Potop kontinentalnih šampiona u kvalifikacijama za SP
Foto: EPA

Tri prvaka neće vidjeti Rusiju, dva pod upitnikom

Potop kontinentalnih šampiona u kvalifikacijama za SP

M. Šljivak

Broj nacionalnih timova koji su osigurali plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju naredne godine povećao se na 23.

Dok traje veliko slavlje u Panami, Islandu ili Srbiji, nekoliko favorita neće vidjeti Rusiju naredne godine.

Tako su čak tri kontinentalna prvaka ostala bez plasmana na Mundijal i to zbog zaista katastrofalne igre u presudnim utakmicama.

U Rusiji nećemo gledati prve Južne Amerike, Afrike i Sjeverne/Centralne Amerike.

Čile je kao šampion Južne Amerike bio jedan od favorita za plasman u Rusiju. Imali su apsolutno sve u svojim rukama, zahvaljujući raspletu u drugim utakmicama trebao im je samo jedan bod u Brazilu, ali oni su doživjeli pravu blamažu i porazom od 3:0 je u historiju otišla možda i najbolja generacija čileanskog fudbala.

Kamerun je pravo razočarenje u Africi. Jedna od najpopularnijih selekcija sa Crnog kontinenta je imala nesreću da se nađe u najtežoj mogućoj grupi sa Nigerijom, Zambijom i Alžirom i na kraju je očajnim nastupima nisu mogli proći.

Pravu blamažu doživjele su Sjedinjene Američke Države, aktuelni prvaci Sjeverne i Centralne Amerike. Njima je bio potreban samo bod kod Trinidada i Tobaga za plasman na SP, ali su primili nestvarne golove i izgubili su meč s 2:1.

Protivnici su to naravno znali da iskoriste i fudbaleri SAD-a će Mundijal gledati od kuće.

Postoji mogućnost i da šampion Azije ne ostvari plasman u Rusiju. Selekcija Australije će protiv Hondurasa igrati dodatne kvalifikacije, a u istoj situaciji je i šampion Okeanije Novi Zeland, koji će put Mundijala tražiti preko Perua o dodatnim kvalifikacijama.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Ako ni ove selekcije ne ostvare plasman na SP to će biti pravi potop kontinentalnih šampiona u kvalifikacijama za nastup na Svjetskom prvenstvu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi