Prijedlog mjera FK Sloboda: Registracija igrača kao obrtnika i transformacija klubova

Tuzlaci pisali Nogometnom savezu BiH

Prijedlog mjera FK Sloboda: Registracija igrača kao obrtnika i transformacija klubova

E. Čaušević

Pandemija koronavirusa stvorila je veliki haos u sportu širom svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Premijer liga naše zemlje prekinuta je prije više od mjesec dana, te još uvijek nema službene odluke kada bi se prvenstvo moglo nastaviti. Jasno je da je ovaj prekid itekako pogodio klubove, a to se najviše odnosi na finansijski dio.

NSBiH pokušava naći mjere kojim će se prevazići ova kriza, te kako bi klubovi bili što manje pogođeni. Kako saznajemo iz FK Sloboda su na adresu Nogometnog saveza BiH poslali prijedlog mjera za prevazilaženje krize.

Iz tuzlanskog kluba su podržali incijativu NSBiH i Olimpijskog komiteta kao i predložene mjere podrške sportu u našoj zemlji. Također, iz Slobode su poručili da je jasno da će nastavak sezone u narednom periodu predstavljati ogromne finansijske probleme za većinu klubova zbog novonastale situacije.

No, iz Slobode su jasno poručili da treba doći do određenih promjena i postavljanje olakšavajućih uslova i procesa kako bi se olakšao opstanak i rad klubova u narednom periodu. U Slobodi vjeruju da, ukoliko se ne uvedu olašavajuće promjene, većina klubova i posebno oni koji su opterećeni većim poreznim dugovima, reprogramima i sl. bi brzo došli u predstačajno stanje i ne bi bili u stanju nastaviti takmičenje, a veći broj ne bi ispunio uslove licenciranja za narednu sezonu.

Kako bi se klubovima omogućio opstanak, dalji rad i takmičenje u Slobodi smatraju da je NSBiH dužan da poduzme sve radnje koje mu stoje na raspolaganju, a iz tuzlanskog kluba su predložili da se pred nadležne organe NSBiH u najskorijem roku, a na osnovu incijative Tuzlaka, poduzmu određene aktivnosti.

Iz Slobode su predložili dvije tačke, a prva je da se igrač registruje kao samostalni obrtnik/preduzetnik. Na taj način bi se smanjile obaveze klubova, naročito prema nadležnoj Poreskoj upravi i drugim državnim institucijama. U navedenom slučaju igrači bi postizali dobit pružanjem svojih usluga klubovima te bi ujedno bili dužni da kao obrtnici prijave i izmiruju svoje pripadajuće obaveze prema državnim i poreskim instituacijama u skladu sa Zakonom, pri čemu imaju mogućnost da obaveze uplaćuju i paušalno.

U skladu sa navedenim bilo bi svrsishodno i neophodno izmjeniti/dopuniti odredbe. Pravilnika o statusu i transferu igrača N/FS BiH, te pored važećih odredbi o sačinjavanju. Ugovora o radu sa profesionalnim igračima(član 65 – 74 Pravilnika) dopunom omogućiti igračima i klubovima da po svom slobodnom nahođenju mogu zaključiti i tzv.Ugovore o profesionalnom igranju.

Navedene ugovore klubovi bi mogli zaključiti u skladu sa odredbama članova 10, 12 i dr. Zakona o obligacionim odnosima sa igračima koji suposlovno sposobni (uslov iz člana 6. Zakona o obrtu FBiH) i koji bi obavljali samostalnu sportsku djelatnost / sudjelovanja u sportskim takmičenjima, odnosno imali status obrtnika kako je to naprijed navedeno.

Druga tačka koju predlažu iz tuzlanskog kluba jeste transformacija klubova (Udruženja građana) u sportska privredna društva. Iz Slobode su predložili da se pokrene incijativa koja će za cilj imati zvaničan prijedlog NSBiH svim nadležnim institucijama da se aktuelni propisi izmjene/dopune u svrhu omogućavanja transformacije klubova iz gorme udruženja građana u pravnu formu privrednih društava koja obavljaju sportske djelatnosti.

Za ostvarivanje navedenog cilja prvenstveno je neophodno pokretanje postupka izrade i usvajanje odgovarajućeg Zakona o sportu i u FBiH ili dopuna/usaglašavanje postojećeg Zakona o sportu na nivou BiH, usklađivanje odredbi Zakona o privrednim društvima, uredbe o klasifikaciji djelatnosti i dr.

Na navedeni način bi se klubovi registrovali kao sportska privredna društva a imovina udruženja građana, koja formalno prestaju sa radom predmetnom transformacijom, prešla bi u cijelosti na sportsko privredno društvo - svakako uključujući i nenamirena potraživanja prema trećim licima.

Što se pravnog okvira tiče Odluku o transformaciji bi u svakom slučaju donijela Skupština udruženja (kluba) a ista bi sadržavala nužne i opravdane razloge za transformaciju, period u kome je potrebno da se ista izvrši kao i preciznu odredbu ko stupa na mjesto vlasnika kapitala i donosi sva neophodna akta za upis sportskog privrednog društva u registar poslovnih subjekata.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sportska privredna društva upisivala bi se u registar poslovnih subjekata nadležnog suda, a njihovom registracijom prethodno udruženje građana (klub) prestaje sa radom na osnovu konačnog rješenja o prestanku rada i brisanja navedenog udruženja iz registra nadležnog Ministarstva ili nadležnog suda (zavisno od sjedišta kluba).

U konačnom za razliku od odredbi nacrta Zakona o sportu u Republici Srpskoj iz Slobode smatraju da svojstvo osnivača sportskog privrednog društva treba biti dostupno za sva pravna i fizička lica, te da nije potrebno uvoditi minimalna ili maksimalna ograničenja za učešće jedinice lokalne samouprave u osnovnom kapitalu.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi