Premierligaški trojac i zaboravljeni Barcin "wunderkind" napadaju Zmajeve

Stadion Jeonju će biti popriše prijateljskog duela BiH i Južne Koreje

Premierligaški trojac i zaboravljeni Barcin "wunderkind" napadaju Zmajeve

Nakon remija sa Crnom Gorom u Zenici izabranici selektora Roberta Prosinečkog su krenuli na dalek put - u Južnu Koreju. Naime, već sutra od 13:00 sati (po našem vremenu) ih očekuje novi prijateljski ogled, ovaj put sa selekcijom Južne Koreje.

Zmajevi će tako na travnjaku "Utvrde Jeonju" (Jeonju World Cup Stadium) odigrati prijateljski meč protiv selekcije koja je uveliko u pripremama za predstojeće Svjetsko prvenstvu u Rusiji. Zbog toga se vrijedi pobliže upoznati sa sutrašnjim protivnicima reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Iako i dalje nepoznanica većini evropskih ljubitelja fudbala, reprezentacija Južne Koreje je jedna od najkonstantnijih na svom kontinentu. Tako Južna Koreja nije propustila niti jednu smotru najboljih svjetskih reprezentacija još od 1986. godine i Mundijala u Meksiku.

Ipak, premda Južna Koreja u svojoj sadašnjoj generaciji ima nekoliko izuzetno kvalitetnih pojedinaca, tamošnja javnost nema prevelika očekivanja od iste. Rijetko ko realnom smatra mogućnost da Južna Koreja ponovi nevjerovatni (i kontroverzni) uspjeh iz 2002. godine kada je kao jedna od država organizatora došla do polufinala Svjetskog šampionata, a mnogi smatraju da će svojevrsno čudo biti ukoliko ova selekcija "izađe" iz Grupe F u Rusiji. Inače, Južnokoreancima će u Grupi F Mundijala u Rusiji društvo praviti Njemačka, Meksiko i Švedska.

Ni sam put do Mundijala nije bio nimalo lagan za Južnu Koreju, a mjesto u Rusiji je osigurano zahvaljujući remiju (0:0) u napetom susretu sa direktnim konkurentom za plasman u Rusiju, Uzbekistanom. Toliko je dramatičan bio plasman Južnokorejanaca na Mundijal da je potvrđen tek zadnjeg dana azijskih kvalifikacija, a na ruku izabranicima Shin Tae-yonga je tada išao i neuspjeh Sirije u duelu sa Irakom.

Inače, upravo je zahvaljujući dosta slabim kvalifikacijama Shin Tae-yong i došao na mjesto selektora jer je na tu poziciju prekomandovan iz U23 selekcije nakon neočekivanih poraza Južne Koreje od Katara i Kine.

Kada je u pitanju preliminarni spisak Shin Tae-yonga za Mundijal, a samim time i spisak igrača koji će biti u konkurenciji za sutrašnji duel sa BiH najviše iznenađenja u južnokorejskoj javnosti je izazvao poziv nekadašnjeg Barcinog "wunderkinda", Lee Seung-wooa.

Ovaj 20-godišnji veznjak je danas član italijanske Verone, a svoj debitantski nastup za seniorski tim Južne Koreje je upisao prije nekoliko dana u prijateljskom susretu za Hondurasom (pobjeda Južne Koreje 2:0).

Ipak, igra selekcije Južne Koreje najviše zavisi od premierligaškog trojca - Son Heung-min; Ki Sung-yeung; Lee Chung-yong.

Najveća zvijezda i uzdanica Južne Koreje je svakako Son Heung-min sjajni krilni napadač Tottenhama koji je u protekloj sezoni za Pijetlove odigrao 53 meča i upisao 18 golova i 11 asistencija.

"Druga violina" Južne Koreje je Ki Sung-yong, veznjak koji je proteklih nekoliko sezona nosio dres Swanseaja, ali koji će nakon ispadanja Labudova u Championship potražiti novu sredinu. Vrijedan pomena je svakako i ofanzivni veznjak Crystal Palacea Lee Chung-yong, fudbaler koji je na Otoku proveo proteklih devet godina svoje karijere, a upravo bi on zajedno sa Ki Sung-yongom trebao donijeti Južnokoreancima prijeko potrebno iskustvo iz vrhunskog fudbala.

Na kraju treba dodati da je Selektor Shin Tae-yong imao ozbiljnih problema sa otkazima zbog povreda, pa će tako susret protiv BiH, ali i Mundijal propustiti defanzivac Jeonbul Hyundaija Kim Jin-su i napadač Gangwona Lee Keun-ho.

Top Komentari

Benjamingst
Mora se pobjediti dosta je 0:0 dali 1 gol primili 1...
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti