Prelazni rok - pobjednik i poraženi, Chelsea i Arsenal
Topnici na papiru i dalje imaju dosta slabiju ekipu od najvećih konkurenata za mjesto u Ligi prvaka - Chelseaja i Manchester Uniteda

Ipak, vrijeme će pokazati sve

Prelazni rok - pobjednik i poraženi, Chelsea i Arsenal

Zimski prelazni rok sinoć je završio u većini najjačih evropskih liga, pa tako i u engleskoj Premier ligi. Na Otoku su izostali senzacionalni transferi. Prelazni rok iza nas su možda više obilježili neuspjeli transferi nego li oni realizovani, ali se, svejedno, mogu pronaći pobjednici i gubitnici.

Kada su u pitanju klubovi iz velike šestorke, pobjednikom bi se mogao okarakterisati Chelsea, premda navijači londonskog velikana trenutno vjerovatno ne vide svjetlo na kraju tunela, nakon debakla protiv Bournemoutha i sve zategnutijih odnosa na relaciji trener - igrači.

Ipak, na Stamford Bridgeu mogu biti zadovoljni poslom obavljenim na prelaznom roku, izuzme li se činjenica da su Plavci ostali bez Cesca Fabregasa koji je mogao pružati koliku-toliku dubinu u veznom redu.

Prvi posao Chelseaja u januarskom prelaznom roku je bio potpis Christiana Pulišića, koji će se ekipi Plavaca pridružiti narednog ljeta.

Chelsea je u mladom Pulišiću (za kojeg je izdvojio ogroman novac) dobio potencijalnu buduću zvijezdu, ali što je još važnije - dobio je osvježenje na krilnim pozicijama s obzirom da krila Plavaca (Pedro i Willian) polako, ali sigurno ulaze u pozne igračke godine.

Pulišićevim transferom, zapravo, mogu biti zadovoljne obje strane. Bourssia Dortmund je dobila brdo novca za mladog igrača na kojeg se i nije previše oslanjala, dok je Chelsea dobio pojačanje koje bi se po svojim karaktaristikama trebalo odlično uklopiti u Sarrijev sistem. Ukoliko Sarri naredne sezone uopšte bude na klupi Chelseaja.

Ono što je puno važnije za Chelsea i što je puno više obradovalo navijače jeste činjenica da je dovedeno veliko pojačanje u napadu.

Gonzalo Higuain je u komplikovanom transferu stigao u Chelsea, a kada se zna koliko je teško dovesti veliko ime u januaru, njegov dolazak na Stamford Bridge dobija na značaju.

Morata je otišao u Atletico i teško da će nedostajati navijačima Chelseaja, dok je Sarri sada konačno dobio kvalitetnu i opciju na koju se može osloniti u vrhu napada. Higuainova statistika dovoljno govori o njegovom golgeterskom njuhu i "rutinerstvu", pa bi Pipitin dolazak na Stamford Bridge trebao značiti i prestanak prakse korišćenja Edena Hazarda na poziciji lažne devetke. Omaleni Belgijanac bi se tako trebao vratiti na lijevu stranu, a kombinacija njegovih prodora i Higuainovih neospornih golgetetskih kvaliteta u teoriji bi trebala označiti i oživljavanje Chelseajevog umrtvljenog napada.

Osim dva pomenuta potpisa, navijači mogu pronaći dosta toga za radost i u činjenici da je Chelsea ove zime uspio zadržati kostur ekipe. Nisu Stamford Bridge tako napustili ni igrači za koje je vladao veliki interes. Odbijene su ponude Barcelone za Williana, te napadi Bayerna u lovu na mladog Hudson-Odoija, talantovanog fudbalera koji, istina, još čeka pravu priliku kod Sarrija.

Izgubljena bitka na Emiratesu

Arsenal je sa velikim planovima ušao u zimski prelazni rok. Emeryjeva napadačka taktika je počela "štekati" kako je sezona odmicala, pa su Topnici željeli s nekoliko novih imena osvježiti ekipu.

I sam Unai Emery je još početkom prelaznog roka govorio da postoji šansa da u njegovu ekipu stigne nekoliko novih igrača, ali da će prelazni rok za Arsenal biti prava "kupoporodaja bitka". Ispostavilo se da je šef struke Arsenala bio u pravu, ali i da je njegov klub izgubio bitku.

Ivan Perišić, Christopher Nkunku, Gary Cahill, Kevin Malcuit, Yannick Carrasco i Denis Suarez su se povezivali sa mogućim dolaskom na Emirates ove zime, a na kraju je stigao samo Barcelonin zapostavljeni veznjak - Suarez.

Nije tako stiglo prijeko potrebno pojačanje na boku (zbog povrede Bellarina), ali još gora je za Arsenal činjenica da je Aaron Ramsey potpisao predugovor sa Juventusom.

Nije stigla ni alternativa za Mesuta Ozila koji prolazi kroz turbulentan period, a kada se pogleda ekipa koju na raspolaganju ima Emery, prelazni rok se može proglasiti neuspješnim.

Jednostavno, Topnici na papiru i dalje imaju dosta slabiju ekipu od najvećih konkurenata za mjesto u Ligi prvaka - Chelseaja i Manchester Uniteda.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Tišina" u vrhu

Kada su ekipe koje su okupirale prva tri mjesta u pitanju (Liverpool, Manchester City, Tottenham), one gotovo da nisu trgovale ove zime. Ipak, teško da bi Pep Guardiola i Jurgen Klopp mogli drastično pojačati svoje već zastrašujuće mašinerije ove zime, dok se od Tottenhama i Daniela Levyja koji već godinama ima "zmiju u džepu" spektakularni transferi nisu ni očekivali.

Ipak, treba istaći da je bilo za očekivati da će Tottenham pronaći privemene zamjene za povrijeđene zvijezde. To se nije desilo, Pochettino je uvjeren da njegova ekipa može izdržati do oporavka glavnih uzdanica, a nama samo ostaje da vidimo da li je bio u pravu...

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

VelaHavle
Ne provaljuj se "novinarcicu" vise... pola od gih Arsenalovih zelja su zapravo samo bile spekulacije... odlazak Ramseya i Ozila je zapravo pojacanje, svakako se ekipa na njih nije oslanjala.. Arsenal je od svih probao Perisica dovesti, i to je jedini propali transfer
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi