Powered by FK Sarajevo: Počeo prvi Nogometni kongres za centralnu i istočnu Evropu

Prvi dan FCE kongresa

Powered by FK Sarajevo: Počeo prvi Nogometni kongres za centralnu i istočnu Evropu

Danas je i zvanično otvoren prvi Nogometni kongres za centralnu i istočnu Evropu (FCE kongres), čiji je domaćin FK Sarajevo.

U hotelu Tarčin Forest Resort and Spa, danas se okupio veliki broj stručnjaka iz Evrope i svijeta, a svi gosti prvog dana kongresa mogli su prisustvovati zanimljivim panel diskusijama i programu čija je osnovna tema rješavanje pravnih sporova u fudbalskoj industriji, te pružanje uvida u poslovnu stranu sporta, prije svega fudbala, u Evropi.

Kongres, je zvanično otvoren obraćanjem glavnog voditelja istog, novinara Sky Sportsa Jaydee Dyera, da bi se potom prisutnima obratio i britanski ambasador u BiH, Matt Field.

Potom je kratko riječ preuzela ministrica Mirela Mandal, da bi se nakon toga prešlo na prvu plenarnu sesiju.

U zanimljivoj diskusji na temu sportskog prava i izazova primjene istog u regionu govorili su Emin Ozkurt, (nekadašnji savjetnik u Bašiktašu i Fenerbahčeu, te partner u firmi Ozturk and Ozkan & Hasbek), MIkhail Kartuzov (savjetnik u nekoliko kompanija i advokat u Rusiji i Ukrajini), Roxana Giurea (sportski advokat i saradnik HM Partners iz Rumunije) i dr. Jakub Laskowski (prvi čovjek pravnog odjela Legije iz Varšave).

Nešto prije 12 sati počela je druga plenarna sesija na kojoj je riječi bilo o rješenjima za bolju regularivu, a moderator ove sesije je bio Dev Kumar Parmar, koji je pomogao i u organizaciji čitavog kongresa. Riječ je o uspješnom sportskom advokatu i profesoru koji već godinama radi na ISDE Law Business School u Madridu.

Svoje viđenje solucija za bolju regulativu dali su Ksenija Damjanović (advokatica i zastupnica nekolicine poznatih igrača poput Aleksandra Mitrovića), Janez Pejovnik (sportski advokat i savjetnik kompanije Players Promotion koja zastupa igrače poput Jana Oblaka), Yuliya Bogdanova (vodeći nezavisni sportski advokat u Ukrajini), i David Kohout (Akademik Charles Univerziteta, doktor pravne historije, član komisije menadžera fudbalera u Češkoj).

Nakon kratkog predaha i ručka, prešlo se na vrlo zanimljiva "individualna" izlaganja.

Tako je Hector Navarro (Pravni zastupnik FIFA TMS-a) predstavio razvoj TMS sistema za jednostavnije realizovanje internacionalnih transfera, dok je nešto kasnije potredsjednik Asocijacije profesionalnih fudbalera Ukrajine, Roman Morozov, govorio o mentalnom i fizičkom zdravnju igrača u modernom fudbalu.

Uslijedila je i treća plenarna sesija prvog dana kongresa na kojoj se raspravljalo o izazovima vlasnika upravljačkih dionica klubova iz regiona, na kojoj je između ostalih učestvovala i Azra Numanović, generalni sekretar SFK 2000, kao i Aldin Đidić, osnivač Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.

Za kraj prvog dana kongresa je ostavljeno izglaganje Panagiotisa Aronaidisa, medija menadžera PAOK-a, o digitalnom marketingu u sportu.

Svi učesnici kongresa su pozvani na večerašnji meč FK Sarajevo i NK Čelik na Koševu, dok će večeras biti upriličena i gala večera.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Dobio sam priliku i čast da bude dijelom prvog FCE kongresa u Sarajevu. Moja karijera je blisko povezana sa fudbalom u globalu, bilo u ulozi konsultanta ili člana različitih organizacija. Posljednjih 25 godina sam imao priliku raditi na mnogo pravnih slučajeva tako da mi je zaista drago što sam dobio pozivinicu i priliku da podijelim svoja iskustva, ali i da čujem druge uspješne priče, studije i govornike... Zaista uživam na kongresu i nadam se da će iz njega proizaći mnogo prilika za napredak", istakao je Julian Mihov, direktor za razvoj u PWC-u, za centralnu i istočnu Evropu.

Treba dodati da je i za drugi dan kongresa predviđen bogat program tokom kojeg će brojni stručnjaci razmjenjivati ideje i iskustva.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Stanley
Institucija za sve ostale male klubove!!!
8 1
bistrik87
gospoda, a kod kona brajlovic kasapi janje
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi