Premijer ligo, dobrodošla nazad!

Zakolutala se "bubamara"

Premijer ligo, dobrodošla nazad!

A. Čaušević

Počelo je novo izdanje Premijer lige BiH. Kako zaljubljenici tako i kritičari su je dočekali raširenih ruku. Prvi će je kao iskreni fanatici braniti, a drugi jedva dočekati neki "skandalčić" pa da dođe njihovih pet minuta. 

Već u najavi se dalo zaključiti da će ova sezona biti najzanimljivija do sada, a potvrdilo je to i prvo kolo. Da je razlika u kvalitetu između 12 "odabranih" u nekoliko deka nije nikakva novost, a nakon prvih 90 minuta stigli su dokazi za to.

Premijerna runda je ponudila sve što se može vidjeti u fudbalu. Taktičko nadmudrivanje, nestvarnu statistiku, gorku dobrodošlicu, iznenađenje, neobičan crveni karton, ali i sumnjivo dosuđen penal, te ono najbitnije: tribine nisu zjapile prazne! "Bačena" je petarda, a i došlo je do prve promjene na trenerskim pozicijama i naravno nije moglo bez jedne "nule".

Najgledaniji u regionu

Na šest stadiona okupilo se 21.700 ljubitelja fudbala. Najgledaniji je bio derbi na stadionu Asim Ferhatović Hase. Okršaj Sarajeva i Zrinjskog posmatralo je 7.000 gledaoca. Najslabija posjeta je zabilježena u Ugljeviku gdje je utakmicu Zvijezda 09 - Tuzla City pratilo 500 gledaoca.

Dakle, Premijer liga je proteklog vikenda bila gledanija nego hrvatski HNL i srbijanska Linglong Super liga. Na stadionima u Hrvatskoj bilo je prisutno 19.989, a u Srbiji 15.100 zaljubljenika "najvažnije sporedne stvari na svijetu".

Derbi na Koševu je, barem iz taktičkog ugla, gledajući opravdao očekivanja. Velika borba dvije izjednačene ekipe u kojoj je Husref Musemić nadmudrio Harija Vukasa te nešto defanzivnijom postavkom stigao do velikog trijumfa već na otvaranju sezone.

Gorku dobrodošlica i nestvarna statistika, kratki je rezime susreta Veleža i Mladosti. Rođeni su u prvom povratnikom duelu u elitu shvatili razliku između Prve lige FBiH i Premijer lige, dok je tim iz Doboja kod Kaknja iz tri šuta u okvir postigao tri gola. Nešto što se svakako ne viđa svaki dan.

Pecara "epicentar dešavanja"

Za iznenađenje se može uzeti minimalna pobjeda Čelika nad Širokim Brijegom na Pecari. Prva prava akcija u drugom poluvremenu gostiju je ujedno bila i "smrtonosna" za domaće.

Na tom susretu viđen je i crveni karton koji se može poprimiti epitet "neobičnog" jer je rezervista Ševkija Resić u nadokandi izgubljenog vremena dobio dva žuta kartona te je morao ranije napustiti teren.

Poslije tog meča ispunjenja je rubrika koja se može okarakterisati kao jedna od glavnih specifičnosti Premijer lige, a to je učestala promjena trenerskih pozicija pošto je Goce Sedloski napustio klupu Širokog Brijega.

Najubjedljiviji trijumf ostvario je Tuzla City koji je u gostima pobijedio Zvijezdu 09 s 1:5 te tako poslao "opomenu" ostalim konkurentima. Na tom susretu viđen je i sumnjiv penal za goste što je potvrdio i Dragan Banjac, predsjednik Komiteta za suđenje u NFSBiH, analizirajući susrete 1. kola u emisiji BHT 1 posvećenoj Premijer ligi.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U prvom kolu postignuto je ukupno 15 golova ili 2.5 po meču. Učinak je mogao biti i veći da na Grbavici nisu mirovale mreže gdje su snage odmjerili Željezničar i Borac. 

Premijerligaške "avanture" se nastavljaju za vikend, a najviše pažnje će privući utakmice u Mostaru i Zenici, odnosno dueli Zrinjski - Velež te Čelik - Sarajevo. Ako se po jutru poznaje dan, uzbuđenja neće manjkati...

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

adis_D11
Pa bolan causevicu kakvih nekoliko deka?Uz dužno poštovanje prema svim klubovima pa Sarajevo je koplje ispred svih.Pa sad su najkvalitetniju ekipu posle njih pobijedili bez 8,manje vise standardnih igrača.Objektivno gledajući ove sezone će biti ubjedljiviji nego prošle.
21 1
Hasimaga
Ja sranja od teksta moj ti Causevicu. Ti si fulio profesiju
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi