Poljaci imaju ambicije, ali se ne poklapaju sa kvalitetom

Upoznajte naše protivnike na Eurobasketu

Poljaci imaju ambicije, ali se ne poklapaju sa kvalitetom

Zlatne godine poljske košarke vezuju se za period 60-tih godina. Krenulo je od 1963. godine kada su kao domaćini stigli do finala koje su izgubili od Sovjetskog Saveza 45:61, ali su u polufinalu dobili Jugoslaviju. Naredna dva prvenstva su završili na trećem, pa još dva na četvrtom mjestu.

Paralelno sa evropskim smotrama, Poljaci su igrali i na Olimpijadama gdje su dva puta završili na šestom, jednom na sedmom mjestu. U godinama koje će kasnije doći neće biti niti blizu tih rezultata. Na onim turnirima na koja su učestvovali, bolje nisu mogli od sedmog mjesta. Bez obzira što posljednjih desetak godina ulažu u košarku, klubove koji igraju Euroleague i Eurocup.

Čak ponovo bili domaćini Eurobasketa 2009. godine, ali opet ništa. Poljacima u traženju pravog rezultata ne pomaže niti činjenica da imaju iskusne NBA igrače poput Marcina Gortata ili Macieja Lampea, baš kao što im nisu pomogla " uvozna " trenerska imena Urlep, Pipan, Katzurin, Bauermann.

U ovom kvalifikacijama Poljaci jesu bili prvi u svojoj grupi sa omjerom 5-1, jesu dva puta dobili Njemačku, ali daleko od toga da je to bila šetnja. Od Austrije su jednu utakmicu izgubili, drugu su dobili na produžetak. Protiv Njemačke su kući upisali tijesnu pobjedu pola koša dok su u gostima bili nešto sigurniji sa + 8. Tu su i dvije pobjede protiv Luksemburga.

U kvalifikacijama ih je vodio Mike Taylor, Amerikanac koji je radio u razvojnoj ekipi Maine Red Claws koja je ustvari filijala Boston Celticsa. Radio i u Njemačkoj, odnosno bio je član stručnog štaba Češke na prošlom Eurobasketu. Poljaci su ga izabrali sa ciljem da ovu reprezentaciju odvede ni manje ni više Brazil 2016. godine ili barem na kvalifikacijski turnir. Priznat ćete vrlo ambiciozno.

Najveći teret u kvalifikacijama podnijeli su uz Cela igrač poput Roberta Skibniewskog, Damiana Kuliga, Mateusza Ponitke, Szymona Szewczyka ili Adama Hrycaniuka. Poljska je bila najefikasnija u kvalifikacijama sa 90 poena u prosjeku, Waczynski je pojedinačno imao najbolji prosjek sa 14 poena po utakmici. Kulig je bio njabolji skakač (6.8), Skibniewski asistent (4.3).

Naravno nije bilo velikih zvijezda Gortata i Lampea sa kojima bi slika bila puno drugačija. Uz to možmo očekivati eventualno i jednog novog Amerikanca u postavi. Imaju ambicije, ali će morati ponuditi puno više nego što su u kvalifikacijama čak iako budu kompletirani.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.