Tužan dan za fudbalski svijet: Preminuo je legendarni Ćiro Blažević!

U 88. godini

Tužan dan za fudbalski svijet: Preminuo je legendarni Ćiro Blažević! · Udarna vijest

A. Čaušević

Čuveni Miroslav Ćiro Blažević, trener svih trenera, preminuo je u 88. godini nakon dugogodišnje borbe sa karcinomom.

Blažević se dugo godina borio sa rakom, zločudnu bolest koja mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine je uspio pobijediti dva puta, ali ne i treći put.

Travničanin je za dva dana trebao proslaviti svoj 88. rođendan, ali nažalost nije ga dočekao.

Već duže vremena su stizale informacije o lošem zdravstvnom stanju legendarnog stručnjaka, a danas je stigla ona koju niko nije želio čuti.

Tokom višedecenijske trenerske karijere vodio je veliki broj klubova, a između ostalog bio je i selektor reprezentacije BiH u periodu od 2008. do 2009. godine. 

Sa popularnim Zmajevima je stigao do baraža za Svjetsko prvenstvo i udario je temelje zlatnoj generaciji bh. nacionalnog tima koja će nekoliko godina kasnije predvođena Safetom Sušićem doći do Mundijala u Brazilu. 

Oglasi

Blažević je rođen 10. februara 1935. godine. Ostat će upamćen po svom "bez dlake na jeziku" govoru te brojnim anegdotama. Nikad nije krio svoju ljubav prema Bosni i Hercegovini zbog čega je bio posebno voljen i poštovan. 

Fudbalsku karijeru je prekinuo u 31. godini, a prve trenerske angažmane je imo u Švicarskoj gdje je bio i selektor te zemlje.

Nakon što je preuzeo Rijeku 1979. godine s kojom je dogurao do četvrtfinala tadašnjeg Kupa Kupova, uslijedio je dolazak u Dinamo.

Bio je glavni kreator čuvene Dinamove generacije koja je 1982. godine nakon 24 godine čekanja uspjela osvojiti titulu prvaka. Poslije je taj trofej opisao kao najveći uspjeh u karijeri.

Zenit tenerske karijere svakako je doživio na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine gdje je reprezentaciju Hrvatske odveo do trećeg mjesta.

Od brojnih klubova na čijoj klupi je sjedio ljubiteljima bh. fudbala je ostat će u sjećanju i njegov angažman u Slobodi iz Tuzle s kojom je izborio povratak u Premijer ligu 2014. godine.

Ljubitelji fudbala će ga pamtiti po njegovom umiljatom načinu izražavanja uz dodatak sočnih psovki. Bio je veliki trener i motivator zbog čega su njegovi igrači bili spremni uraditi sve za njega.

Top Komentari

Mowzilla
Lahka ti zemlja bosansko-hercegovacka ako te skutori ikako ukopaju u Travniku. Nemam se na cemu zahvaliti, imao si serviranu ekipu od Kodre. Svaka tvoja pobjeda je bila Kodrina pobjeda, nek se zna ⚜️
4 17
rajvosaaa1946
Hvala Vam za sve što ste napravili sa fudbalskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine!
12 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi