Pred Svecima  iz Pariza trese se Evropa

Predstavljamo grupu C Lige prvaka

Pred Svecima iz Pariza trese se Evropa

Prvi favorit grupe C je francuski šampion koji je u posljednje vrijeme zahvaljujući novcima bogatih arapskih vlasnika stvorio respektabilan tim i koji od ove sezone prevodi napadački dvojac Ibrahimović - Cavani. Viceprvak Portugala tu je već dugi niz godina i sigurno je u prednosti kada je riječ o borbi za poziciju broj dva u grupi u odnosu na Olympiacos i Anderlecht.

Benfica iz Lisabona, iako viceprvak Portugla u prošloj sezoni u grupnu fazu ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka ušla je kao nosioc. Pored gubitka titule u domaćem prvenstvu od Porta, fudbaleri Benfice izgubili su i titulu Europa lige u posljednjim trenucima od Chelseaja. Za njih se može reći da su totalni gubitnici prethodne sezone, a ove su svom najboljem igraču u protekloj sezoni, Nemanji Matiću, pridodali koloniju srbijanskih fudbalera predvođenu mladim Lazarom Markovićem.

Klub čiji će stadion ove sezone biti domaćin finala sa klupe predvodi karizmatični Jorge Jesus koji je postavio sebi ambiciozne ciljeve, kako u Evropi, tako u portugalskom prvenstvu. 

Fudbaleri Benfice su dvostruki evropski prvaci. U finalu u Bernu 1961. godine sa 3:2 savladali su Barcelonu, a godinu dana kasnije u sjajnom susretu u Amsterdamu, bili su bolji od drugog španskog velikana Real Madrida rezultatom 4:2. Strijelac četvrtog gola za Benficu bio je legendarni Eusebio, najbolji fudbaler Portugala svih vremena. 

Zanimljivo je istaknuti da su Osvijetljeni orlovi kako im je nadimak, finalisti tadašnjeg Kupa šampiona bili još 1963., 1965., 1968., 1988. i 1990. godine, dok trofej Kupa UEFA odnosno Europa lige nisu nikada osvojili iako su dva puta bili u samoj završnici 1983. i naravno 2013. godine. Trofej Svjetskog klupskog prvenstva nemaju u svojim vitrninama. U godinama kada su bili prvaci Evrope bolji od njih su bili Penarol iz Urugvaja, te brazilski Santos godinu danas poslije.

Paris Saint-Germain kao aktuelni šampion Francuske čijim je najboljih igračem svih vremena proglašen Safet Sušić, aktuelni selektor reprezentacije BiH, osnovan je 1970. godine i nije pariški gradski klub. Zanimljivo je da za klub u koji je u posljednje vrijeme uloženo mnogo arapskih miliona, za koji igraju velike zvijezde svjetskog fudbala poput Ibrahimovića, Cavanija i Silve u državi navija tek 11% populacije.

Relativno mlad klub bio je prvak Francuske tek tri puta, te se još mogu pohvaliti jednom evropskom titulom, tadašnjim Kupom pobjednika kupova i to iz 1996. godine kada su u finalu sa minimalnih 1:0 savladali Rapid iz Beča na Gradskom stadionu u Briselu. Ove godine Sveci važe za jednog od favorita u još jednom izdanju Lige šampiona.

Olympiacos je najuspješniji grčki tim sa rekordnim brojem titula nacionalnog prvaka (40), pored kojih imaju još 26 titula Kupa Grče, te tri Superkupa. Pirej je njihova destinacija, a i svi su upoznati sa grčkim “smrtnim derbijem” koji se igra sa Panathinaikosom. 

Pod palicom španskog stručnjaka Michela uz par pojačanja najavili su borbu za Evropu koja im je dugo godina velika želja, jer nikada nisu ostvarili evropski uspjeh kojim bi odbradovali veliku armiju navijača.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

RSC Anderlecht, belgijski velikan iz njihove prijestolnice, najtrofejniji je tim te države i jedan od takvih uopšte u Evropi. Trener Van der Brom je napravio respektabilnu ekipu koja će itekako pomutiti račune svim ostalima u grupi C, te tako ni jedno gostovanje na Constant van der Stock stadionu neće biti ugodno. Prvaci domaće lige bili su čak 32 puta, Kup Belgije osvojen je devet puta, dok su trofej Super kupa Belgije fudbaleri Anderlechta podigli osam puta.

U Evropi su se dobro snalazili, imaju osvojen Kup pobjednika kupova 1975./76. i 1977./78., a Kup UEFA jednom i to 1982./83. U finalu odigranom na legendarnom Heyselu pobijedili su Benficu rezultatom 2:1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti