Predstavljamo Eurobasket 2013: Grupa smrti u Koperu
David Blatt, nekadašnji selektor Rusije

Italija, Grčka, Rusija i Turska u borbi za prve tri pozicije

Predstavljamo Eurobasket 2013: Grupa smrti u Koperu

Nedjeljni ždrijeb dodijelio je Koperu grupu smrti. Za tri mjesta koja vode u drugi krug borit će se, Finska, Grčka, Rusija, Italija, Švedska i Turska. 

Grčka još uvijek nema selektora, a odluku o novom donijet će do Nove godine. U sastavu Grčke više nema legendarnih Diamantidisa, Papaloukasa, Papadopulousa koji su bili dio velike generacije koja se okitila titulom Evropskog prvaka u Beogradu 2005. Novi kapite Grčke je Antonis Fotsis, ali pravi vođa na terenu ove reprezentacije bit će Vassillis Spanoulis koji pruža odlične partije u dresu Olympiacosa. Petorka Grka na ovom Eurobasketu bi mogla izgledati ovako: Nick Calathes, Vassillis Spanoulis, Kostas Papanikolaou, Antonis Fotsis, Ioannis Bourousis. Pored njih Grci će imati izuzetno dobru podršku sa klupe, a tu su, Printezis, Perperoglou, Zisis, Bramos... Grci ne djeluju najuvjerljivije, ali ne smije ih se otpisati. Medalja se međutim čini predalekom.

 

Italija je sa samo jednom svojom NBA zvijezdom, Danilom Gallinarijem, bila superiorna u kvalifikacijama i zabilježila perfektan učinak. Jedna od najvećih prednosti Talijana je Simone Pianigiani, a ukoliko se za Sloveniju odazovu i Marco Belinelli i Andrea Bargnani, onda se Talijani mogu nadati i medalji. Javnost u Italiji se nada da će reprezentacija ponoviti uspjeh iz 1999. kada ih je legendarni Boša Tanjević vodio do samog kraja. Ukoliko Bargnani i Belinelli budu dio ekspedicije koja će u Sloveniji braniti boje Italije, onda bi prva petorka mogla izgledati ovako: Daniel Hackett, Marco Belinelli, Stefano Mancinelli, Danilo Gallinari, Andrea Bargnani. Dok bi sa klupe svoju rolu imali, Aradori, Datome, Cusin, Chiotti...

 

Turci su ostavili blijed utisak u kvalifikacijama i malo je nedostajalo da propuste Sloveniju. Međutim ukoliko se ovm timu u Sloveniji pridruže, Turkoglu, Ilyasova, Asik i Kanter onda su Turci jedan od favorita. Na klupi Turske je nekadašnji trener Bosne, Boša Tanjević, i možda je on najveća snaga ove reprezentacije. Turke sa klupe predvodi Orhun Ene koji je na čelu reprezentacije od 2010. godine. Ukoliko se NBA zvijezde odazovu, petorka Turske bi mogla izgledati ovako: Kerem Tunceri, Omer Onan, Hedo Turkoglu, Ersan Ilyasova, Omer Asik. Sa klupe bi Ene mogao računati na, Erdena, Preldžića, Gulera, Kantera, Arslana... Ukoliko se sve kockice poklope, onda će Turci svima biti neugodan protivnik. 

 

Rusija na svako veliko takmičenje dolazi sa željom da kući ode sa medaljom, po mogućnosti onom najsjajnijom. Najbolje su to Rusi prezentirali Špancima 2007. godine i na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Londonu, kada su stigli do bronze. Ukoliko Rusi u Sloveniju dođu sa istim rosterom kao na Olimpijadi, onda se sa pravom moraju svrstati među favorite. Petorka Rusa mogla bi izgledati ovako: Alexey Shved, Sergey Monya, Andrei Kirilenko, Viktor Khryapa, Alexander Kaun. Kada se na ovaj izuzetno snažni tim dodaju, Mozgov, Vorontsevich, Fridzon, Ponkrashov, onda Rusi djeluju zaista snažno. 

 

Finska je na prošlom Eurobasketu pokazala da je se ne smije otpisati, a najbolje je to na svojoj koži osjetila naša reprezentacija. U ovoj grupi teško da mogu do iznenađenja. U drugi krug idu samo tri reprezentacije, a Italija, Rusija, Turska i Grčka, djeluju prejako za Fince. Na Eurobasketu u Sloveniji, Finci su ostvarili skor, 3-5, savladavši pritom našu selekciju, Crnu Goru i Gruziju. Gruzijce su zaledili na minus 14, bilo je 87:73. Roster Finaca u Sloveniji ne bi trebao pretrpiti velike promjene u odnosu na Litvaniju, pa bi prva petorka trebala izgledati ovako: Teemu Rannikko, Sasu Salin, Shawn Huff, Tuukka Kotti, Gerald Lee. Na pozicij playa Finci imaju i Petteri Koponena, koji će dijeliti minute sa Rannikkom. Tu su još, Koivisto, Mottola, Nikkila... 

 

Švedska je u ovoj grupi apsolutni autsajder. Teško da će Šveđani i do jednog trijumfa, ali za njih je uspjeh i pojavljivanje u Sloveniji. Sa klupe Švede predvodi Brad Dean, a prva zvijezda ovog tima je, Jonas Jerebko, član Detroit Pistonsa. Imaju Šveđani u svom timu još jednog, Amerikanca, Massamba Brice, koji pohađa Univezitet Nevada. Ostatak rostera je manje, više nepoznat našoj javnosti. Petorka Šveđana trebala bi biti slijedeća: Thomas Massamba, Kenny Grant, Anton Saks, Jonas Jerebko, Joakim Kjellbom. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.