Pravi šuteri: Jurkiewicz, Golomeev, Akerboom, Mlynarski...

U susretu Eurobasketu

Pravi šuteri: Jurkiewicz, Golomeev, Akerboom, Mlynarski...

M. Maksimović

Čuli ste naravno za Parkera, Gasola, Nowitzkog, Marčiulionisa, Galisa, plejadu košarkaša iz bivših država i druge velike zvijezde koji su obilježile istoriju i Eurobasket. E sada ostaje pitanje, da li znate ili se eventualno sjećate Edwarda Jurkiewicza, Atanasa Golomeeva, Keesa Akerbooma ili Mieczyslawa Mlynarskog ?

I to su košarkaši koji su također bili u glavnim ulogama. Ako redamo po završnim turnirim, onda je tu prvi Poljak Edward Jurkiewicz koji je Eurobasket 1971.godine zaključio kao prvi strijelac sa prosjekom od 22.6 poena po utakmici. Na krilima Jurkiewicza, Poljaci su te 1971.godine dobili Španiju, Francusku, na kraju su završili na četvrtom mjestu. Jurkiewicz izborio svoje mjesto u najboljoj petorici uz Paulauskasa, Belova, Krešu Ćosića i Bugarina Atanasa Golomeeva.

Bugarin Atanas Golomeev je dva turnira zaredom bio najbolji. 1973.godine je imao prosjek od 22.3 poena. Opet je bio u najboljoj petorci sa Belovom, Buscatom, Brabenderom i Ćosićem.

Za nijansu je bio bolji 1975.godine kada je Jugoslavija bila domaćin. Sada je Atanas došao na 22.9 poena po susretu.I Bugari su otišli korak više, na kraju su bili peti. Tri turnira zaredom, Golomeev je bio među najboljih pet igrača. 1991.godine je izabran među 50 najboljih igrača u Evropi po izboru FIBA-e.

Kees Akerboom Senior je jedan od boljih igrača koje je Holandija imala. U Belgiji je 1977.godine Akerboom trpao, na kraju je imao 27.0 po susretu. Između ostalog, Holandija je je razbila Španiju 19 razlike, ali nije mogla bolje od sedmog mjesta. Zanimljivo, da je Kees sa Deb Boschom igrao i finale Kupa Kupova 1979.

A te 1979.godine u Italiji je sjajan opet jedan Poljak, Mieczysław Młynarski sa 26.6 poena naravno po utakmici.Nije pomogao previše Poljacima koji su sedmi, ali su otišli na Olimpijadu u Moskvu.
Mlynarski je godinu poslije na prosjeku od 23.1 poena po utakmici.Poljska je opet sedma

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.