Prije 15 godina prestalo je kucati srce velikog Suvada Katane

Bivši reprezentativac BiH

Prije 15 godina prestalo je kucati srce velikog Suvada Katane

A. Čaušević

Suvad Katana, jedan od prvih koji su obukli dres reprezentacije BiH, je preminuo na današnji dan prije 15 godina.

Katana je među prvima obukao dres nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i njegovo ime ispisano je zlatnim slovima u povijesti naše reprezentacije, ali i našeg sporta.

Njegovo hrabro srce nije izdržalo, pa je 8. januara 2005. godine preminuo u Sarajevu, po povratku s planine, nakon što mu je pozlilo. Tužan je bio taj osmi januar, tužan je svaki put kad se sjetimo da među nama više nije čovjek kakav je bio Suvad Katana.

Pamte ga svi iskreni navijači Bosne i Hercegovine, svi ljubitelji sporta, svi navijači Željezničara. Rođen je u Delijašu kod Trnova 6. aprila 1969. godine, a sa samo 18 godina je zaigrao protiv Crvene zvezde u dresu Želje.

Za bh. reprezentaciju je debitovao protiv Albanije 24. aprila 1996. godine, a sveti dres nosio je ukupno 10 puta. Njegova zadnja utakmica bila je ona protiv Litvanije 1998. godine.

Ratnih godina je otišao u Belgiju i igrao je šest sezona, a nastupao je za Gent, Genk i Anderlecht. Jednu sezonu proveo je u Turskoj gdje je nastupao za Adanaspor. Karijeru je završio u Lokerenu, a preminuo je u 36. godini života.

Za vrijeme agresije na BiH igrao je humanitarne utakmice u Genku i Koblenzu zajedno sa Enverom Lugušićem, Merdanom Ibrahimovićem, Antom Jakovljevićem, Mirsadom Baljićem, Farukom Hadžibegićem, Mehmedom Baždarevićem, Mehom Kodrom, Demirom Hotićem, Blažom Sliškovićem, Harisom Škorom, Semirom Tuceom, Predragom Jusićem, Mirzom Kapetanovićem, Husrefom Musemićem, Ismetom Mulabdićem.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nikada neću zaboraviti moj debi i prvu zvaničnu utakmicu naše reprezentacije protiv Albanije. To su bili naši počeci, mada smo mi i u ratu igrali humanitarne utakmice. Mislim da smo i u tom periodu dosta učinili na promociji naše države. Međutim, za sve treba vremena. Evo, u ovim kvalifikacijama ide teško i Bog zna koliko će još proći vremena da se plasiramo na završnicu evropskog ili svjetskog prvenstva. Mi smo mlada država, reprezentacija se tek stvara, ali doći će dan kada ćemo početi praviti velike rezultate i zaigrati na Mundijalu", svojevremeno je 1998. godine govorio Katana.

Srce velikog Suvada Katane ne kuca već 15 godina, ali sigurno nije i nikada neće biti zaboravljen.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

velez mo
ALLAH RAHMETILE
3 0
Emir
Rahmet mu dusi bio mi je jedan od drazi kada se repka stvarala.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi