Portugal kao sudbina
Reprezentacija Portugala

Portugal nas je jednom iznenadio

Portugal kao sudbina

M. Maksimović

Košarkaška reprezentacija BiH, večeras u gradu Povoa de Varzim igra prvu utakmicu dodatnih kvalifikacija za Eurobasket 2009. Protivnik je Portugal, selekcija koja je možemo reći odredila sudbinu naše selekcije još u prošlim kvalifikacijama.

Upravo smo u kvalifikacijama za Eurobasket 2007 za protivnika imali Portugal, a ništa drugo nismo očekivali osim dvije lagane pobjede. Međutim, dogodilo se suprotno. Velika senzacija se dogodila 3. septembra 2006. godine. Portugalci su slavili u Sarajevu 78:80. Iz te utakmice pamtimo Francisca Jordão koji je nam je ubacio 16 poena, pa Andreadea sa 15, odnosno Santosa sa 14 poena. Imali smo u toj utakmici 74:68 dvije minute prije kraja, ali nam u finišu Simao zabio jednu tricu, Andreade sedam poena. U skoku smo bili katastrofalni, imali smo 18 skokova manje, u napadu mizerna tri.
U revanšu smo uzvratili, na krilima raspoloženog Kenana Bajramovića smo stigli do pobjede 86:75. Kenan je utakmicu zaključio sa 26 poena i 4 skoka uz samo dva promašena slobodna. Vrlo dobar je bio Domercant sa 16 poena, Teletović je dodao 13.

Rasplet ove kvalifikacije grupe je stigao u posljednjem kolu. Portugal je uništio Izrael 69:49, mi smo upisali pirovu pobjedu protiv Makedonije 75:72. Portugal je tako kao senzacija otišao u Španiju gdje su takmičenje završili na diobi 9. mjesta sa četiri poraza i dvije pobjede. Uspjeli su pobjediti Latviju 77:67, odnosno Izrael 94:85. Mi smo pali u dodatnom baražu, a iz te selekcije, koju je vodio Nenad Marković, danas su tu Jazvin, Kikanović, Bajramović i Tuljković.

Po statistici prvog dijela kvalifikacija, Portugalci su obacivali  65,8 po utakmici, naši košarkaši 77,5. Mi smo prvi krug kvalifikacija zaključili sa omjerom 3-3, kao i Portugal koji se nakon tri teška poraza vratio, pobjedivši Estoniju u gostima, te kući Makedoniju i Latviju.

Jednom su nas košatali plasmana na Eurobasket, valjda neće i drugi put.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.