Mundijal pravi probleme: Kad će početi, a kad završiti prvi dio naredne premijerligaške sezone?

Kratka pauza

Mundijal pravi probleme: Kad će početi, a kad završiti prvi dio naredne premijerligaške sezone?

Adnan Beganović

Bosanskohercegovački klubovi imat će kratku pauzu, pogotovo oni koji izbore nastup na evropskoj sceni.

Iako je do kraja aktuelne sezone ostalo nekih 40-ak dana u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine užurbano rade na kalendaru takmičenja za narednu sezonu.

Naime, s obzirom da će se Svjetsko prvenstvo po prvi put igrati u zimskom periodu, tačnije od 21. novembra do 18. decembra kalendari takmičenja u svim nacionalnim savezima će doživjeti određene promjene jer u periodu odigravanja utakmica na Mundijalu neće se igrati one u prvenstima širom svijeta.

Tako će kalendar takmičenja za sezonu 2022/2023 u Bosni i Hercegovini doživjeti određene promjene, a kako SportSport.ba neslužbeno saznaje nova sezona će najvjerovatnije početi sredinom jula, tačnije 1. kolo Premijer lige igrat će se 16.

Većina premijerligaških klubova bez takmičarskih mečeva će biti 47 dana, a oni koji uz Zrinjski izbore nastup na evropskoj sceni imat će još kraću pauzu jer će se prve utakmice 1. pretkola Lige prvaka i Konferencijske lige igrati 5., 6., i 7. jula, desetak dana prije početka Premijer lige.

Dakle, novi prvak naše zemlje mostarski Zrinjski te tri kluba koja izbore nastup u Konferencijskoj ligi biće bez zvaničnim mečeva nekih 37 dana što samim tim znači da će fudbaleri tih klubova imati "godišnji odmor" od najviše desetak dana. Krajem maja, tačnije 29. maja odigrat će posljednje mečeve u ovoj sezoni, a najkasnije 10. juna će početi sa pripremama za narednu.

Što se tiče same Premijer lige, na ruku ljudima koji brinu o kalendaru takmičenja ide i to što u prvom dijelu sezone neće biti dvije reprezentativne pauze, nego samo jedna, a posljednje kolo jesenjeg dijela prvenstva najvjerovatnije će biti odigrano 19. novembra, dva dana prije otvaranja Svjetskog prvenstva.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Podsjetimo, posljednje kolo jeseneg dijela šampionata aktuelne sezone, ono 19., uz dvije reprezentativne pauze odigrano je u prvom vikendu decembra što znači da i u novoj sezoni u jesenjem dijelu možemo očekivati otprilike isti broj kola.

No, ono što svakako ne ide u prilog klubovima ali i ljudima koji brinu o kalendaru takmičenja je zimska pauza, koja će u narednoj sezoni sigurno biti veća nego u ovoj.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Riad93
A zašto naša liga prestaje tokom Svjetskog Prvenstva kada nemamo možda 2 igrača da nastupaju za neku reprezentaciju, a i to sumnjam ?? Zašto se ne igra normalna sezona?
6 0
aleminhoze14
Pa svakako kod nas cim kise pocnu padat prvenstvo prekinut treba, oranice postaju mocvare. A i inace nam je pauza u prvenstvu tako nekad.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi