Poraz od Nigerije za raniji povratak kući iz Brazila
Foto: EPA

Nigerija slavila s 1:0

Poraz od Nigerije za raniji povratak kući iz Brazila

E. Škorić

Bosanskohercegovačka nogometna reprezentcija nažalost večeras se oprostila od Svjetskog prvenstva nakon i drugog poraza u grupi F. Nigerija nas je u Cuiabi porazila s minimalnih 1:0.

Poslije utakmice protiv Argentine, gdje smo briljirali, a minimalno izgubili, desio nam se još jedan poraz. Bili smo dobri protiv Nigerije, koja je bodove upisala zahvaljujući katastrofalnim pogreškama novozelandskih sudaca.

Utakmicu smo počeli pod nekim grčom, posebno u odbrani koja je igrala u izmijenjenom sastavu, sa Tonijem Šunjićem na stoperskoj poziciji. Nigerija je opasno djelovala na početku utakmice, no i naši momci su gradili dobre i brze napade, pokušavajući postići rani gol. 

U trećoj minuti Onazi je tukao sa oko 20 metara preko gola Begovića. Spahić griješi u šestoj minuti, Musa kreće prema našem golu, ali ga Medunjanin "pametno" ruši i zarađuje javnu opomenu. Odemwinge je pucao iz slobodnjaka, ali je lopta otišla pokraj Begovićeve stative.

Minutu kasnije prijetimo preko Bešića nakon što je ovaj kombinirao s Pjanićem, ali mladi veznjak Ferencvarosa je neprecizan. U 11. minuti Mikel je nepokriven, naštimao se i opalio, Begović, srećom, nije morao da reaguje jer je lopta otišla pored njegove desne stative. Onazi je u 14. minuti puao, Begović uhvatio loptu iz drugog pokušaja.

Misimović je u 19. minuti gađao suprotni ugao nigerijskog gola, ni on nije bio precizan. Musa na drugoj strani prijeti Begoviću, golman Stokea na visini zadatka. Miske je u 21. minuti majstorski proigrao Džeku, ovaj matirao Enyeamu, a sudac podigao zaustavicu. Nije bio u pravu jer je naš napadač na vrijeme utrčao. Dakle, pokradeni smo.

Hajrović u 23. minuti šutira ljevicom, Enyeama brani. Veliku šansu imao je Džeko u 24. minuti kada je izašao sam pred gol Nigerije, Enyeama spašava afričku selekciju. U 29. minuti Nigerija dolazi do vodstva.

Spahić se gradio na desnoj strani Emenike ga uz pomoć ruku obilazi, upošljava Odeweingiea, koji matira Begovića. Naši igrači su protestovali, ali suci su jednoglasno odlučili da priznaju gol. Medunjanin centrirao u peterac Nigerije u 33. minuti, Džeko nije najbolje glavom zahvatio loptu i ostalo je 1:0 za igrače u zelenim dresovima. 

Do kraja prvog dijela dva loša pokušaja Džeke, jedan pokušaj Medunjanina, ali rezultat se nije mijenao. U nastavak smo ušli s golom zaostatka. Babatunde je u 55. minuti, nakon desetominutnog presinga Zmajeva, raspalio projektil prema našem golu, ali je Begović bio sjajan. Dvije minute kasnije selektor Safet Sušić u igru umjesto Hajrovića uvodi Ibiševića, koji je uglavnom specijalista za povijesne golove. 

Begović nas je spašavao. U 60. minuti brani udarac Babatundea, a onda zaustavlja Emenikea koji je bio u mat poziciji da postigne gol. U igru su ušli i Salihović i Tino Sven Sušić, igrali smo divlje, na sve načine pokušavali da natjeramo Enyeamu da ode po loptu u mrežu, ali jednostavno nije bilo snage protiv svježih i rastrčanih Nigerijaca.  

U 74. minuti Misimović je ubacio iz kornera, Ibišević glavom pucao preko gola, a tri minute kasnije Enyeama bez većih poteškoća brani Pjanićev prizemni pokušaj sa oko 22 metra. Nekoliko sjajnih šansi za Nigerijce, ali Begović nas je držao u igri. U samoj završnici Pjanić ubacuje s desne strane, Džeko glavom šutira s pet metara ravno u Enyeamu. Džeko u završnici pogađa stativu. Nismo imali sreće.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Na kraju je Nigerija upisala prvu pobjedu na Mundijalu u Brazilu i sa četiri boda nalazi se na pragu osmine finala jer Iran im tri boda manje. Upravo ćemo protiv Irana u srijedu igrati naš posljednji meč u Brazilu. Za nadati se i prvim bodovima. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.