Licenciranje - proces koji donosi mnogo više uzbuđenja od pojedinih utakmica

Konačne odluke idućeg mjeseca

Licenciranje - proces koji donosi mnogo više uzbuđenja od pojedinih utakmica

Adnan Beganović

Prvostepena komisija za licenciranje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nije izdala licencu za takmičenje u Premijer ligi Radniku, Leotaru i Rudaru.

Ulazak u sami finiš fudbalske sezone osim uzbuđenja na terenima u našoj zemlji nudi i ona van terena, odnosno za zelenim stolom kada se odlučuje o licencama za takmičenje u Premijer ligi i Evropi za narednu sezonu.

Često uzbuđenja za "zelenim stolom" izazivaju mnogo više pažnje od onih pravih fudbalskih, a u posljednjih nekoliko godina dešavalo se da određeni klubovi zbog neispunjavanja kriterija iz procesa licenciranja budu kažnjeni.

Tako je Mladost prošle godine i pored toga što je osigurala ostanak u društvu najboljih bh. klubova zbog neispunjavanja infrastrukturalnih kriterija izbačena u niži rang, a nekoliko godina ranije aktuelni prvak naše zemlje Borac iz Banja Luke doživio je istu sudbinu, samo je razlika u tome što je Velikan iz Platonove kažnjen zbog neispunjavanja finansijskih kriterija.

Slično Borcu i Mladosti prošao je i sarajevski Željezničar, koji zbog finansijskih kriterija nije dobio licencu za nastup u Evropi za sezonu 2019/2020, tako da proces licenciranja u Bosni i Hercegovini s punim pravom u bh. javnosti izaziva mnogo pažnje.

Naravno, odluke za neizdavanje licence dobro "protresu" fudbalsku Bosnu i Hercegovinu, pogotovo klubove koji budu kažnjeni, koji po pravilu traže pravdu na višim instancama, odnosno obraćaju se Evropskoj fudbalskoj federaciji pa i Međunarodnom sportskom sudu.

Oglasi

No, u sva tri gore spomenuta slučaja, UEFA (Borac) i CAS (Željezničar i Mladost) "presudili" su u korist Fudbalskog saveza, odnosno potvrdili su odluke Komisija za licenciranje pa se samim tim može zaključiti da su odluke krovne kuće bh. fudbala konačne.

No, vratimo se ovogodišnjem licenciranju i ukupnom procesu licenciranja s kojim je bosanskohercegovačka javnost uglavnom malo upoznata. A, proces licenciranja za klubove nije nimalo jednostavan i zahtjeva kontinuiran rad tokom cijele godine s tim da treba naglasiti i da Fudbalski savez često organizira seminare vezane za proces licenciranja na kojima učestvuju predstavnici klubova.

Pravilnik za licenciranje klubova za učešće u takmičenju Premijer lige sastoji se od čak 174 člana i uglavnom se u njima opisuje šta svaki klub mora ispuniti da bi dobio licencu.

Sportski kriteriji, infrastrukturalni, zatim kriteriji za osobolje i administraciju, pa pravni i finansijski su kriteriji koje klubovi trebaju ispuniti da bi dobili premijerligašku licencu, a krajem prošle godine Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH usvojio je novi Pravilnik o licenciranju klubova za učešće u Premijer ligi.

(Ne)transparentnost procesa licenciranja

S procesom licenciranja dobro su upoznati predstavnici premijerligaških klubova, no ljubitelji fudbala kao i cjelokupna bosanskohercegovačka javnost o tome mnogo manje zna. Čak i kada Prvostepena komisija za licenciranje donese odluku ne iznose se razlozi zbog kojih određeni klub nije dobio licencu. Da se razumijemo, krovna kuća bh. fudbala nije ni obavezna javno obrazlagati svoje odluke, odnosno samim Pravilnikom se obavezala čuvati povjerljivost informacija, no potpuna transparentnost bi sasvim sigurno "smirila" navijačke strasti, prije svega onih klubova koji zbog neispunjavanja obaveza ostanu bez licence.

Oglasi

Što se tiče ovogodišnjeg licenciranja, Prvostepena komisija je bez licenci za učešće u Premijer ligi BiH ostavila Rudar, Leotar i Radnik. Zašto? Javnost nije upoznata, no neslužbene informacije kažu da Leotar i Rudar nisu ispunili infrastrukturalne kriterije, dok Radnik vjerovatno ima problema sa nekim drugim kriterijima.

No, vratimo se Rudaru i Leotaru koji uz Posušje svoje domaće utakmice u aktuelnoj sezoni nisu igrali na stadionima koji imaju reflektore. A, reflektori su jedan od infrastrukturalnih kriterija. Tako bar piše u Pravilniku o licenciranju s tim što je jako bitno naglasiti da nijedan od tri pomenuta kluba za ovu sezonu nije morao igrati utakmice na stadionu koji posjeduje reflektore.

"Stadion mora raspolagati instalacijom reflektorske rasvjete u skladu sa tehničkim propisima FIFA-e i UEFA-e, minimalne prosječne jačine 800 (osam stotina) lux-a radi organizacije utakmica u noćnim terminima.

Ove obaveze su oslobođeni klubovi za sezonu takmičenja u Premijer ligi BiH za koju su stekli pravo nastupa vanrednom primjenom sistema za licenciranje", navodi se u Pravilniku za licenciranje, a vanredna primjena sistema licenciranja važi za one klubove koji iz nižeg ranga izbore nastup u Premijer ligi.

Dakle, Posušje, Rudar i Leotar u ovoj sezoni nisu morali igrati na stadionima sa reflektorima, ali ukoliko bi ostali u društvu najboljih, u narednoj bi prema ranijim odlukama morali ispunjavati ovaj kriterij.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ipak, Savez je i po ovom pitanju kako SportSport.ba neslužbeno saznaje odlučio izaći u susret klubovima pa je jedan od članova Pravilnika o licenciranju u kojem stoji: "Aplikant za licencu mora imati na raspolaganju stadion za igranje utakmica Premijer lige BiH, uz dvije mogućnosti (alternativno): a) da je Aplikant za licencu zakonski vlasnik stadiona ili
b) da Aplikant za licencu ima pismeni ugovor sa vlasnikom, odnosno vlasnicima stadiona, koji garantuje korištenje stadiona za utakmice Premijer lige BiH za sezonu za koju se odnosi licenca. Stadion se mora nalaziti na području kantonalnog/područnog nogometnog/fudbalskog saveza gdje je aplikant za licencu registrovan", promijenjen.

Odnosno, kako SportSport.ba nezvanično saznaje na jednoj od sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH donešena je odluka da se do završetka projekta hibridnih terena kao domaći stadion može prijaviti bilo koji sa područja Bosne i Hercegovine. Dakle, ne samo sa područja kantonalnog ili područnog saveza iz kojeg dolazi aplikant.

No, neslužbeno, ni to nije sve, odnosno klubovi koji su u prošloj sezoni licence dobili u vanrednoj primjeni sistema licenciranja (novi premijerligaši - Posušje, Leotar i Rudar) i u narednoj sezoni će po pitanju reflektorske rasvjete moći igrati utakmice na svojim stadionima ukoliko se zajedno sa lokalnim zajednicama iz kojih dolaze pismeno obavežu da će do kraja sezone napraviti reflektore. Ukoliko, pak ne budu u mogućnosti dostaviti gore spomenutu garanciju Savezu, onda će svoje domaće utakmice igrati na nekom od stadiona koji ispunjava uslove, naravno uz pismenu saglasnost vlasnika stadiona i ukoliko ispune sve ostale uslove iz procesa licenciranja.






Top Komentari

omer
Ni Radnik, ni Leotar nisu trebali igrati u Premijer ligi ove sezone. To pravo su stekli ovim pravilom o licenciranju koje uopste ne podrzavam. Zato su ceh platili Mladost (DK) i Krupa.
2 0
crnoicrveno
Spomenite i kako je Slobodi bila uskracena licenca za Evropu nepravedno da bi usrani Siroki igrao Evropu pa je dobila NSBiH na sudu
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi