Predvođen Sušićem i Houllierom na klupi PSG je prije tačno 34 godine osvojio prvu titulu

Francuska

Predvođen Sušićem i Houllierom na klupi PSG je prije tačno 34 godine osvojio prvu titulu

E. Škorić

Na današnji dan prije tačno 34 godine PSG je osvojio svoj prvi ligaški naslov.

Klub osnovan 1970. godine osvojo je osam naslova u Ligi 1, a prvi davne 1986. godine. Titula je došla kao kruna nakon što su Parižani prethodno 1982. 1983. godine osvojili trofeje Kupa.

Nakon 38 utakmica u spomenutoj sezoni, od koje je prošlo 34 godine, PSG je osvojio 56 bodova (stari stistem bodovanja), ostavivši iza sebe Nantes Vahida Halilhodžića s 53 i Bordeaux s 49 bodova. Vaha je tada, interesantno, s 18 golova bio treći strijelac šampionata.

Iako je Dominique Rocheteau bio prvi strijelac PSG-a s 19 golova, veliki doprinos tituli donio je legendarni igrač Parižana i jedna od najvećih jugoslovenskih zvijezda Safet Sušić, koji je postigao 10 golova. 

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

PSG je te godine imao brojne majstore u svom timu, ali ipak je fokus bio na Sušiću, a trener je bio priznati francuski stručnjak Gerard Houllier.

PSG je kasnije osvojio još sedam titula, ali čak šest u posljednjih sedam godina i pod vodstvom bogatih Arapa koji su u klub dovodili najveće nogometne zvijezde poput Cavanija, Silve, Ibrahimovića, Di Marije, Neymara, Mbappea, Icardija, Verrattija...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi