Wwin liga ulazi u samu završnicu, ovo kolo bi moglo dati puno odgovora

Ko će koga iznenaditi?

Wwin liga ulazi u samu završnicu, ovo kolo bi moglo dati puno odgovora

Kenan Lizde

Naredna tri dana se igraju utakmice 25. kola Wwin Premijer Lige BiH u fudbalu. Kako prvenstvo odmiče, tako i sve utakmice dobijaju na dodatnom značaju, a za neke od klubova postaju i od presudnog značaja.

Za razliku od prošlog kola, ovo nam ne donosi pregršt derbija i zvučnih utakmica, ali dok se god pola lige bori za opstanak, svaka se može tako okarakterizirati. Poslije ovog kola ništa se definitivno neće potvrditi, ali dosta toga može postati jasnije.

Posušje - Tuzla City (subota 13:30h)

Ova utakmica je jedinstvena prilika za ekipu Posušja da ozbiljno istakne kandidaturu za sami vrh, te da se iz drugog plana umiješa u borbu za mjesta koja vode u Europu. Ekipa Tuzla City se poslije domaćeg poraza od Sarajeva dovela u vrlo tešku situaciju, te je uz Zvijezdu 09 i Željezničar postala najozbiljniji kandidat za ispadanje. Bez obzira na trenutnu poziciju i psihološki momenat sa kojim obje ekipe dočekuju ovu utakmicu, dojma smo da bi ova utakmica za domaćine mogla biti puno teža od očekivanog.

Posušaci sa trenerom Ćorićem na proljeće igraju kao preporođeni, dugo su neporaženi, te za svakoga predstavljaju tvrd orah. Ali dojma smo, da ova ekipa nema toliko širok roster i izraženu kvalitetu da bi mogli konstantno u kontinuitetu pobjeđivati.

Njihove pobjede više dolaze iz dobrog vođenja ekipe, nego iz velike kvalitete, pa ne bi bilo iznenađenje da ekipa Tuzla City kroz dobru defanzivnu partiju uspije izboriti povoljan rezultat.

Oglasi

Sarajevo - Igman (subota 20:45)

Iako je prije mjesec dana Igman iznenadio na Koševu, dojam je da od tada u ekipi Sarajeva pušu neki povoljniji vjetrovi, te da bi sada sve osim pobjede domaćina bilo veliko iznenađenje. Promjenom sistema igre, Rožman je uspio povezati dvije pobjede, te nekako dobiti malo mira za pripremu narednih utakmica. Ekipa je pokazala zavidnu efikasnost, sve linije su dobile na samopouzdanju, pa iako je pred njima još dosta utakmica sa imperativom pobjede, sve djeluje nekako lakše nakon posljednjih uspjeha.

Trener Igmana Mulalić je majstor za utakmice gdje njegova ekipa dođe kao potpuni autsajder. Kao igrač je bio veliki borac, pa tako i svojim igračima često prenese tu svoju pozitivnu crtu.

Sloga - Željezničar  (nedjelja 14:00)

Oglasi

Šta napisati o utakmici gdje igraju jedna od najboljih domaćih ekipa Sloga i trenutno najgora gostujuća ekipa. Da ovaj tekst pišemo prije 20-tak dana, favoritom bi bez razmišljanja proglasili Slogu. Međutim, gledajući njihove zadnje utakmice, nekako se vidi da su malo izgubili na svježini, najviše zbog igranja na dva fronta, a i nemaju neku posebnu širinu rostera.

A što se tiče ekipe Željezničara, na njihovoj strani je trenutno samo zakon velikih brojeva, pa je ovo jedinstvena prilika da osvoje prve bodove u gostima. Svaki drugi ishod bi ih gurnuo u još dublji ambis, pogotovo jer iduće kolo igraju derbi protiv zahuktalog gradskog rivala.

Velež - Borac (subota 20:45)

Ova utakmica je definitivno derbi ovog kola. Velež na domaćem terenu ove godine nema poraz, ali zato su imali par neriješenih susreta, između ostalog i sa Borcem. Kada uporedimo ove dvije ekipe, primjećuje se da obe igraju u sistemu 4-2-3-1, obe imaju izuzetno tranzicijski dobro pokrivene bokove, te da i jedni i drugi uporno i prilično uspješno kroz pas igru iznose loptu sa svoje polovine.

Voljni momenat kod Veleža i Borca je dosta visok, pa iz toga proističe i dobra defanzivna tranzicija. Borac je izuzetno opasan iz kontre i polukontre, dok se kod Veleža ističu uigrani automatizmi u igri, pa često protivnika znaju prisiliti na nisko postavljene odbrambene blokove. Naveli smo neke vrline obje ekipe, a mane ćemo ostaviti trenerima Klafuriću i Marinoviću da spriječe svoje, a iskoriste protivničke.

Oglasi

Nekako smo dojma da bi ovakvu utakmicu mogao odlučiti jedan taktički detalj ili neki prekid. Nadamo se da poslije utakmice nećemo slušati komentare vezane za suđenje i da ćemo po idealnom terenu uživati u lijepoj fudbalskoj predstavi.

Široki - Gošk (ponedjeljak 15:30)

Nekako je dojam da ekipa Širokog bolje igra u gostima, iako teren u Čitluku gdje nastupaju cijelu polusezonu, je domaći samo nominalno. Nismo ove polusezone vidjeli od Širokog neke utakmice gdje su izrazito dominirali, te pokazivali neku lijepu napadačku igru. Pobjede su ostvarivali kroz izražene tranzicijske karakteristike, čekajući pogreške protivnika i na taj način su ih uspijevali kažnjavati

Nismo baš optimisti da će baš tako lako uspjeti probiti bunker Goška, naravno ako se gosti budu branili na taj način. Rasplet utakmice će usmjeriti način na koji gostujući trener Adžem postavi svoju taktiku. Gusti odbrambeni blok sa pokojim bržim igračem naprijed bi mogao napraviti dosta problema Širokom. Jer ponavljamo, Široki nije oduševio igrom na čvrsto postavljenu odbranu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zrinjski - Zvijezda 09 (ponedjeljak 18:00)

Definitivno, utakmica koja može otići samo u jednom smjeru. Zrinjski je trenutno daleko iznad gostiju, toliko da ne vidimo način kako bi im se mogli suprotstaviti. Trener domaćina Petrović dosta rotira i još traži idealnu postavu, ali Zrinjski ima toliku širinu da se I ovo traženje trenera toliko ne osjeti.

Neki od bitnih igrača Zrinjskog izgledaju dosta svježije nego prije mjesec dana, pa tako I igra aktualnog prvaka djeluje dosta bolje. Možda je ovo idealna prilika za Nemanju Bilbiju da namjesti svoje nišanske sprave i opet počne postizati golove, jer je zadnji službeni gol iz igre postigao prije nepunih pet mjeseci protiv Sarajeva.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi