Policija istražuje utakmicu zadnjeg kola prošle sezone La Lige?

Klubovi su već demantovali bilo kakve nečašne radnje

Policija istražuje utakmicu zadnjeg kola prošle sezone La Lige?

Villarreal i Getafe su već demantovali umiješanost u bilo kakve prljave radnje, nakon što su se u španskim medijima pojavile informacije da policija istražuje prošlogodišnji duel pomenutih timova u La Ligi.

"Villarreal i njegov prvi tim žele iskazati apsolutno odbijanje optužbi koje su danas iznesene i kategorički demantovati umiješanost na bilo koji način u namještanje utakmimce protiv Getafea na posljednji dan prošle sezone... Kao što je to već uradio u više navrata, klub osuđuje svako ponašanje koje šteti esenciji sporta i takmičenja, te ističe da su vrijednosti transparentnosti, etike, integriteta i fair-playja fundamentalne za njegovu filozofiju", poručili su iz "Žute podmornice".

Svoje saopštenje je izdao i Getafe i podcrtao da klub "želi kategorički demantovati bilo kakvu umiješanost u ovaj slučaj i ovakve vrste ponašanja".

Javna saopštenja klubova izazvao je članak iz lista El Pais u kojem je navedeno da je sporna utakmica pod istragom u okviru "Operacije Oikos", koja je pokrenuta prošle godine i koja je već dovela do 11 hapšenja zbog sumnje na osnivanje organizovane grupe koja se bavila namještanjem utakmice i klađenjem na njihov ishod.

Sama La Liga je ranije potvrdila da je otvorila povjerljivi dosije u okviru "Operacije Oikos", ali i poručila da detalji slučaja neće biti dostupni javnosti dok sud ne završi svoj posao.

"Do Operacije Oikos je došlo zbog optužbi La Lige, koja je odlučila udružiti snage kao privatni tužilac i planira poduzeti sve potrebne pravne mjere kako bi se razjasnile činjenice koje se trenutno istražuju", poručeno je iz La Lige.

Sporna utakmica Getafea i Villarreala je završena rezultatom 2:2.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Klub iz predgrađa Madrida je trebao pobjedu kako bi ostao u igri za mjesto koje vodi u Ligi prvaka, dok sam meč nije imao nikakav rezultatski značaj za Villarreal. Ipak, Valencia je istog dana savladala Real Valladolid sa 2:0, što je značilo da Getafeu više ni pobjeda nad Villarrealom nije bila dovoljna za plasman u Ligu prvaka.

Inače, prošlog mjeseca su petorici bivših dirketora Osasune i dvojici bivšig igrača Betisa izrežene zatvorske kazne nakon istrage o slučajevima namještanja utakmica iz 2013. i 2014. godine. Bile su to prve sudske osude za sportsku korupciju u španskom fudbalu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi