Cijeli grad se digao na noge i spriječio transfer bivšeg igrača Juventusa

Navijači bili spremni da Bariju okrenu leđa

Cijeli grad se digao na noge i spriječio transfer bivšeg igrača Juventusa

E. Škorić

Brojni transferi realizovani su tokom zimskog prijelaznog roka, a jedan je propao isključivo zbog velike pobune među navijačima i stanovnicima italijanskog grada.

Navijači kutlnog italijanskog kluba Bari podigli su glas kada je trebalo da se ostvari transfer Manola Portanove iz Genoe.

Portanova je u januaru 2021. godine došao iz Juventusa u Genou, a u početku je Italijan igrao sve dok se nije dogodila dramatična situacija.

U decembru prošle godine osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog navodnog silovanja i grupnog seksualnog napada na mladu ženu. Presuda još nije pravomoćna pa nogometaš ima pravo da nastavi s normalnom karijerom.

Od decembra nije uvršten u roster Genoe za utakmice, a u zimskom prijelaznom roku namjeravao je da promijeni sredinu. Uspio je da dogovori odlazak u Bari, ali navijači Barija nisu dozvolili njegov potpis.

Član Serije B namjeravao je dovesti iskusnog centralnog veznog, a prema pisanju La Repubblice, izbor je pao upravo na Portanovu. Bila je dogovorena posudba na šest mjeseci, ali su navijači Barija zaprijetili da će okrenuti leđa klubu ako se transfer dogodi.

Oglasi

U novembru prošle godine Bari je pokrenuo kampanju protiv nasilja nad ženama, pa dovođenje igrača osuđenog za silovanje bilo bi licemjerno.

Bilo je mnogo prosvjeda i komentara protiv Portanove ispod posta koji promoviše akciju. Navijači su čak izdali posebno saopštenje u kojem su istaknuli kako ne žele da se osuđeni nogometaš pridruži njihovoj ekipi.

"Pred nasiljem općenito, a posebno nad ženama, djecom, osobama s invaliditetom i starijim osobama, nogomet ne može ostati pasivan. Portanova je možda dobar igrač, ali ako je počinio djelo za koje je osuđen, nikada neće biti dobrodošao u naš tim. Pozivamo Portanovu da se drži podalje od našeg grada", objavljeno je od strane navijača.

Bariju nije preostalo ništa drugo nego da odustane od igrača, a ove zime klub je doveo jedino golmana Edoarda Sarrija. Klub je, međutim, napustilo šest igrača.

Bari je sada peti na tabeli u Seriji B, ali ima čak 15 bodova manje od lidera Frosinonea i teško da ćemo ovaj tim gledati opet u Seriji A naredn sezone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi