Prije 20 godina rođena je reprezentacija BiH

U Tirani odigrana prva zvanična utakmica BiH

Prije 20 godina rođena je reprezentacija BiH

Endin Čaušević

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine prije tačno 20 godina odigrala je svoju prvu zvaničnu utakmicu.

Naša reprezentacije 30. novembra 1995. godine na Qemal Stafa stadionu u Tirani igrala je protiv Albanije i to je bila prva zvanična utakmica za BiH. Selektor tadašnje reprezentacije bio je Fuad Muzurović, a reprezentaciju su činili igrači koji su nastupali u domaćem prvenstvu, Hrvatskoj i Sloveniji.

Dres reprezentacije Bosne i Hercegovine u historijskoj utakmici protiv Albanije nosili su: Ismir Pintol, Vedin Musić, Muhamed Konjić, Senad Begić, Ibrahim Duro, Esmir Džafić, Said Fazlagić, Amir Osmanović, Nedžad Fazlagić, Enes Demirović, Almir Turković, Husref Musemić i Asim Hrnjić, dok su u stručnom štabu, pored Muzurovića, bili direktor Mirsad Fazlagić i trener Mustafa Hukić. 

BiH je u toj utakmici poražena sa 2:0, a golove za Albaniju postigli su Quendro i Dobi. Međutim, niko ovu utakmicu nije shvatao kao poraz već kao veliku pobjedu i početak razvoja reprezentativnog sporta u Bosni i Hercegovini.

Godinu dana kasnije Fudbalski savez BiH postao je član FIFA-e što je reprezentaciji omogućilo nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. godine koje se igralo u Francuskoj. 1998. godine bh. savez je postao i punopraan član UEFA-e.

Albanija - Bosna i Hercegovina 2:0 (Quendro 30', Dobi 50')

Bosna i Hercegovina: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić (80' Said Fazlagić), Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić (Amir Osmanović), Asim Hrnjić, Almir Turković.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Albanija: Blendi Nallbani, Atrim Tole, Saimir Malko, Anesti Quendro, Ilir Shulku, Jlir Alliu, Altin Haxhi, Redi Bashki Hupi, Elton Koca, Sokol Prenga, Roland Zajmi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.