Doping skandal u Premier ligi: Palo 88 fudbalera, korišteni i amfetamini!

Daily Mail javlja

Doping skandal u Premier ligi: Palo 88 fudbalera, korišteni i amfetamini!

E. Ganibegović

Doping skandal potresa englesku Premier ligu.

U razdoblju 2015. do 2020. godine čak 15 fudbalera uhvaćeno je na dopingu, a jedan od njih je uzimao amfetamine. Međutim, niti jedan nije suspendovan. U razdoblju od 2013. do 2020. čak 88 fudbalera iz Engleske, Velsa i Škotske nije prošlo doping testove. O cijelom slučaju javlja britanski Daily Mail.

Engleski novinari pokušali su od Britanske antidopinške agencije (UKAD) dobiti informacije o rezultatima testiranja prvoligaša. Nakon otprilike tri mjeseca čekanja, konačno je stigao odgovo, a rezultati su se pokazali užasavajućim.

"Dvanaest ih je bilo pozitivno na zabranjene tvari za poboljšanje performansi, od kojih je jedna još testirana pet mjeseci nakon prvog testa i nisu izrečene nikakve sankcije", stoji u tekstu o pomenutih 15 slučajeva od 2015. do 2020. godine, a onda su se dotakli i ukupnog zbira iz Engleske, Škotske i Velsa u periodu 2013. do 2020. godine.

"Deset ili više slučajeva lijekova za poboljšanje performansi uključivalo je jedan pozitivan test na amfetamin i tri rezultata za triamcinolon, kortikosteroid koji je Sir Bradley Wiggins koristio za liječenje peludne groznice prije pobjede na Tour de Franceu. Slučajevi Premier lige također su uključivali četiri pozitivna rezultata za stimulans Ritalin i jedan za pojačivač humanog korionskog gonadotropina (HCG), hormona koji se često zloupotrebljava u biciklizmu i mješovitim borilačkim vještinama. Ostali rezultati su bili pozitivni na steroidni prednizolon i njegov derivat, kao i diuretik indapamid, koji može pomoći mršavljenju i služe kao maskirno sredstvo za druge zabranjene tvari", kažu novinari.

Možda je nečuveno da mnogi igrači nisu barem suspendovani, a ne treba ni spominjati neke teže sankcije.

"UKAD je izvijestio da je odluka o nekažnjavanju obično uzrokovana time što je igrač slučajno progutao nedozvoljene supstance ili je odustao od terapije", objašnjava Daily Mail.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Novinari su dodali da je 15 od 24 igrača koji nisu bili u Premijer ligi suspendovano na periode od između tri mjeseca i četiri godine. Treba dodati i da UKAD nije novinarima poslao detalje svih provjera.

"Samo 39 od 88 pozitivnih naveo je UKAD kao odgovor na zahtjev za informacijama. UKAD je odbio navesti preostalih 49 slučajeva iz različitih razloga. Nogometni savez obavijestio je UKAD da bi bilo neprihvatljivo otkrivanje pojedinosti o pitanjima vezanim za korištenje supstanci koje je zabranila Svjetska antidoping agencija, ali ne i FA. Ostali razlozi za neotkrivanje su bili zaštita maloljetnika i činjenica da bi otkrivanje drugih informacija moglo ugroziti istražnu funkciju UKAC-a," Izvještava Daily Mail.

Top Komentari

King_Kenny
...igraci Manchester Uniteda 100%,zato je sve i zataskano i sakriveno...da je Liverpool razapeli bi ih odmah.
1 3
Dugi
Znaci ManU, to je vrijeme njihove, pardon Fergijeve zastrasujuce ere u Engleskoj!
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije