije budala.

Top Komentari

Jasmin Kurtic
Ne razumijem, ako je profa zborio ispravo da je prava odluka okrenuti ledja masi, zasto tekst opisuje pametnjakovice kao one koji se krecu istom stazom kao i vecina? Istina, nijedan tvoj teks nisam uspio procitati do kraja, smorim se na pola od nepovezanih permisija i u pola teksta konkluzijom koja je izvucena. Super za trud koji ulazes, ali pokusaj ili biti direktniji ili vise se skoncentrisat na sportsku pricu. Dobronamjeran savjet
21 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi