Procurio e-mail čelnika West Hama: Klub namjerno izbjegava Afrikance?

"Oni nekada izazivaju haos"

Procurio e-mail čelnika West Hama: Klub namjerno izbjegava Afrikance?

West Hamov direktor sektora sa regrutaciju igrača Tony Henry je, navodno, poručio da klub ne želi više dovoditi afričke igrače, a svoj, a možda i stav Čekićara, je objasnio "činjenicom" da oni nerijetko "prouzrokuju haos".

Ovakve stavove Henryja je otkrio novinar Daily Maila Matt Lawton koji tvrdi da je dotični čelnik West Hama 27. januara poslao e-mail nekolicini uposlenika kluba, kao i menadžeru koji sarađuje sa Čekićarima u kojem je poručio da odustanu od skautiranja jednog fudbalera kamerunskog porijekla.

Pomenuti e-mail je dospio do redakcije Daily Maila, a nedugo nakon što je njegov sadržaj plasiran u javnost reagovao je i Lord Ousley, čelni čovjek antirasističke organizacije Kick it Out, koji je Henryjeve akcije okarakterisao kao "potencijalno nezakonite".

Lawton je tako prenio poruku iz Henryjevog e-maila u kojoj je stoji sljedeće:

"Ne želimo više Afrikanaca, a on svakako nije dovoljno dobar. Poslao sam Thomasa da gleda njega i tog drugog momka prošle sedmice i on mi je rekao da ne treba da ga dovedemo. Ako ih Crystal Palace uzme nek im je sretno".

Henryja su nakon objavljivanja sadržaja e-maila novinari Daily Maila pitali da li njegovi stavovi odražavaju i stavove kluba što je on potvrdio.

"Nema tu ničega rasističkog. Jednostavno oni ponekad mogu imati loš stav. Imali smo problema sa Sakhoom, sa Diafrom Sakhoom. Došli smo do zaključka da oni prave haos kada nisu sa ekipom. Nemamo apsolutno ništa protiv afričke rase", istakao je Henry, pa dodao:

"Ne znam šta želite postići. Pogledajte, imamo tu jednog odličnog momka, Cheikhoua Kouyatea, on je briljantan, sjajan igrač za nas i odličan dečko... Ali neki poput Sakhoa izazivaju haos. Kada neigra on odmah želi novi ugovor. To je sve, nema tu ničega što bilo koga diskriminira".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Direktor sektora za regrutovanje igrača je potom istakao da njega više brine harmonija u ekipi nego zasebne nacionalnosti igrača.

Inače, on je svoje stavove istakao nakon što je reprezentativac Gane Andre Ayew jučer napustio klub i prešao u Swansea, dok je Diafra Sakho nešto ranije potpisao za francuski Rennes.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti