Poseban dan za nogomet na Kosovu: "Najbolje znamo šta znači živjeti u izolaciji"

Slave četiri godine pod UEFA-om i FIFA-om

Poseban dan za nogomet na Kosovu: "Najbolje znamo šta znači živjeti u izolaciji"

E. Škorić

Kosovo je na današnji dan prije četiri godine primljeno u UEFA-u uprkos žestokim protestima iz Srbije.

Na Kongresu UEFA-e 3. maja 2016. godine Kosovo je postalo 55. članica Evropske nogometne federacije s 28 glasova za i 24 protiv, dok su dva glasa proglašena nevažećim.

Prijem UEFA-e bio je je put prema prijavi za članstvo i na kraju ulasku u FIFA-u, dom svjetskog nogometa, koji je stigao samo 10 dana kasnije, 13. maja. Kosovo je dobilo pravo nastupa u kvalifikacijama za EP i Svjetsko prvenstvo, a klubovi s Kosova priliku da napokon igraju evropske mečeve u kvalifikacijama za LP i Evropsku ligu.

Predsjednik Kosovskog nogometnog saveza (FFK) Agim Ademi čestitao je svim stanovnicima Kosova godišnjicu obilježavanja prijema u UEFA-u.

"Prije četiri godine naš se veliki san ostvario. Kosovo je konačno postalo 55. članica UEFA-e na Kongresu u Budimpešti 3. maja 2016. Dakle, ovaj datum ušao je u anale povijesti našeg nogometa, obilježavajući razbijanje izolacije od 25 godina. Ove godine obilježavamo ovaj dan u neuobičajenim uvjetima, gdje se cijeli svijet nalazi u svojevrsnoj izolaciji od pandemije Covid-19 i kao rezultat toga obustavljena je nogometna aktivnost. Nesumnjivo, mi, kao narod i kao nogometna zajednica na Kosovu, znamo bolje od bilo koga drugoga što znači živjeti i djelovati u izolaciji. Međutim, ni u takvim okolnostima naša želja, volja i predanost da kosovski nogomet ostane živ i učinimo ga dijelom velike UEFA-ine obitelji nikada nije izgubljena", kazao je Ademi.

"Osobno sam vjerovao da će nas ovo obilježavanje dočekati ulaznicom predviđenom za Euro 2020., ali sudbina je bila takva da se kalendar natjecanja promijenio kao rezultat koronavirusa i sada je ostvarenje našeg velikog sna o kvalifikacijama u Evropi odgođeno za nekoliko mjeseci. Međutim, ono što smo postigli u ove četiri godine kao član UEFA učinilo nas je cijenjenim sa svih strana svijeta s najvišim ocjenama kao uspješnu priču. Ali, nećemo se tu zaustaviti! Sljedeće će četverogodišnje razdoblje biti još svjetlije, kako na razini Nacionalnog tima, tako i na razini lige. Već smo započeli s kapitalnim ulaganjima kako bismo stvorili najbolje moguće uvjete za lance nacionalnih timova, dok ćemo u suradnji s institucijama na lokalnoj i središnjoj razini graditi nogometna igrališta u svakom gradu", dodaje Ademi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi