Poljaci istražuju BiH
Stadion na kojem igra Lech

Lech lovi Zmajeve

Poljaci istražuju BiH

M. Skaka

Bosanskohercegovački igrači postali su hit iza nekadašnje čelične zavjese. Putem koji je trasirao Edin Džeko, ili Semir Štilić krenuli su mnogi koji bi u budućnosti mogli puniti novinske redove.

Priča da se neki Poljski ili češki klub ineteresuje za igrače iz BiH više nije nikakva novost. Ove dvije lige postale su jedna od najčešćih prvih stanica za naše igrače na putu ka ligama petice. Izvrsnu bazu relativno jeftinih igrača u Bosni i Hercegovini prepoznali su u poljskom Lechu koji u svojim redovima već ima jednog našeg dragulja, pa je njihov trener Jacek Zielinski posjetio Sarajevo i Zenicu u prošloj sedmici.

Poljski mediji, put u BiH proglasili su ključnim za zimski transfer za koji Lech ima velike planove. Poljskom klubu će na proljeće biti prijeko potreban igrač u odbrani i u napadu, a iako čelnici kluba za sada još ne žele govoriti o imenima, jedno je već procurilo u javnost – Sanel Jahić.

"Postoje indicije da će nas nekoliko veoma važnih igrača napustiti u zimskom prelaznom roku i želimo biti spremni i odmah se pojačati", rekao je Mark Pogorzelczyk. "I dalje su aktuelni transferi Kamila Glika i Thomasa Jodlowice, ali moramo imati i alternativu.", objasnio je direktor Lecha razloge putovanja njegove delegacije na utakmicu BiH – Portugal.

Naravno, treba imati u vidu da većina naših Zmajeva već igra u jakim klubovima, te da su mnogi daleko izvan domašaja jednog Lecha. Ipak, neki od naših reprezentativaca mogli bi biti pravi igrači za sve jaču poljsku Extraklasu. Lech bi u redovima bh. reprezentacije prvenstveno mogao tražiti odbrambenog igrača. Poljski mediji već su izdvojili Borisa Pandžu koji sa Hajdukom ima ugovor do 2011. a procjenjuje se na 950.000 eura - iznos koji bi Lech sebi mogao priuštiti. 50.000 eura manje cijeni se Džemo Berberović, igrač turskog Denizlispora, pa i on svijetli na radaru poljske ekipe. Sanel Jahić (2 miliona), i Safet Nadarević (1,5 miliona) ipak bi mogli biti malo izvan domašaja ove ambiciozne ekipe.

Izaslanici Lecha, nisu gledali samo utakmicu BiH – Portugal. Poljaci su bili i na tribinama utakmice naše U-21 reprezentacije protiv Walesa, a na sebe je pažnju skrenuo Toni Šunjić, mladi defanzivac mostarskog Zrinjskog. Ugovor ovog dvadesetjednogodišnjaka ističe na kraju ove sezone, a, prema pisanjima poljskih medija, i on je jedan od kandidata za put ka Ekstraklasi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti