Sve veći broj "žutih": Ako se sudije pitaju u Premijer ligi igraju "mesari" i "drumski razbojnici"

HNL prosjek 5.1, La Liga 4.6, a PL 6.1

Sve veći broj "žutih": Ako se sudije pitaju u Premijer ligi igraju "mesari" i "drumski razbojnici"

A. Beganović

Premijerligaška sezona ulazi u samu završnicu u kojoj nas očekuje mnogo uzbuđenja, kako u borbi za titulu, tako i u borbi za ostanak u eliti.

Kako se bliži kraj sezone, nažalost, ljubitelji fudbala u našoj zemlji ali i klubovi, sve više imaju pritužbi na suđenje. Rekli bismo, sasvim opravdanih, a osim nekih diskutabilnih odluka koje su uticale na rezultate, bosanskohercegovačkim sudijama se sve više zamjera i "lako" potezanje za džep.

Upravo iz tog razloga uporedili smo prvih pet kola i posljednjh pet kola odigranih u ovoj sezoni i neosporna je činjenica da se sudije više za džep potežu u drugom dijelu sezone.

JESEN PROLJEĆE
Ukupno 147 Ukupno 185
1. kolo 28 Ž + 1 C 23. kolo 37 Ž +2 C
2. kolo 38 Ž 24. kolo 37 Ž
3. kolo 28 Ž + 1 C 25. kolo  37 Ž + 3 C
4. kolo 22 Ž + 1 C 26. kolo 35 Ž
5. kolo 31 Ž 27. kolo 39 Ž + 2 C

Dakle, u 1. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine sudije su pokazale 28 žutih kartona s tim da je jedan igrač dobio dva, odnosno crveni. S druge strane u 23. kolu, odnosno u 1. kolu trećeg dijela sezone na šest odigranih mečeva pokazano je 37 žutih kartona s tim da je jedan igrač dobio dva, odnosno crveni. Također, pokazan je i jedan direktan crveni karton.

U 2. i 24 kolu situacija po pitanju pokazanih žutih kartona je gotovo indentična, odnosno ljetos su se sudije 38 puta uhvatile za džep, a na proljeće 37. U trećem kolu pokazano je 28 žutih kartona (jedan crveni zbog dva žuta), a u 25. kolu devet više s tim da smo imali i jedan direktan crveni, te dva nakon dva žuta kartona.

Najveća razlika viđena je u 4. i 26 kolu, Tako su djelioci pravde u 4. kolu pokazali 22 žuta kartona uz jedan direktan crveni, a u 26. kolu izrekli su 35 javnih opomena. U posljednjem odigranom kolu (27) pokazano je čak 39 žutih kartona, dok je pak u 5. kolu izrečena 31 javna opoemena. U 27. kolu smo imali i dva crvena kartona nakon dva žuta.

Oglasi

Dakle, na otvaranju sezone, odnosno u prvih pet kola pokazano je ukupno 147 žutih kartona što daje prosjek od 4.9 po meču, dok je u posljednjih pet kola pokazano 185 žutih kartona što je prosječno 6.1 po meču.

Igrači lidera premijerligaške karavane Borca iz Banja Luke u prvih pet kola dobili su devet javnih opomena, dok su u posljednjih pet kola dobili 13 žutih. Igrači drugoplasiranog Sarajeva su na otvaranju sezone, odnosno u prvih pet kola dobili 14 žutih kartona, a u posljednjih pet kola 22.

Izabranicima Feđe Dudića je na otvaranju sezone pokazano 10 žutih kartona, a u posljednjih pet kola 10 više. Fudbalerima Zrinjskog u prvih pet kola pokazano je 11 žutih kartona, dok su u posljednjih pet kola dobili osam javnih opomena i upravo su Plemići u trećem dijelu sezone najdisciplinovanija ekipa. Široki Brijeg u posljednjih pet kola dobio je 10 žutih kartona, a u prvih pet kola dva više. Izabranici Husrefa Musemića (Tuzla City) na otvaranju su dobili 13 javnih opoemna, a u posljednjih pet kola isto toliko više.

Fudbaleri Željezničara su ljetos u pet utakmica dobili 13 žutih kartona, a ovog proljeća 17, dok su fudbaleri Slobode ljetos dobili 10, a ovog proljeća 13 žutih kartona. Mladost, odnosno fudbaleri ovog kluba su u prvih pet kola dobili 20 javnih opomena, a u posljednjih pet kola tri manje. Izabranici Slavka Petrovića (Olimpik) ljetos su u pet utakmica dobili 12 žutih kartona, a ovog proljeća jedan manje. Fudbaleri Radnika su ljetos dobili 12 žutih kartona, a ovog proljeća pet više, dok su izabranici Vladimira Ilića (Krupa) u prvih pet dobili 11 javnih opoemna, a u posljednjih pet kola osam više.

Broj kartona u 5 kola proljetnog dijela

HŠK Zrinjski 8
NK Široki Brijeg 10
FK Olimpik  11
FK Borac 13
FK Sloboda 13
FK Radnik 17
FK Željezničar 17
FK Mladost DK 17
FK Tuzla City 18
FK Krupa 19
FK Velež 20
FK Sarajevo 22

Ukoliko uporedimo Premijer ligu sa HNL-om i Prvom ligom Crne Gore vidjet ćemo da u posljednjih pet kompletiranih kola premijerligaški fudbaleri dobijaju više javnih opomena od svojih kolega u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Dakle, u BiH po meču prosječno "pada" 6.1 žutih kartona, dok u Hrvatskoj po meču sudije u prosjeku dodjeljuju 5.1 javnu opomenu, a u Crnoj Gori još manje (4:3).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I u Sloveniji je prosjek manji nego u Bosni i Hercegovini, odnosno u tamošnjem elitnom rangu u posljednjih pet kola po meču sudije prosječno pokazuju 5.1 žutih kartona, a u Španiji u La Ligi u posljednja tri kola po meču "pada" 4.6 žutih kartona.

Iz svega navedenog može se zaključiti da se premijerligaške sudije u odnosu na kolege iz regiona, ali i La Lige mnogo lakše hvataju za džep, a ljudi koji ne prate fudbal mogu zaključiti da u Premijer ligi igraju "mesari" i "drumski razbojnici", no ipak to nije tako.

Broj kartona u prvih 5 kola jesenjeg dijela

FK Borac 9
FK Velež 10
FK Sloboda 10
HŠK Zrinjski 11
FK Krupa 11
NK Široki Brijeg 12
FK Olimpik 12
FK Radnik 12
FK Željezničar 13
FK Tuzla City 13
FK Sarajevo 14
FK Mladost DK 20
Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Ende
Medju Sarajevskim sudijama se uveliko prica kako se Adis Mulahasanovic (provjereno korumpirani kadar) prodao Vici i komitetu i zato jedan ispodprosjecni sudija stalno sudi. SIPA na tebe je red !!!
26 3
MUFCDOGROBA
HAHAHAHAH SVI KOJI SU VIDJELI PENAL BORCA SINOC I ZUTI JARTON ZA IGRACA SUROKOG VAM SE GROHOTNO SMIJU U FACU
22 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi