Pojave li se domaći navijači oko stadiona, gostima će pripasti tri boda za zelenim stolom

Jedno od pravila Bundeslige

Pojave li se domaći navijači oko stadiona, gostima će pripasti tri boda za zelenim stolom

E. Škorić

Bundesliga će izgledati potpuno drugačije kada se nastavi sljedeće subote.

To se već znalo, ali je ponovo potvrđeno u procurjelom izvještaju njemačke profesionalne lige (DFL) u Bildu. Postoji veliki broj pravila kojih se svi akteri utakmica moraju pridržavati i neki djeluju nevjerovatno, pa i apsurdno, no sve s ciljem da se zaštite igrači i osoblje te da se spriječi širenje zaraze koronavirusom.

Fredi Bobić, bivši njemački reprezentativac i trenutno sportski direktor Eintrachta u Frankfurtu, potvrdio je kako će gosti dobiti tri boda za zelenim stolom ukoliko se oko stadiona pojavi veća grupa domaćih navijača.

Iako je odlučeno da se do kraja sezone igra bez publike, postoji strah da će navijači na razne načine pokušati da podrže svoje timove, ali će na taj način mogu jedino naštetiti i sebi i drugima, pa je razumljiv ova pomalo bizarna odluka.

Bobić je ESPN-u objasnio da je njegov klub uložio velike napore da se to zaustavi.

"Razgovarali smo s mnogim navijačima i apsolutno ih zamolili da ostanu kod kuće. Ako se pojave, izgubili bismo utakmicu. Pravila su vrlo stroga. Bundesliga će gostujućoj momčadi dodijeliti pobjedu ako se ispred stadiona okupe mnogi navijači i ugroze javno zdravlje. Međutim, uvjeren sam da su naši navijači dovoljno pametni. Posljednjih nekoliko sedmica pridržavali su se pravila, a uložili su i dodatne napore za lokalnu zajednicu, posebno za starije osobe", kazao je Bobić.

Postoji veliki broj pravila koje moraju poštovati igrači i svi ostali sudionici utakmica. Nema zagrljala ili pozdrava nakon postignutog gola, nema pljuvanja, prije utakmica nema rukovanja niti timskih fotografija ili dječjih maskota. Timovi neće istovremeno izaći iz tunela, a na klupi svi moraju da imaju maske na licu i mora postojati razmak između igrača koji budu na klupi.

Kada daje upute igračima na terenu, trener može određeno vrijeme skinuti masku s lica, ali isto tako mora da bude metar i pol udaljen od druge osobe-

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Ipak, zabrinutosti ostaju. Zdravstveni stručnjaci strahuju da će se navijači okupljati iza zatvorenih vrata ispred stadiona tokom utakmica, što predstavlja visoki rizik od dodatne kontaminacije. Bundesliga stoga izričito traži od navijača da ne dolaze zajedno.

Bundesliga se nastavlja naredenog vikenda i prva je "značajnija" i veća liga koja nastavlja sezonu uprkos pandemiji koronavirusa.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Zeleni_zub
Dobro pravilo
0 0
K79
Debilizaciji nikad kraja ccc
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi