Pred Zidaneom je veliki izazov

Francuz dobio priliku za dokazivanje u trenerskom poslu

Pred Zidaneom je veliki izazov

Endin Čaušević

Ubrzo nakon što je Florentino Perez odlučio uručiti otkaz Rafaelu Benitezu na njegovo mjesto doveo je Zinedinea Zidanea.

Do jučer Zidane je bio trener Real Madrid Castille što je bio njegov prvi zvanični trenerski posao. Mladi tim Castille igra u trećem rangu španske lige, a nakon 19 utakmica Zidaneova ekipa nalazi se na drugom mjesto sa četiri boda zaostatka za vodećim Barakaldom.

Prije trenerskog posla u Castilli Francuz je imao posao specijalnog savjetnika Josea Mourinha u prvom timu u sezoni 2011/12, te sa Carlom Ancelottijem u sezoni 2013/14. Realno je reći da je Zidane dosta ograničen sa trenerskim iskustvom, te da je na poziciju kraljevskog kluba stigao u jako nezgodnoj situaciji. Naime, klub je imao namjeru da Zidanea ostavi u Castilli još neko vrijeme prije nego dobije priliku da vodi prvi tim. Ipak, otkaz Beniteza, te odbijenica Mourinha da se vrati u Real su to brzo promijenili.

Perez je bio faktički primoran da ponudi Zidaneu trenersko mjesto do kraja sezone, a od njegovih rezultata će zavisiti da li će se na tom mjestu zadržati duže od toga. Njegov asisten trebao bi biti još jedan nekadašnji fudbaler Reala Santiago Solari. Solari je karijeru završio 2011. godine, a od 2013. godine radi u mlađim kategorijama Real Madrida kao trener.

Eventualni ostanak Zidanea na klupi Real Madrida najviše će ovisiti o igri i rezultatima ekipe u narednih pet mjeseci u Primeri i Ligi prvaka, dva takmičenja u kojima se kraljevski klub još uvijek takmiči za titulu. Njegova najveća prednost je najslabija karika Beniteza, a to je da ima veliko poštovanje fudbalera Reala.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Francuskog stručnjaka u narednih nekoliko utakmica očekuje nekoliko velikih izazova. Atmosfera unutar ekipe je vidno narušena, a mijenjanje trenera u toku sezone i nije najbolji način da se popravi raspoloženje igrača. Poznato je da je dosta fudbalera bilo protiv Beniteza, pa je za očekivati da raširenih ruku zvijezde Reala dočekaju legendarnog Zizua. Biće zanimljivo pratiti igre Real Madrida i novine koje se očekuju u ekipi od Zidanea.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi