Pravilo o 10 sekundi koje mijenja fudbal - upravo je izglasano i starta od naredne sezone

Nova pravila

Pravilo o 10 sekundi koje mijenja fudbal - upravo je izglasano i starta od naredne sezone

Edmir Škorić

U februaru 2024. godine počinje nova MLS sezona i sa njom dolazi jako važna promjena u američkom fudbalu, a ovo pravilo bi moglo da zaživi i u Evropi jednog dana.

Čelnici Major League Soccera u četvrtak su odobrili uvođenje novih pravila za povrede i zamjene u narednoj sezoni s ciljem ubrzanja igre. Mjere su dobile zeleno svjetlo na sastanku upravnog odbora lige u četvrtak.

Od sljedeće sezone, novo pravilo o tretmanu van terena bit će usvojeno u američkoj profesionalnoj fudbalskoj ligi. Prema protokolu, sudije će prekinuti igru ​​kada igrač sa sumnjom na povredu ostane ležati na terenu za igru ​​15 sekundi ili više.

Dotični igrač će tada biti uklonjen sa terena radi daljeg tretmana pored terena, na period od najmanje dva minuta prije nego što mu bude dozvoljeno da se vrati. Pravilo dva minuta neće se primjenjivati ​​za povrede koje su uzrokovane prekršajem žutog ili crvenog kartona. Izuzeci su također dopušteni za povrede golmana i glave.

Protokol o povredama je uspješno isproban u MLS Next Pro, razvojnoj ligi povezanoj s MLS-om. Od kada je sistem uveden, prekidi su pali sa šest po meču na 1.22, navodi ESPN.

Oglasi

Još jedna nova mjera odobrena u četvrtak će primorati zamijenjene igrače da napuste teren za igru ​​u roku od 10 sekundi. Ako ne izađu s terena u roku od 10 sekundi, igrač koji ulazi na teren morat će da sačeka 60 sekundi, što znači da će tim koji izvrši promjenu privremeno biti bez igrača, odnosno sa 10 ljudi na terenu.

Jedini izuzeci od pravila će uključivati ​​zamjene uzrokovane povredom ili zamjene golmana. Ostale mjere usvojene u četvrtak uključuju najave VAR odluka od strane spikera na stadionu.

Nijedna od tri najavljene promjene pravila neće imati dubok utjecaj na ligu i za većinu navijača neće dovesti do bilo kakve primjetne razlike, ali svakako može pomoći američkom fudbalu i donekle doprineti čistijoj igri sa što manje dosadnih prekida.

MLS je sve popularniji iz godine u godinu, a dosegao je vrhunac kada je ove godine za Inter Miami potpisao Lionel Messi, koji je trenutno najveća zvijezda u američkom fudbalskom prvenstvu.

Top Komentari

vence
Konacno pravilo koje je dobro..jos samo treba uvesti pravilo da igrac nakon sudijskog zvizduka ne smije vise dirati loptu kao u rukometu. Ostavi loptu i vracaj se u odbranu, a ne kao u fudbalu jedan je uzme,osi 10m, zatim je baci saigraču, a on isto 5-6 m nosi, pa je baci u zrak i td..i ukrade minit ili dva..a kaznjavati sa diskvalifikacijom 2, 5 min ili zutim kartonom takvo ometanje igre
0 0
Ham0
Treba umjesto 2 uvesti najmanje 5 ili cak 10 minuta pa nek se onda manekeni izlezavaju.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi