Prognanik Hakan Šukur ne može bez fudbala: Legenda našla način da se približi ljudima u Turskoj

Slavni napadač je prekrižen u svojoj zemlji

Prognanik Hakan Šukur ne može bez fudbala: Legenda našla način da se približi ljudima u Turskoj

Midhat Šljivak

Hakan Šukur je apsolutna legenda turskog fudbala, ali je zbog političkih stavova njegovo ime zauvijek izbrisano iz historije ove zemlje.

Početkom ovog stoljeća predvodio je napad Galatasarayja s kojim je osvojio Kup UEFA, a bio je i glavna zvijezda reprezentacije Turske.

Međutim, njegovi politički stavovi i protivljenje politici predsjednika Turske Recepu Tayyipu Erdoganu od njega su napravili državnog neprijatelja.

Šukur je morao napustiti zemlju jer je proglašen izdajnikom i pripadnikom organizacije FETO, koja se u Turskoj smatra terorističkom.

Hakan danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Pokušao je pokrenuti biznis i otvorio je restoran u Los Angelesu, ali nije mu išlo. Izgubio je novac, a sada je vozač Ubera u Washingtonu.

"Počinjem raditi kao vozač Ubera u Washingtonu. Više mi ništa nije ostalo, Erdogan mi je sve uzeo, pravo na slobodu, mišljenje i na posao. Poslovne prostore moje žene su uništili vandali, djecu mi maltretiraju na ulici, dobio sam prijetnje smrću. Kada sam otišao 2015. godine zatvorili su mi oca i zaledili su svu moju imovinu. Nisam terorista ili izdajnik. Volim svoju zemlju", poručio je Šukur prije nekoliko mjeseci.

Šukur je daleko od Turske, ali još uvijek prati fudbalska dešavanja u ovoj zemlji. Bez fudbala ne može, pa se odlučio pokrenuti vlastiti YouTube kanal gdje komentariše utakmice i dešavanja u prvenstvu.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Njegov kanal trenutno ima 64 hiljade pretplatnika i sve se više širi. Mnogi žele da čuju zaboravljenu zvijezdu koji koliko-toliko za sada živi mirno.

Ipak, sigurno je da bi Šukur bio najsretniji da se vrati u Tursku, no ako se pojavi u ovoj zemlji čeka ga dugogodišnja zatvorska kazna zbog terorizma.

Top Komentari

LOLLOL
Zamisli da te u 21. Vijeku protjeraju iz zemlje zato jer be podrzavas rezim.
9 2
Derdiyok
Zato kod nas mogu normalno da žive oni koji bi rado ponovili ono što se desilo 92'-95'.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi