Pojačanja vrijedna 830 miliona funti, 12 godina bez finala
Foto: EPA.eu

Od titule 2002. godine

Pojačanja vrijedna 830 miliona funti, 12 godina bez finala

Era Galacticosa iz Madrida kako su je u tom periodu popularno nazvan Real Madrid počela je dolaskom Zinedinea Zidanea. Njen početak obilježio je gol legendarnog Francuza na Hampden Park u pobjedi nad Bayer Leverkusenom u finalu Lige prvaka 2002. godine. 

Od tada je prošlo 12 godina, ali su Los Blancosi još uvijek bez trofeja u najelitnijem klupskom takmičenju na Starom kontinentu. Da stvar bude gora u posljednjih 12 godina nisu se plasirali ni u finale Lige šampiona. 

Zašto je taj sušni period toliko zapao za oči svima? A kome ne bi kada se spomene cifra od nevjerovatnih 830 miliona funti koliko je Real Madrid potrošio na pojačanja u proteklih 12 godina u kojima se nije uspio dokopati pehara Lige prvaka.

Sve je počelo sa Ronaldom, onim brazilskim, koji je iz Intera stigao za 20 miliona funti, a tada 2003. godine Kraljeve je eliminisao Juventus u polufinalu.

David Beckham bio je sljedeća velika zvijezda koja je stigla u špansku prijestolnicu, a nakon njega stigli su i njegovi zemljaci Michael Owen i Jonathan Woodgate. Uslijedio je dolazak Ruuda van Nistelrooya, Fabija Cannavara i Arjen Robben, fudbaleri na koje je potrošeno mnogo novca. 

Ipak, progresije nije bilo. U prediou od 2005. do 2010. godine Real Madrid nije uspio da se plasira dalje osmine finala. Od tog vremena u tim su stigli Kaka (56 miliona funti) i Cristiano Ronaldo (80 miliona funti), ali dalje od polufinala nije se moglo niti u posljednjim sezonama.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Hoće li se rekordno pojačanje kakvo je Gareth Bale konačno isplatiti plasmanom u finale saznati ćemo večeras nakon revanš meča između Bayerna i Real Madrida na Allianz-Areni u kojem kraljevi brane gol prednosti.

Kako god na kraju vrijedi ponovo spomenuti cifru od 830 miliona funti koliko su koštala sva Realova pojačanja u posljednjih 12 godina u kojima klub koji u svojim vitrinama ima najviše evropskih titula nije osjetio slast igranja u finalu najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije