Premier liga se šesti put odlučuje u posljednjem kolu: Evo kako je završilo prvih pet puta

Dramatičan finiš

Premier liga se šesti put odlučuje u posljednjem kolu: Evo kako je završilo prvih pet puta

E. Ganibegović

Engleska Premier liga ušla je u sjajnu i dramatičnu završnicu. 

Prvaka Engleske odlučit će utakmice posljednjeg kola. Manchester City ima jedan bod prednosti u odnosu na Liverpool i ne smije kiksnuti protiv Aston Ville ako želi osvojiti naslov prvaka, jer će Liverpool vrebati situaciju na Etihadu i pobjedom nad Wolvesom eventualno na tabeli preskočiti Građane.

Ovo je šesti put da se Premier liga odlučuje u posljednjem kolu. Pa, prisjetimo se kako je to bilo u tih pet puta.

Blackburn Rovers i Manchester United, 1994.-1995.

Blackburn Rovers je sezonu zatvorio nastupom na Anfieldu protiv Liverpoola i imao dva boda prednosti u odnosu na Manchester United Sir Alexa Fergusona.

Alan Shearer doveo je Blackburn u vodstvo. Međutim, Liverpool je uspio pobijediti golovima Johna Barnesa i Jamieja Redknappa.

Ovaj rezultat činio je nervoznim navijače Blackburna jer bi zbog ovog poraza mogli ne uspjeti osvojiti naslov.

Oglasi

Ali, sreća za Blackburn bila je u tome što su Crveni vragovi uspjeli odigrati samo remi 1:1 u West Hamu, a trofej se vratio u Ewood Park.

Manchester United i Newcastle United, 1995.-1996.

Newcastle United Kevina Keegana ispustio je se te sezone prednost od 12 bodova dok su Svrake lovile prvi naslov još od 1927. godine.

U završnu utakmicu ušli su s dva boda zaostatka za Manchester Unitedom i nisu ih uspjeli nadoknaditi.

U svojoj posljednjoj utakmici, Newcastle je samo remizirao 1:1 s Tottenhamom na St James' Parku, čime je otvorio put Crvenim vragovima do trećeg ligaškog naslova u četiri godine pobjedom od 3:0 kod Middlesbrougha.

Oglasi

Manchester United-Arsenal 1998-1999.

United i dvostruki pobjednik prethodne sezone, Arsenal, ulaze u odlučujuće kolo s Topnicima koji imaju samo bod zaostatka, a obje ekipe kod kuće igraju svoje mečeve.

Arsenal je uspio pobijediti Aston Villu rezultatom 1:0. U međuvremenu, Manchester United ugošćuje Leeds United na Old Traffordu.

Leeds United je poveo golom Lesa Ferdinanda. Međutim, golovi Davida Beckhama i Andyja Colea preokrenuli su stvari kao za tripletu Crvenih đavola (te sezone osvojili su još Ligu prvaka i FA Cup)

Manchester City i Manchester United, 2011.-2012.

Manchester City i Manchester United ušli su u posljednju utakmicu sezone 2011-2012. sistim brojem bodova, a bolju gol razliku imao je Manchester City.

Pogodak Waynea Rooneyja u prvom poluvremenu bio je dovoljan za tri boda Uniteda kod Sunderlanda, dok se činilo da će City izgubiti od Queen Park Rangersa.

Oglasi

Ipak, u sudijskoj nadoknadi preokret desetljeća. Prvo je Edin Džeko izjednačio na 2:2, da bi Sergio Aguero donio veliki trijumf i titulu Manchester Cityju.

Ovu vijest su navijači Sunderlanda prenijeli i igračima Manchester Uniteda kroz podrugljivo slavlje.

Manchester City i Liverpool, 2018.-2019.

City je imao tijesnu prednost u odnosu na Liverpool s po jednom preostalom utakmicom.

Guardiolina momčad zaostajala je golom Glenna Murraya kod Brightona, ali je odgovorila preko Aguera, Aymerica Laportea, Riyada Mahreza i Ilkaya Gundogana za pobjedu 4:1.

S tom pobjedom, nije ih bilo briga za rezultat na Anfieldu gdje su se sastali Liverpool i Wolverhampton (2:0). 

Potražite više informacija na temu Premier league:

Sutra se svih 10 utakmica 38. kola igra od 17 sati, tako da ćemo oko 19 sati znati prvaka Engleske. Dakle, na Etihadu City dočekuje Villu, a na Anfieldu Redsi čekaju Wolvese.

Postoji i teoretska šansa da se igra utakmica Liverpoola i Cityja kako bi se odlučio prvak, ali to će se desiti samo ako Villa pobijedi 0:6 na Etihadu, a Liverpool remizira 5:5 što je u domenu naučne fantastike. 

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi