Previše je veliki da bi mu smetalo ono što pišu

Claudio Ranieri odlazi kao pobjednik

Previše je veliki da bi mu smetalo ono što pišu

Edmir Škorić

Surovu realnost današnjeg nogometa na svojoj je koži najbolje osjetio Claudio Ranieri.

Sasvim je normalno da rezultati odlučuju sudbinu trenera, ali Ranieri je posljednji kome je trebalo dati otkaz u Engleskoj ove sezone. Njegov Leicester, istini za volju, ne igra kao prije, u donjem je dijelu tabele, stvari više nisu savršene, ali Don Claudio nije zaslužio takvu šamarčinu.

A bogati vlasnik Leicestera je popio čašu najskupljeg mogućeg vina i sve Ranierijeve mukotrpne dane jednostavno obrisao kao gumicom, a ovog sijedog starca auomatski proglasio "nedovoljno stručnim".

Osvojiti Premier ligu s Leicesterom? E to ne može neko ko je nedovoljno stručan. Ranieri je pokorio Premiership, od skromne ekipice napravio mašineriju, napravio je ono što prije njega mnogi nisu uspjeli. Uostalom, ko su Riyad Mahrez, Jamie Vardy ili N'Golo Kante? Jeste li ranije toliko znali o njima? Niste, naravno.

I ne samo da je Ranieri na ružan način protjeran odmah nakon što je izborio dobrih 2:1 na teškom gostovanju kod Seville u prvom susretu osmine finala Lige prvaka, nego se počelo o njemu govoriti u ružnim kontekstima. Štaviše, navodno su neki igrači odlučili da mu zabiju nož u leđa. Mediji su objavili da je i Jamie Vardy na toj listi "zločestih tipova koji mrze Ranierija", ali se Vardy odlučio oglasiti.

"Dugujem puno Claudiju i ne mogu da pronađem prave riječi kojim bi ga opisao. On će zauvijek imati moje poštovanje. Ono što smo zajedno napravili izgleda prosto nemoguće. Vjerovao je u mene kada više niko nije i dugujem mu vječnu zahvalnost. Nagađa se da sam bio uključen u njegovu smjenu i to su potpune laži, neosnovane, to me jako boli. Claudiju želim sve najbolje bez obzira na sve. Hvala ti Claudio za sve", oglasio se Vardy.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Vjerovatno isto misle i drugi nogometaši Leicestera. Bajka je prestala, ali Ranieri zaslužuje da ga svi poštujemo. Čak i da više nikad ne napravi ništa značajno u trenerskoj karijeri. Naravno, bilo bi to sve ljepše da je rekao da ide onda kada je postao prvak. No, ovo ipak nije film, ovo je surova realnost.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi