Prelazni rok: Ko je najviše, a ko najbolje trgovao?

Prodaj, kupi, posudi...

Prelazni rok: Ko je najviše, a ko najbolje trgovao?

Mjesec august donosi i početak takmičenja u ligama petice. Nije još dugo ostalo do početka nove sezone u engleskom Premiershipu i francuskoj Ligue 1, dok će polovinom narednog mjeseca početni Bundesliga i LaLiga, a nedugo nakon toga i nova sezona Serije A.

Ljetni prelazni rok je već donio mnoštvo zanimljivih, skupih, pa i iznenađujućih transfera. Iako isti još nije završen za najjače evropske lige, do početka takmičenja nije ostalo još puno, pa vrijedi pogledati koji su to velikani sa "Starog kontinenta" najviše mijenjali, trošili ili jednostavno odradili najbolji posao.

Barcelona, Real Madrid i Atletico Madrid

U Španiji se ovog ljeta trošilo kao rijetko do sada, bez obzira što smo od Reala i Barce navikli na astronomske transfere.

Ove sezone je međutim cifru od potrošenih 100 miliona eura prešla i Sevilla, ali su opet najviše potrošili najveći klubovi u Španiji. Barcelona, Atletico i Real Madrid.

Tri najskuplja transfera ovog ljeta bile su upravo akvizicije tri pomenuta španska kluba.

Tako bi Kraljeve transfer Edena Hazarda u konačnici mogao koštati i do 150 miliona eura, Barca je za 120 miliona, valjda, osigurala usluge Antoinea Griezmanna, dok su Jorganždije Benfici za talentovanog Joaa Felixa isplatile sličnu cifru.

Real Madrid je potrošio najviše i doveo Edena Hazarda, Luku Jovića, Edera Militaa, Ferlanda Mendyja i Rodryga. Zidane želi ekipu koja će garantovati da se Kraljevima ne ponovi loša prošla sezona, pa je od Pereza dobio ogroman budžet. Ipak, tokom predsezonskih provjera Real nije izgledao najbolje, već su se pojavile sumnje u neka pojačanja, ali se u Madridu uzdaju u mogućnosti Zinedinea Zidanea da sve posloži do početka nove sezone.

Također treba dodati da Zidane želi još pojačanja, a primarna su ona iz veznog reda, pa još uvijek nisu prestale špekulacije da bi na Bernabeu moglo stići još koje veliko ime - poput Paula Pogbe.

Real je ovog ljeta i prodao nekoliko fudbalera i to Matea Kovačića, Marcosa Llorentea, Raula de Tomasa i Thea Hernandeza.

Upravo je Maros Llorente bio jedno od pojačanja Atletico Madrida koji je ovog ljeta trošio kao nikada do sada, ali i imao odličan "balans" jer je za ogromne novce prodao Rodrija, Lucasa Hernandeza i Antoinea Griezmanna.

Image

Simeone je tako poptuno zamijenio zadnju liniju nakon odlazaka iskusnih igrača, ali i dobio veliko ofanzivno pojačanje u liku mladog Felixa. Osim toga Simeone je dobio i već pomenutog Marcosa Llorentea, Marija Hermosa, Kierana Trippiera, Felipea, Renana Lodija, ali i mladog Ivana Šaponjića koji bi mogao biti odličan "zalog za budućnost".

Par velikih pojačanja dobila je i Barcelona i to Griezmanna i Frenkiea de Jonga (koji se zvanično priključio ekipi), ali i novog golmana Neta.

Barcelona se i rastala od nekoliko igrača, a navijači do kraja prelaznog roka očekuju još pojačanja. Špekuliše se da bi jedno od njih mogao biti Neymar. Ukoliko se to obistini, moći će se reći da je i Barca odradila veliki posao.

Juventus

Za sada se čini da je Juventus napravio najbolji posao na Starom kontinentu. I to bez pretjeranog trošenja.

Bez naknade su, kao slobodni igrači, stigli Adrien Rabiot i Aaron Ramsey čime je vezni red Stare dame dodatno ojačan, dok je Juventus pobijedio u utrci za najtraženijeg defanzivca u svijetu fudbala Matthijsa de Ligta koji je za oko 85 miliona eura stigao iz Ajaxa.

Osim toga, Stara dama je osigurala potpise nekolicine mladih igrača poput Pellegrinija, Demirala i Romera, dok se nakon epizode u PSG-u na Allianz stadion vratio i Gigi Buffon.

Ukoliko se obistine i posljednje špekulacije da će Stara dama u trampi sa Manchester Unitedom dobiti i Romelua Lukakua, moći će se reći da je Juve ovog ljeta dobio sve što je želio...

Inter

Interov novi trener Antonio Conte još nije dobio željena pojačanja u napadu, a po svemu sudeći njegova želja da ponovo sarađuje sa Romeluom Lukakuom bi mogla ostati nedosanjani san.

Ipak, Nerazzurri su odradili dobar posao na prelaznom roku za sada s obzirom da su osigurali transfere prodornog Valentina Lazara, Mattea Politana, Stenafa Sensija, te talentovanog veznjaka Barelle. Na treba izostaviti ni dolazak iskusnog Diega Godina bez obeštećenja.

Bayern i Borussia Dortmund

Po svemu sudeći i ove sezone će Borussia Dortmund biti glavni (najbliži) konkurent minhenskom velikanu koji je ovog ljeta doživio značajne promjene.

Allianz Arenu su napustili iskusni Arjen Robben, Rafinha i Franck Ribery dok se u Borussiju Dortmund vratio Hummels.

Došli su, pak, Lucas Hernandez, Benjamin Pavard i mladi napadač Jann-Fiete Arp, ali Kovač čeka još ofanzivnih pojačanja - zamjene za Riberyja i Robbena. Ukoliko bi stigao Sane, to bi već bilo nešto...

Sa druge strane se čini da je Borussia Dortmund drastično pojačala ekipu iako je bilo i nekoliko odlazaka sa Westfalena od kojih je svakako najznačajniji onaj 23-godišnjeg defanzivca Abdoua Dialloa u PSG.

Međutim, lista dolazaka je puno impresivnija. Kao što je već rečeno, vratio se (za 30-ak milion eura) Mats Hummels, dok su nova lica u Dortmundu Thorgan Hazard, Nico Schulz i Julian Brandt. Otkupljen je i ugovor Paca Alcacera.

Premiership

Liverpool je ovog ljeta bio izuzetno "tih", City je doveo Rodrija i Angelina, Arsenalu stiže Pepe, dok je Tottenham oborio rekord transferom Tanguya Ndombelea iz Lyona.

I Ole Gunnaru Solskjaeru je ispunjena jedna velika želja - stigao je Aaron Wan-Bissaka, ali tek ako se obistine mnoge špekulacije vezane za United moći će se govoriti o uspješnom prelaznom roku na Old Traffordu.

Za sada je, međutim, najveći posao na tržištu (kada je u pitanju Premiership) odradila Aston Villa koja će uskoro ući u svoju "povratničku" sezonu.

Odlučili su na Villa Parku učiniti sve da u sezoni 2020/2021 ponovo ne zaigraju u Championshipu, pa je Aston Villa ovog ljeta prva na Otoku prebacila 100 miliona eura.

Tako su na Villa Park ovog ljeta stigli Kortney Hause, Jota, Bjorn Engels, Anwar El Ghazi, Trezeguet, Ezri Konsa, Matt Target, Douglas Luiz, Tyrone Mings, te korpulentni napadač Wesley koji je i najskuplji igrač u historiji Aston Ville (25 miliona eura).

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Biće zanimljivo kako će Dean Smith posložiti potpuno novu ekipu Ville.

Na kraju treba napomenuti da ljetni prelazni rok u Engleskoj traje do 8. augusta, dok u ostalim ligama petice klubovi mogu trgovati do početka septembra.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi